SPILLER TØFT: Forsvarskjempen Steph Houghton er kjentfor å trå til i taklingene. Det fikk ikke minst de mexikanske angriperne merke i gruppespillet i VM. Foto: NTB Scanpix
SPILLER TØFT: Forsvarskjempen Steph Houghton er kjentfor å trå til i taklingene. Det fikk ikke minst de mexikanske angriperne merke i gruppespillet i VM. Foto: NTB ScanpixVis mer

Steph Houghton skapte historie da hun var på forsiden av fotballmagasinet Shoot

I kveld sendte hun og resten av det engelske landslaget Norge ut av VM.

OTTAWA (Dagbladet): I oktober i fjor brøt den i utgangspunktet svært så konservative engelske fotballen ei barriere. For første gang i sin 45 år lange historie hadde det anerkjente fotballmagasinet Shoot en kvinne på forsiden.

Det skapte oppsikt. Det skapte historie. Det ble applaudert.

- Det var ingen enkel avgjørelse å ta, tatt i betraktning hvor populær Premier League er blant våre lesere. Men etter at den var tatt, kan vi vel si at det tok for lang tid å ta den, sa Dan Tyler, assisterende redaktør i Shoot om valget.

Engelsk kvinnefotball har hatt et voldsomt løft de siste årene, og godt hjulpet av London-OL i 2012, har landslagskaptein og Manchester City-spiller Steph Houghton fått stadig mer oppmerksomhet.

BBC er mannsterkt til stede foran kveldens kamp i Ottawa. Det samme er alle de største britiske avisene.

Tidligere hjemløs Nettopp BBC har tatt for seg det engelske laget som skal møte Norge om en kvartfinaleplass i kveld, og laget ei kuriosa-liste.

Og de har funnet mye.

Historien om Fara Williams (31) for eksempel, som levde som hjemløs i seks år etter å ha blitt kastet ut av sitt eget hjem som tenåring. Nå er hun den engelske spilleren som har flest landskamper for England - og er en klippe på laget.

De norske jentene møter mye rutine i kveld, ikke minst i Casey Stoney (33) som har over 120 landskamper, en ærestittel på Sussex-universitet, og dessuten er et ikon for homser og lesber. I fjor kom hun på 9. plass på Rainbow List, en seriøs kåring utført av The Independent over de mest innflytelserike lesber, homser og transseksuelle engelskmenn.

At hun er på lista i det hele tatt, sier også sitt om kvinnefotballens voksende anerkjennelse på balløya.

Ambisiøs trener BBC sendte kveldens åttendedelsfinale live, og forventet gode seertall.

Trener Mark Sampson (32) regnet på sin side med å få uttelling for alt arbeidet som er lagt ned i britisk kvinnefotball de siste åra.

- Vi har jobbet veldig hardt, og jeg tror vi har den mest sammensveiste troppen i VM, sa Sampson, som har latt alle 20 utespillere få prøve seg så langt i VM.

England har aldri gått videre fra den første runden i knockout-spillet før. Sampson mente det var på tide.

- Vi vil videre. Vi er ambisiøse, og vi bygger momentum. Men vi møter tøff motstand i et sterkt norsk lag som er svært godt organisert. Finner de ingen vei langs bakken angriper de i lufta.

- Vi vet hva vi kommer til å møte. Og vi er forberedt. Svært godt forberedt, sa han.

Til tross for at Norge tok ledelsen 1-0, endte det med et 2-1 tap. Trener Sampson fikk dermed oppfylt drømmen sin om avansement i mesterskapet.

MYE OPPMERKSOMHET: Også i England opplever kvinnefotballen et kraftig oppsving. Mediadekningen under VM er langt større enn de er vant til. Arsenal-spilleren Casey Stoney er et yndet intervjuobjekt. I kveld vil de engelske damene skape historie - på Norges bekostning. Foto: NTB Scanpix
MYE OPPMERKSOMHET: Også i England opplever kvinnefotballen et kraftig oppsving. Mediadekningen under VM er langt større enn de er vant til. Arsenal-spilleren Casey Stoney er et yndet intervjuobjekt. I kveld vil de engelske damene skape historie - på Norges bekostning. Foto: NTB Scanpix Vis mer