3.-PLASS: Henrik Ingebrigtsen løp inn til en solid 3.-plass i Tsjekkia. Foto: NTB scanpix / Hommedal, Marit
3.-PLASS: Henrik Ingebrigtsen løp inn til en solid 3.-plass i Tsjekkia. Foto: NTB scanpix / Hommedal, MaritVis mer

Henrik Ingebrigtsen i kontinentalcupen

Sterk 3.-plass på kontroversiell distanse

Henrik Ingebrigtsen holdt hele veien inn og unngikk å bli slått ut.

Denne helga er verdens beste friidrettsutøvere i aksjon i Continental Cup i Ostrava i Tsjekkia.

Der er det innført en ny regel på distansene 3000 meter og 3000 meter hinder som vekker oppsikt. Det fungerer sånn at løpere som ligger sist i feltet, plukkes vekk. Dette skjer etter tredje, fjerde, femte og sjette runde - og bare et fåtall løpere får dermed løpe hele distansen.

Henrik Ingebrigtsen (27) var eneste norske representant under søndagens løp, og stilte i et åtte mann sterkt felt. Blant disse var det fire stykk som har bedre personlig rekord er nordmannen, og eldstebror Ingebrigtsen var forberedt på at han var en av dem som kanskje måtte kaste inn håndkleet underveis.

Afrikaner slått ut

Det var et knallsterkt felt som stilte på start i Tsjekkia, og til tross for de nye reglene om utslagning underveis, la Ingebrigtsen seg bakerst da startskuddet gikk.

Første utslagning fant sted etter to runder, og det var Birhanu Balew som måtte gi seg først.

Kun én runde etter var det tid for en ny løper å kaste inn håndkleet. Denne gangen var den noe overraskende Getaneh Molla fra Etiopia som lå sist ved passering.

Amerikansk seier

Når tredjemann skulle forlate løpet var det Ingebrigtsens lagkamerat fra Europa, Marc Scott, som måtte gi seg.

Sistemann som ble kastet ut var den andre afrikaneren, og dermed var Ingebrigtsen én av fire som fikk fullføre distansen.

27-åringen måtte gi tapt på den siste runden, men det holdt til en knallsterk 3.-plass. Paul Chelimo fra USA tok seieren.

Kritikk

Mens storebror Ingebrigtsen tok utfordringen på strak arm, har andre uttalt seg mer kritisk til regelendringen.

Britiske Eilish McColgan, som tok bronsemedalje på 5000 meter i EM, valgte å droppe løpet i Ostrava.

- Vennligst slutt med dette tullet! Det er synd. Jeg ville elsket å representere Europa. Det er frustrerende at 800 meter og 1500 meter går som normalt, og 5000 blir for kjedelig … Så de gjør den til en 3000 meter, men til og med det er for kjedelig for dem, så de gjør det til et elimineringsløp, skriver hun gjennom flere meldinger på Twitter.

Også svenskene har reagert. Landslagssjef Lorenzo Nesi synes McColgan gjorde helt rett i å boikotte.

- Det sitter mange menn på min alder og tror de skal modernisere friidretten, men dette er helt feil vei å gå. Det er noe for tv-show som «Mesternes mester». Det er bare rart, og dessuten respektløst overfor utøverne selv, sier han til Expressen.