Sterk kontrast: Et bilde på grusomheten

Det var sterke markeringer mot forhatte eiere da Newcastle spilte Premier League-kamp.

VEKKET OPPSIKT: En varebil med en plakat av den drepte journalisten Jamal Khashoggi og den saudiarabiske prinsen Mohammed bin Salman kjørte rundt Newcastles stadion. Foto: Jon Super/AP/NTB
VEKKET OPPSIKT: En varebil med en plakat av den drepte journalisten Jamal Khashoggi og den saudiarabiske prinsen Mohammed bin Salman kjørte rundt Newcastles stadion. Foto: Jon Super/AP/NTB Vis mer
Publisert

Søndag spilte Newcastle sin første kamp på St. James' Park etter nyheten om at den engelske klubben får nye og omstridte eiere.

Og det var sterke kontraster som møtte tilskuerne som inntok stadion.

Flere Newcastle-supportere hadde ikledd seg typiske saudiarabiske klær for anledningen, og det var flere bannere og flagg som viste støtte til klubbens nye eiere fra Saudi-Arabia.

Samtidig kjørte det før kampstart en stor varebil rundt stadion, med et bilde av journalisten Jamal Khashoggi, som ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018. Plakaten hadde påskriften:

«Jamal Khashoggi. Drept 2. oktober 2018.»

Khashoggi, som var journalist i Washington Post, ble drept og partert av en saudiarabisk dødsskvadron da han oppsøkte konsulatet for å hente papirer han trengte for å gifte seg.

Det sirklet også et fly over Newcastles stadion med banneret #justiceforjamal (rettferdighet for Jamal) under kampen.

MARKERING: Slik markerte flere supportere. Foto: Jon Super AP/NTB
MARKERING: Slik markerte flere supportere. Foto: Jon Super AP/NTB Vis mer
MARKERING: Slik markerte flere supportere. Foto: Jon Super AP/NTB
MARKERING: Slik markerte flere supportere. Foto: Jon Super AP/NTB Vis mer
MARKERING: Fans kledde seg ut som saudiarabere. Foto: Jon Super/AP/NTB
MARKERING: Fans kledde seg ut som saudiarabere. Foto: Jon Super/AP/NTB Vis mer

Drap trolig beordret

Det er statsfondet The Saudi Fund (PIF), som ledes av kronprins Mohammed bin Salman, som vil sitte med 80 prosent av Newcastles aksjer etter oppkjøpet.

Bin Salman har ifølge Amnesty vært involvert i omfattende innskrenking av menneskerettigheter i Saudi-Arabia og knyttes også direkte til drapet på Khashoggi.

I februar konkluderte en amerikansk etterretningsrapport med at drapet på Khashoggi trolig ble beordret av bin Salman, som anses som Saudi-Arabias reelle leder. Rapporten ble gjort like etter at Khashoggi ble drept, men ble først offentliggjort tidlig i år.

Tidligere USA-president Donald Trump ønsket ikke at funnene skulle bli kjent, mens den nye Biden-administrasjonen har inntatt en annen linje overfor kongedømmet.

Inntil videre holdes ikke Saudi-Arabia ansvarlig for drapet på Khashoggi, og dermed stoppet ikke Premier League noe kjøp av Newcastle, noe det blir spekulert i at de ville gjort dersom bin Salman ble holdt ansvarlig.

Fem menn ble dømt til døden for drapet. Den saudiarabiske kongefamiliens rådgiver, Saud al-Qahtani, var anklaget for å ha instruert «drapsteamet» via Skype. Han ble etterforsket i saken, men ble sjekket ut og løslatt. Viseetterretningssjefen, generalmajor Ahmed al-Asiri, stilte i retten, tiltalt for å ha bestilt drapet, men ble frikjent for manglende bevis.

Til tross for kravene om sterke sanksjoner mot kronprinsen og Saudi-Arabia, ser det foreløpig ut til at Biden-administrasjonen vil forsøke å bevare et forhold til det mektige landet.

Bin Salman har i intervjuer beklaget drapet, men nekter for å ha beordret det.

I BEGIVENHETENS SENTRUM: Newcastle Uniteds saudiarabiske styreformann Yasir Al-Rumayyan og Amanda Staveley (som eier ti prosent av klubbens aksjer). Foto: Paul ELLIS / AFP / NTB
I BEGIVENHETENS SENTRUM: Newcastle Uniteds saudiarabiske styreformann Yasir Al-Rumayyan og Amanda Staveley (som eier ti prosent av klubbens aksjer). Foto: Paul ELLIS / AFP / NTB Vis mer

- Fake news

Khashoggi var blant annet en sterk kritiker av kronprins Mohammed bin Salman og hans regime.

Likevel er ikke Newcastle-fansen overbevist om bin Salmans rolle i Khashoggis drap.

- Du vil få se ting som dette, uttalte Newcastle-fan Chris Greenslade til nyhetsbyrået AP, da han så varebilen med Khashoggi-plakaten utenfor stadion søndag.

- Er det noen beviser? Er det helt sikkert? spør Greenslade, som var kledd i saudiarabiske klær for anledningen.

Andre supportere er mer sikre på at rapportene ikke stemmer.

- Det er fake news. Tro meg.

Ordene tilhører Adel Al-Shammari, en saudiarabisk mann som studerer i Newcastle.

- Jeg kjenner til historien. Det er ikke som du tror. Det er annerledes. Det er vanskelig å forklare, mener Al-Shammari.

Bryter med klubben

Samtidig er det flere supportere som bryter med Newcastle som følge av det omstridte oppkjøpet.

Også her i Norge har vi sett eksempler på dette (se saken under):

Fansen er splittet.

På den ene siden har klubben endelig blitt kvitt den omstridte klubbeieren Mike Ashley, og kan nå i teorien velge og vrake blant superstjerner med eiernes gigantiske formue i ryggen. På den andre siden har du eiernes bånd til brutale saker som Khashoggi-drapet.

Kritikere anklager også Saudi-Arabia for «sportsvasking» og bruk av idretten til å avlede oppmerksomheten fra landets brudd på grunnleggende rettigheter.

- Oppkjøpet Mohammad bin Salman og Saudi-Arabia nå gjør, er et direkte forsøk på å lede fokus bort fra grove menneskerettighetsbrudd, som bruk av dødsstraff, grove angrep på minoriteter og nærmest forbud mot ytringsfrihet i landet, sa John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge i en pressemelding nylig.

Finanskvinnen Amanda Staveley (som vil eie ti prosent av klubben) forteller at hun «tar på alvor» bekymringene fra menneskerettighetsgrupper, men insisterer på at «vår partner ikke er den saudiske staten, men PIF».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer