Nytt styre i Norges Skiforbund

Sterk mistillit til Skistyret. Birgit Skarstein inn

Vraker de fleste. Vil ha med skipresident Erik Røste videre.

OVERTAR STYRINGEN: Birgit Skarstein fikk det ikke helt til i Paralympics i vinter. Nå er hun foreslått som nytt medlem i styret i Norges Skiforbund uansett hva som skjer med vintersatsingen for den suksessrike norske roeren. FOTO:AP/Dmitry Lovetsky)
OVERTAR STYRINGEN: Birgit Skarstein fikk det ikke helt til i Paralympics i vinter. Nå er hun foreslått som nytt medlem i styret i Norges Skiforbund uansett hva som skjer med vintersatsingen for den suksessrike norske roeren. FOTO:AP/Dmitry Lovetsky) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SKIPRESIDENT Erik Røste får ny tillit av valgkomiteen til Norges Skiforbund, men innstillingen til nytt styre i sporten bærer preg av sterk mistillit:

  • Foruten visepresident Eva Tine Riis-Johannessen og den profilerte Rosenborg-sjefen Tove Moe Dyrhaug, vil komiteen skifte ut alle de vanlige styremedlemmene.

Bakgrunnen er ikke misnøye med de enkelte styremedlemmene, men en voksende forståelse av at det midt i den historiske suksessen til norsk skisport er nødvendig med en mer selvkritisk holdning.

Det gjelder både deler av økonomistyringen og utviklingen av organisasjonen.

DEN største utfordringen ligger sannsynligvis i selve lederstrukturen. Med en heltidsansatt president har administrasjonen og den politiske styringen glidd mer og mer sammen. Det kan i beste fall gi en effektiv daglig ledelse, men begrenser samtidig det politiske overblikket.

For en så viktig folkebevegelse som norsk skisport, er det en avgjørende oversikt. Det viser for eksempel den manglende prosessen før skistyret sist måned plutselig innstilte Erik Røste; Mann 57, som norsk kandidat til styret i det internasjonale Skiforbundet (FIS) samtidig som Norge etter et grundig forarbeid ba sporten slippe til flere kvinner i lederposisjoner. Den sammenhengen rimer rett og slett ikke, selv om få innen skimiljøet betviler skipresidentens hensikt eller faglige forutsetninger til å gjøre en bra jobb for å jevne ut kjønnsdiskrimineringen i sporten.

ERIK RØSTE er uansett så godt likt innad i skisporten at han ikke er blitt politisk utfordret. Selv et overraskende stort underskudd opp mot 15 millioner kroner, har tilsynelatende ikke svekket posisjonen.

På skitinget i Stavanger neste måned får sporten krass kritikk fra sin egen kontrollkomite for disse avvikene. Likevel er kontrollkomiteens understrekning av sammenhengen mellom skisportens omdømme i samfunnet og økonomien, vel så interessant som underskuddet i seg selv. Skiforbundet har i det siste fått flere sterke sponsoravtaler og har en brukbar egenkapital, men tåler i lengden ikke å styre på tvers av hjemmepublikummet.

I så måte er sporten tjoret fast til sin egen suksess. Det forplikter å være den mest populære norske idretten.

DETTE er bakgrunnen for innstillingen til nytt styre der både den økonomiske og juridiske kompetansen er søkt styrket gjennom henholdsvis Sveinung Karlsen (revisor) og Statsnett-direktør Erik Bruun (jurist), samtidig som det blir foreslått yngre kvinner som alpinlederen Andrea Bell Pedersen og Birgit Skarstein; Paralympics-stjernen som sleit litt i forhold til egne sportslige ambisjoner i Pyeongchang.

Med litt skuffende plasseringer der (7. -og 8.plasser) var Skarstein i tvil om hun skulle satse mer på langrenn. Etter å ha blitt kåret som årets paralympiske utøver av det internasjonale roforbundet, er Tokio-OL i favorittøvelsene mer fristende. Uansett er hun med sin idrettslige og politiske erfaring et fint navn inn i skistyret.

DET er også RBK-sjefen Tove Moe Dyrhaug. Hun er den eneste av de vanlige styremedlemmene som har fått ny tillit av valgkomiteen; ganske sikkert fordi hun har tillit som en tydelig stemme inn i en sport som nå krever akkurat det.

De siste årene har ski passert norsk fotball når det gjelder medietrykk og oppmerksomhet. Det fordrer omlegging også av ledelsen. Sporten er nødt til å forstå sin egen brede posisjon i det norske samfunnet, og legge om styringen deretter.

I den omleggingen blir minstekravet en president og et styre som evner å ha en åpen, demokratisk ledelse.

FOTNOTE: Innstillingen fra valgkomiteen til nytt styre i Norges Skiforbund er følgende:

President: Erik Røste, visepresident: Eva Tine Riis-Johannessen, vanlige styremedlemmer: Tove Moe Dyrhaug, Erik Bruun, Sveinung Karlsen og Andrea Bell Pedersen. I tillegg sitter de valgte lederne i hver av de seks ulike skigrenene i hovedstyret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer