Sterk opplevelse for Schumachers sønn

Kjørte farens bil fra 2004. - Jeg har bare ett ord: «Uvirkelig.»

LIKHET: Mick Schumacher er som snytt ut av faren utseendemessig. Foto: NTB scanpix
LIKHET: Mick Schumacher er som snytt ut av faren utseendemessig. Foto: NTB scanpixVis mer

Tyskland Grand Prix i Formel 1 gikk av stabelen i Hockenheim denne helga. Red Bull-føreren Max Verstappen vant foran Sebastian Vettel og Daniil Kvjat. Men det som skapte sterkest følelser, var Michael Schumachers sønn - Mick Schumacher (20).

Schumacher junior kjørte tre oppvisningsrunder med farens Ferrari som han vant sin sjuende VM-tittel med i 2004.

HISTORISK: Slik så det ut da Mick Schumacher kjørte i farens bil fra 2004. Foto: NTB scanpix
HISTORISK: Slik så det ut da Mick Schumacher kjørte i farens bil fra 2004. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg har bare ett ord: «Uvirkelig.» Bilen er helt utrolig. Jeg hadde elsket å kjøre den hver dag, sier han og sikter til at «monsteret» er hundre kilo lettere sammenliknet med dagens biler.

Mick Schumacher var tydelig rørt. Det samme var de 55 000 tilskuerne, skriver storavisa Bild, som fulgte seansen sammen med hundre andre journalister.

Alvorlig hjerneskade

Fem og et halvt år har gått siden den dramatiske skiulykken med Michael Schumacher (50) i de franske alper. Han pådro seg en alvorlig hjerneskade. Siden har det ikke vært trykket et eneste bilde av den tidligere Formel 1-stjerna.

Ifølge rapporter i tyske medier er det begrenset hvordan han kan kommunisere med omverden. I en sjelden uttalelse fra familien i forbindelse med 50-årsdagen 3. januar, het det:

- Dere kan være sikre på at han er i de beste hender, og at vi gjør alt som er mulig for å hjelpe ham. Vær så snill å forstå at vi følger Michaels ønske om å holde et så sensitivt tema som helse privat.

Sønnen Mick var med faren den skjebnesvangre dagen i franske Meribel. Han kjørte såkalt off-piste - utenfor merket løype - og styrtet mot en stein med hodet først. Hjelmen reddet livet hans, men det ble umiddelbart klart at hodeskadene var omfattende.

Nyheten sjokkerte verden.

FØLELSESLADET: Mick Schumacher (i midten) var ikke rent lite stolt over å kjøre farens bil i helga. Foto: NTB scanpix
FØLELSESLADET: Mick Schumacher (i midten) var ikke rent lite stolt over å kjøre farens bil i helga. Foto: NTB scanpix Vis mer

Et større navn enn Schumacher finner du ikke i Formel 1. Han er den eneste som har vunnet sju VM-titler. Den siste i 2004, og det var med denne bilen sønnen kjørte tre oppvisningsrunder i helga.

Mick Schumacher deltar selv i Formel 2-sirkuset, men har foreløpig et stykke opp til farens status. Han ligger på 14. plass i sammendraget.

Samme sete

- Det var helt utrolig å kjøre bilen utpå her, sier Mick, ifølge ESPN.

- Det var setet til faren min og alle greier. Det passet meg perfekt, noe som gjorde dette enda større. Jeg ville bare utpå der og kjøre. Å vente i pitstoppen var som tortur. Jeg ville bare slå på lysene og komme i gang.

- Jeg smilte hele tida. Det var virkelig kult.

Oppmerksomheten rundt ham har vært så stor at han har begynt å kjøre under navnet Mick Betsch. Han har tatt etternavnet til moren for å prøve å unngå altfor stor oppmerksomhet.

- Jeg tror det er viktig at han får den tida han trenger, sier den tyske føreren Sebastian Vettel.

- Jeg tror det er viktig å dømme kjøringa hans på samme måte som vi andre blir dømt. Men det er ikke riktig å sammenlikne ham for mye med andre personer eller hans egen far.

VERDENSMESTER: Michael Schumacher tok sin siste VM-tittel i 2004. Foto: NTB scanpix
VERDENSMESTER: Michael Schumacher tok sin siste VM-tittel i 2004. Foto: NTB scanpix Vis mer

Vettel fortsetter:

- Jeg synes ikke det er riktig. Vi befinner oss i en annen tid. Michael gjorde dypt inntrykk da vi var barn. Navnet Schumacher er ett hundre prosent kjent i Tyskland takket være ham.

- At Mick står på terskelen til å kjøre Formel 1 - og en dag forhåpentligvis vil gjøre det - vil gi stor oppmerksomhet i Tyskland. Til tross for navnet, er han en fantastisk fyr. Vi krysser fingrene for ham.

Forsiktig

Mange har lurt på hvordan Michael Schumacher egentlig har det i dag. Hvordan ser han ut? Og hvordan er helsetilstanden? Tyske aviser har vært forsiktig med å omtale dette, men i forbindelse med 50-årsdagen lagde Bild en serie artikler om Formel 1-legenden. En av forsidene hadde denne overskriften:

«Slik lever Schumi i dag.»

Opplysningene avisa kom med var delvis nye: Schumacher holder til i et enormt hus nord for Genève i Sveits. Huset har en boflate på 730 kvadratmeter.

Avisa hevdet at hans tidligere kontor er blitt gjort om til en stor sykestue. Han blir angivelig fulgt opp av ti spesialister som hjelper til i rehabiliteringen. Dette skal være leger, sykepleiere, fysioterapeuter og omsorgspersoner.

Professor Tobias Bonhoeffer er ekspert på nevrovitenskap og jobber ved Max-Planck-instituttet. På generelt grunnlag sier han:

- Jeg kan selvfølgelig ikke si noe om Michael Schumachers tilstand. Men jeg kan si at nervevev som blir ødelagt i hjernen eller ryggmargen, generelt er uopprettelig. Dette til forskjell fra vev i hud eller lever, der cellene lett kan regenereres.

- Grusomt og unødvendig

En som besøker Schumacher med jevne mellomrom, er vennen Jean Todt (72).

Han sier:

- Hvordan kunne denne forferdelige ulykken skje? Helt grusomt og unødvendig. Schumacher hadde gjort mye farlig i livet, men han hadde aldri skadet seg. Dette forandret alt. Både for ham og familien.

SJELDENT INTERVJU: Få vet hvordan det har gått med Formel 1-legenden Michael Schumacher etter at han var involvert i en skiulykke i 2013. Nå har familien publisert det som skal være et av de siste intervjuene han gjorde før ulykken. Video: NTB og michael-schumacher.de Vis mer