Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Marit Bjørgens siste skirenn

Sterke følelser da Bjørgen gikk i mål for aller siste gang: - Trist og rart, sier Johaug

For aller siste gang gikk tidenes mestvinnende langrennsløper og vinterolympier i mål. Marit Bjørgen ble hyllet på oppløpet da hun gikk inn til NM-sølv bak Ragnhild Haga i karrierens siste skirenn.

AVSLUTNINGEN: Marit Bjørgen gikk i dag karrierens siste skirenn på NM-tremila i Alta og fikk en velfortjent hyllest av verdens beste skijenter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AVSLUTNINGEN: Marit Bjørgen gikk i dag karrierens siste skirenn på NM-tremila i Alta og fikk en velfortjent hyllest av verdens beste skijenter. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av noen dager har tidenes to mestvinnende vinterolympiere, Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen, annonsert at deres legendariske karrierer er over.

Alle eventyr har en ende.

De fleste eventyr har også en konge og en dronning. Nå har begge abdisert.

I dag gikk Bjørgen sitt siste skirenn på toppnivå i karrieren. NM-tremila i Alta ble det siste langrennsverden fikk se av tidenes mestvinnende vinterolympier i idretten hvor ingen har vunnet mer.

I historiebøkene har Rognes-jenta markert et tydelig skille: tiden før og etter Marit Bjørgen.

38-åringen har nemlig gjort så mye mer enn bare å herje med rå kraft og fysikk. Bjørgen har vært forbilledlig for å bygge opp samholdet og kjerneverdiene til verdens beste skilandslag og revolusjonert treningsmetodene også for herrelandslaget.

«Arven etter Bjørgen» vil heldigvis leve videre, selv om tomrommet blir stort.

Dette vet de gjenværende jentene på landslaget med Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga, Heidi Weng, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Maiken Caspersen Falla i spissen.

Hylles av Johaug

Inn som ny leder kommer Therese Johaug. På telefon fra Italia sier 29-åringen fra Dalsbygda:

- Marit er et vanvittig stort forbilde for meg, som jeg har sett veldig opp til. Hun er også ei kjempegod venninne. Det er trist og rart at hun gir seg, sier Johaug til Dagbladet.

I dag ble tanken om Bjørgen slutt til virkelighet. I dag gikk Rognes-jenta sitt aller siste skirenn på dette nivået.

GIR SEG PÅ TOPP: Fredag ble det kjent at Marit Bjørgen gir seg som toppidrettsutøver. Her er folkets avskjed med skidronninga. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Det ble en hard kamp mot lagvenninnene som skal føre arven videre. Olympisk mester på 15 kilometer fristil, Ragnhild Haga, stakk av med seieren etter en råsterk prestasjon på tremila.

Bjørgen hadde i kjent stil en strålende avslutning på rennet og hentet mye på Haga mot slutten. Men seieren gikk likevel til Haga.

Så, etter 30 kilometer på tiden 1.21.30, gikk Marit Bjørgen i mål for aller siste gang.

Og i mål for evigheten.

Bjørgen: - Frysninger

På målstreken sto Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Kathrine Harsem, Ingvild Flugstad Østberg og Ranhild Haga klare på målstreken og heiet Bjørgen over målstreken med bølgen og heiarop.

Det var trist og vakkert på en gang.

- Det var fantastisk artig å gå. Det var plakater gjennom hele løypa. Det er fantastisk å avslutte på denne måten, sier Bjørgen til NRK etter målgang.

- Da disse jentene her sto på oppløpet, fikk jeg frysninger på ryggen. Jeg kommer til å savne dem, sier Rognes-jenta.

- Det er vemodig, men samtidig en veldig fin avslutning, konkluderer hun.

Eventyret om legenden Marit Bjørgen stopper på åtte OL-gull, 18 VM-gull, 114 verdenscupseire og 25 NM-gull.

Det er den endelige rekorden, som kan bli stående i evig tid.

Trendsetteren Bjørgen

Justyna Kowalczyk er nr. 2 på adelskalenderen over verdenscupseire, men har også valgt å legge opp.

29 år gamle Therese Johaug er nærmest Bjørgen av de gjernværende aktive utøverne med ett OL-gull, sju VM-gull, åtte NM-gull og 42 verdenscupseirene.

- Jeg har lært så mye av henne. Marit og jeg har trent mye i mange år og pushet hverandre til å ta stadig nye steg. Jeg tror det er derfor vi har kommet så langt, forteller Johaug til Dagbladet.

Og kommer inn på den nye skalaen: lang - lengre - lengst - Marit Bjørgen.

Den største gjennom alle tider.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!