Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hareide angripes i Danmark

Sterke meninger er ikke sutring og illojalitet

José Mourinho er kjent for å sutre. Åge Hareide sier det som det er.

KLAR, TYDELIG OG BEST: Åge Hareide angripes for kritikken av det danske fotballforbundet. og kalles åndssvak, sutrete og illojal. Måten han kritiseres på bekrefter noe av kritikken hans, at det er vanskelig å være norsk fotballmann i Danmark. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
KLAR, TYDELIG OG BEST: Åge Hareide angripes for kritikken av det danske fotballforbundet. og kalles åndssvak, sutrete og illojal. Måten han kritiseres på bekrefter noe av kritikken hans, at det er vanskelig å være norsk fotballmann i Danmark. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

NÅR ÅGE HAREIDES kritikk av DBU (Dansk Boldspill-Union) kalles sutring og møtes med påstander om illojalitet og barnslig atferd – som om Danmarks norske landslagstrener skulle være en José Mourinho i forkledning – er det lett å forstå hvorfor han sa det han sa til Aftenposten i forrige uke.

Reaksjonene i Danmark bekrefter ikke bare at Åge Hareide har rett når han kritiserer arbeidsgiveren for måten de håndterte og annonserte det kommende trenerskiftet på.

Reaksjonene, framført av tidligere BT-kommentator Morten Crone Sejerbøl i et debattprogram på TV3, underbygger også påstanden om at Danmark helst vil ha en dansk landslagstrener.

DE ER NESTEN ikke til å tro at Morten Crone Sejersbøl ikke skjønner hvorfor Åge Hareide sa det han sa til Aftenposten, og hvordan den tidligere fotballkommentatoren ikke evner å ta inn over seg hvorfor kritikken kom da den kom.

Med 1–1 i Dublin sist tirsdag sikret Danmark EM-plassen og minst to hjemmekamper i Parken neste sommer.

Jobben var gjort, varen var levert.

Tida var inne for en utlufting.

HADDE CRONE SEJERSBØL fulgt med i timen mens han ennå jobbet i BT, ville han fått med seg at Åge Hareide er en stolt mann med sterke følelser og ekstrem lojalitet til laget og spillerne han trener. Han har også argumentativ tyngde gjennom de beste resultatene (poengmessig snitt per kamp) en dansk landslagstrener noen gang har levert. Fram til den siste EM-kampen i Dublin handlet alt om fokus, prestasjon og å ta Danmark til Euro 2020.

Etter 1–1 mot Irland kom alt Åge Hareide har tenkt og båret på siden 12. juni.

DET HAR MED følelser å gjøre. Og et såret ego. Aåge Hareide er en stolt mann. Han er også det man på engelsk kaller en "straight shooter".

Det du ser er det du får.

Åge Hareide gjør seg ikke til.

Han sier det som det er.

NÅR ÅGE HAREIDE sier det er vanskelig å være norsk profet Danmark, så handler det selvfølgelig ikke om at dansker ikke liker nordmenn, dansker elsker nordmenn, men at dansker i meget stor utstrekning foretrekker det de ynder å kalle "polert fotball" – pasningsspill langs bakken - framfor fjellapenes forhatte og stigmatiserte langballer.

Den eneste gangen danskene har likt langballen var da Åge Hareide implementerte den, og brukte den i all sin taktiske kynisme til å slå Polen 4–0 i en helt avgjørende VM-kvalifiseringskamp i Parken i september 2017.

Da elsket de den til og med.

Mens de skrøt av den norske trenerens genialitet.

NÅ ER DET den norske trenerens kritikk av DBU som er det store temaet, eller for å være helt presis, det at han i det hele tatt kritiserer det danske forbundet. Åge Hareide er ikke lydig. Åge Hareide skal ikke ha egne meninger om prosesser i DBU, selv ikke om dem som angår han. For tolker jeg Morten Crone Sejersbøl riktig, og det tror jeg at jeg gjør, skal danske landslagstrenere være ett hundre prosent lojale mot arbeidsgiveren.

Uansett.

De har tross alt fått en jobb.

Og har du det skal du logre, ikke gneldre.

Jobber du i DBU skal du gå i takt.

ÅNDSSVAKT, BARNSLIG OG illojalt – han smører tjukt på, dansken. Han om det. Åge Hareides argumenter er to sluttspill og 34 landskamper på rad uten tap – inkludert et VM-sluttspill der VM-finalist Kroatia måtte ha straffer for slå dem. Og er det åndssvakt, barnslig og illojalt å mene at det bør kvalifisere til kvalifisert kritikk av oppfølgingen, vurderingen og evalueringen av ens egen jobb, vel, da er det ikke bare vanskelig å være norsk fotballmann i Danmark.

Da er det umulig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media