Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sterke norske krefter ville fjerne verdens mest suksessrike langrennstrenere

Var uro da Northug var den eneste som vant.

LEVDE FARLIG: Norge er verdens mest suverene langrennsnasjon. Men det er ikke mange år siden det kom krav om - fra Skiforbundets egne rekker - at både herretrener Morten Aa Djupvik (t.v.) og dametrener Egil Kristiansen burde erstattes. Foto: NTB Scanpix
LEVDE FARLIG: Norge er verdens mest suverene langrennsnasjon. Men det er ikke mange år siden det kom krav om - fra Skiforbundets egne rekker - at både herretrener Morten Aa Djupvik (t.v.) og dametrener Egil Kristiansen burde erstattes. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Under OL-sesongen i 2010 ville sentrale personer i Norges Skiforbund fjerne landslagstrener Morten Djupvik. Dametrener Egil Kristiansen opplevde det samme året før. Dagbladet vet at navngitte personer både i administrasjon og i høytstående valgte posisjoner arbeidet aktivt for å fjerne trenerapparatet. Det ble avholdt ekstraordinære krisemøter i Skiforbundet.

Årsaken til misnøyen var mangelen på resultater. Under VM i Liberec i 2009 gikk ingenting Egil Kristiansens vei. Marit Bjørgen var ute av slag, og begredeligheten toppet seg med en fjerdeplass på stafetten.

Kristiansen fikk pepper i media, men også innad i Skiforbundet ble det arbeidet aktivt for å skifte ham ut.

Det skjedde aldri, og i dag er Egil Kristiansen Skiforbundets mest meritterte trener målt i antall seire. I OL i Vancouver i 2010 var Marit Bjørgen tilbake på topp, og siden har hun, sammen med Therese Johaug, Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg vunnet alt som vinnes kan.

- Spesielt daværende langrennssjef Åge Skinstad og Olympiatoppens Dag Kaas var aktive for å hindre en utskifting av Kristiansen, sier Vidar Løfshus til Dagbladet.

Han er overbevist om at fredningen av Kristiansen etter fiasko-VM'et i Liberec er en av årsakene til de siste årenes voldsomme suksess.

Utvikling framfor avvikling Det samme mener Dag Kaas.

- Det hadde vært helt feil å krisemaskimere og gjøre noe overilt den gangen. Trenere, som løpere, må få sjansen til å utvikle seg.

- Vi må tenke utvikling framfor avvikling, sier Kaas, som i likhet med alle andre i dag kan konkludere med at Egil Kristiansen har bygget et av verdens sterkeste treningsmiljøer rundt damelandslaget i langrenn.

Litt uro Også Vidar Løfshus, som i dag er sportslig leder og en slags administrerende direktør for landslags-delen av langrenns-Norge har fått merke at det ikke er så veldig langt mellom heksejakt og hyllest.

I perioden rundt OL i Vancouver i 2010 fikk både Løfshus og herretrener Morten Djupvik kjenne på ski-Norges utålmodighet i resutatkåtskapen. Argumentasjonen mot de to gikk på at Norge - med unntak av Petter Northug - ikke presterte i det hele tatt i distanselangrenn. Dagbladet får bekreftet at det kom interne krav om å «gjøre noe med trenerne».

Det kan daværende skipresident Sverre Seeberg også bekrefte.

- Det var litt uro fordi det kun var Petter Northug som vant langrenn. Men spesielt Åge Skinstad gjorde en formidabel innsats med å roe det ned, og i dag kan vi jo trygt slå fast at de riktige løsningene ble valgt, sier Seeberg til Dagbladet.

Både Kristiansen, Djupvik og Løfshus «overlevde» stormene. Men Løfshus vet godt hva han prater om når han til stadighet sier at «ting snur fort i langrenn».

Frå å være i en posisjon hvor han til stadighet måtte forklare hvorfor kun Petter Northug var i stand til å vinne skirenn, må han i dag nærmest unnskylde den norske totaldominansen, både på dame- og herresida.

Hadde ståltro Åge Skinstad jobber ikke lenger i Skiforbundet, og ønsker ikke å framheve sin egen rolle som beskytter av landslagstrenerne. Men han bekrefter at det var litt press - fra internt hold.

- Jeg kan si at jeg hadde ståltro på opplegget som vi planla høsten 2006, etter Torino-OL. Jeg mente at med kontinuitet, litt tålmodighet - ikke minst rundt innføringen av verdiene «offensive», «positive» og «samarbeidsvillige» - så ville resultatene på sikt bli utmerket.

- Har du lagt en strategi, så må du tørre å gjennomføre den, sier Skinstad.

Og legger lakonisk til:

- Med fasiten i hånd fra april 2006 og til august 2015, tror jeg vi kan slå fast at vi på grunn av utrolig dyktige og lojale trenere og støtteapparat, samt en fantastisk løpergruppe, har lyktes sånn noenlunde. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media