Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sterke og delte meninger om den tragiske slutten på eventyrhistorien:
- Rablende håpløst

Claudio Ranieri (65) ledet Leicester til et sensasjonelt ligagull i mai, og ble kåret til årets trener av Premier League og FIFA. Ni måneder seinere fikk han sparken. Er han offer for egen suksess?

FRA DRØM TIL MARERITT: Claudio Ranieri holder opp Premier League-trofeet sammen med nestleder Aiyawatt Srivaddhanaprabha og klubbeier Vichai Srivaddhanaprabha. Ni måneder seinere fikk han sparken som manager. Foto: NTB Scanpix
FRA DRØM TIL MARERITT: Claudio Ranieri holder opp Premier League-trofeet sammen med nestleder Aiyawatt Srivaddhanaprabha og klubbeier Vichai Srivaddhanaprabha. Ni måneder seinere fikk han sparken som manager. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(FourFourTwo): I går kom nyheten som slo ned som en bombe for mange: Leicester-manager Claudio Ranieri har fått sparken.

For selv om Leicester har vært en skygge av seg selv denne sesongen, er det tross alt bare ni måneder (297 dager) siden Ranieri ledet The Foxes til det mange mener er tidenes mest sensasjonelle ligagull.

- Dette har vært den vanskeligste avgjørelsen vi har måttet ta i løpet av de sju årene vi tok over som eiere av Leicester. Men vi har et ansvar for å sette klubbens langsiktige interesser foran personlige standpunkt, uansett hvor vanskelig det er, uttaler Leicesters nestleder Aiyawatt Srivaddhanaprabha, ifølge klubben selv.

Dermed føyer Ranieri seg inn i rekka av Premier League-managere som har fått fyken like etter å ha vunnet ligagull.

Det skjedde med daværende Manchester City-manager Roberto Mancini etter at de lyseblå vant gull i 2012 (fikk sparken mai 2013), og det skjedde igjen da José Mourinho måtte gå bare sju måneder etter å ha ledet Chelsea til en etterlengtet Premier League-triumf i 2015. Manuel Pellegrini måtte også forlate jobben i City to år etter å ha ledet de lyseblå til ligagull i 2014.

FRA KONGE TIL HOFFNARR: Claudio Ranieri. Foto: AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / NTB Scanpix
FRA KONGE TIL HOFFNARR: Claudio Ranieri. Foto: AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / NTB Scanpix Vis mer

Uforståelig

Sparkingen har ikke overraskende skapt sterke reaksjoner. For fotballekspert og Leicester-legende Gary Lineker, er sparkingen helt uforståelig.

«Etter alt det Claudio Ranieri har gjort for Leicester City. Å sparke ham nå er uforklarlig, utilgivelig og fryktelig trist», skriver Lineker på Twitter.

Liverpool-legende og Sky Sports-ekspert Jamie Carragher mener sparkingen får alle nøytrale, som håpet Leicester ville beholde plassen, nå vil skifte mening.

- Jeg tror mange ikke ønsket å se Leicester rykke ned med Ranieri som manager, men jeg tror mye av sympatien nå forsvinner, sier Carragher ifølge Sky Sports.

- De var lag nummer to for alle, men det forsvinner nå, mener han.

Se flere av reaksjonene fra folk tett på engelsk fotball i sosiale medier nederst i denne artikkelen.

LEICESTER MISTER SYMPATI: Det tror Sky Sports-ekspert Jamie Carragher. Foto: Reuters / Peter Cziborra
/ NTB Scanpix
LEICESTER MISTER SYMPATI: Det tror Sky Sports-ekspert Jamie Carragher. Foto: Reuters / Peter Cziborra / NTB Scanpix Vis mer

- En skam

Discovery-kommentator Kenneth Fredheim er blant dem som brukte Twitter til å avreagere i går kveld.

«Ranieri sparket. Det er en skam. Men de føler seg sikkert handlekraftige i styrerommet i Leicester. Utakknemlige tufser» skrev Fredheim like etter at nyheten sprakk.

Til FourFourTwo utdyper han det slik:

- Hva er Leicester? Er Leicester plutselig blitt en storklubb? Er Leicester det samme som Chelsea, Arsenal, Liverpool, Manchester United, Manchester City og Tottenham? Hva i all verden er det de forventer seg? De er altså en 1-0-seier unna en kvartfinale i Champions League. Vi snakker om Leicester. De har så vidt jeg vet ikke rykket ned fra Premier League ennå. De ligger ett poeng unna nedrykk. Det er ni måneder siden tidenes mest overraskende ligagull. Har Ranieri blitt en meget dårlig manager på de ni månedene? Har spillegruppa forandret seg? Hva er perspektivet her? sier Fredheim.

Fredheim reagerer på «hele greia». Han mener det er en aldeles tapt kamp å tro at det finnes fornuft, kontinuitet og langsiktig tankegang i den moderne fotballen.

Det ironiske er at klubben bare for noen få uker siden gikk offentlig ut og sa at Claudio Ranieri hadde full tillit i klubben. Det er som oftest et dårlig tegn.

- Det er verste er at det ikke er uventet (at Ranieri fikk sparken journ.anm.). Når de går ut med en tilliterklæring vet du at det neste som skjer er at manageren får sparken. Det er komisk når de går ut med det der. Jeg mener bestemt at Ranieri bare dager etter ligagullet uttalte at det ville være en prestasjon om Leicester ble topp ti neste sesong. Han visste hva som kom, sier Fredheim.

Allerede 19. april 2016, en måned før Leicester sikret ligagullet, uttalte Ranieri at Leicesters mål denne sesongen var en topp-ti-plassering.

REAGERER: Discovery-kommentator Kenneth Fredheim.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REAGERER: Discovery-kommentator Kenneth Fredheim. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Riktig å sparke ham

Det kunne virke som det var en unison enighet om at Ranieri ikke fortjente å få sparken, blant fotballeksperter både i Norge og i utlandet, da beskjeden kom i går.

Et av få synlige unntak var Viasat-ekspert Morten Langli, som skrev følgende på Twitter:

«Helt riktig å sparke Ranieri. Laget har ikke hengt sammen. Ingen bedring å se. Kunne/burde tapt med stygge siffer i går. Nå - håp».

Langli peker blant annet på at Leicester har spilt seks kamper på rad uten scoring i ligaen, og at klubben står med fem strake ligatap. Han viser til at Ranieri har hatt to overgangsvinduer på seg til å få inn spillere som kunne forsterke laget, uten å lykkes.

Han peker også på at Ranieri har spilt med samme laget uke inn og uke ut, til tross for at resultatene uteblir. Han påpeker også at forsvarsfireren ikke henger sammen. Summen av dette viser at det var riktig at ledelsen tok grep.

«Mulig det er trist. Men rart/merkelig er det ikke. Helt naturlig», skriver han videre.

Langli ønsker ikke å utdype dette til Dagbladet, men henviser til det han har skrevet på Twitter.

SYNS DET ER RIKTIG: Viasat-ekspert Morten Langli. Foto: MTG TV
SYNS DET ER RIKTIG: Viasat-ekspert Morten Langli. Foto: MTG TV Vis mer

- Rablende håpløst

Ranieri har framstått som en kjæledegge i engelske medier. Han er en manager som aldri havner i kontroversielle situasjoner, og framstår som en gentleman som ikke rakker ned på noen. Dette bildet tror Fredheim har noe å si for at folk reagerer så kraftig.

- Det som gjør at man reagerer sterkt har jo noe med Ranieri som person å gjøre. For det er jo en av få managere du aldri har hørt et negativt ord om. Jeg var flere ganger på pressekonferanser i Chelsea i hans første sesong der. Du ble sittende å le, for han snakket ti ganger verre engelsk enn i dag. Men du merket at han levde, åndet og pustet fotball, sier Fredheim.

Fredheim tror at noe har skjedd med selvbildet til Leicester-spillerne, som plutselig gikk fra å kjempe om nedrykk til å vinne det gjeveste trofeet av dem alle. Han tror de thailandske eierne må ha trodd at klubben var på vei inn i himmelen, og at det ble en rådende tanke, i stedet for å stikke fingeren i gresset og innse at det ville bli en knallhard kamp å etablere seg i Premier League.

- I den forstand syns jeg det er helt rablende håpløst, mener Fredheim.

Engelske aviser spekulerer i dag i at Claudio Ranieri hadde mistet garderoben, at han mangler tillit hos de mest etablerte spillerne i klubben.

The Times skriver at spillerne hadde uttrykt bekymring i et møte med klubbeier Vichai Srivaddhanaprabha i spanske Sevilla, i forbindelse med åttedelsfinalen i Champions League. Under 24 timer etterpå fikk Ranieri sparken. BBC mener skjebnen hans var beseglet allerede for Sevilla-kampen. Klubben selv benekter at Ranieri mistet garderoben, skriver BBC.

- Hvordan mister du garderoben på den tiden der? Da setter jeg mye mer skylda på spillerne enn Ranieri. Jeg tror det går på holdningen til spillerne, jeg tror de blir høye og mørke og tror de er på et høyere nivå - så får de hverdagen i ansiktet og tenker: «Dette er ikke min feil, så det må være manageren». Ofte i den situasjonen, og den har jeg full respekt for, må du gjøre forandringer for å gjøre forandringer. Hele greia her er at vi snakker om en så spesiell situasjon, sier Fredheim, som legger til:

- Det er godt å kjenne at en blir litt forbanna over det som kjennes som urettferdighet. Selv om man har gitt opp fornuften i fotball.

RANIERIS SISTE: Claudio Ranieri fikk sparken like etter 1-2-tapet mot Sevilla i Champions League. Foto: NTB Scanpix
RANIERIS SISTE: Claudio Ranieri fikk sparken like etter 1-2-tapet mot Sevilla i Champions League. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hva har skjedd?

Fra et menneskelig perspektiv er det vondt å se på at en mann som ble kåret til sesongens beste trener plutselig står uten jobb ni måneder etterpå. Fra et økonomisk perspektiv er det lett å skjønne at Leicester-styret måtte gjøre noe med den begredelige tabellposisjonen før det var for seint.

Det virker utenfra som det er noe fundamentalt galt i Leicester, og at noe måtte gjøres. Da er det lettest å kvitte seg med treneren. Slik er den harde realiteten i fotball.

- Det er også et fotballfaglig perspektiv. Hva har skjedd med Ranieri? Hvorfor er han nå per definisjon ubrukelig? Dersom de hadde jobbet med et alternativ og kunne presentert en type som var helt annerledes enn Ranieri - de må jo mene at de trenger noe annerledes - en som kan komme inn med «the fear of God». Da måtte man kanskje si: «Ok, det var så viktig å redde plassen i Premier League», sier Fredheim.

Det faktum at det ikke virker som om Leicester-ledelsen har en erstatter klar på nåværende tidspunkt, er med på å forsterke inntrykket av at ledelsen tok den letteste utveien.

- Ledelsen skulle stått last og brast med ham, og dersom det førte til nedrykk ville de fortsatt vært en av verdens rikeste fotballklubber. Det er en tragisk slutt på en eventyrhistore. Ranieri, med livserfaring fra store klubber, har ikke plutselig blitt en dårlig manager, mener Fredheim, som derfor stiller spørsmål ved om styret i Leicester vet hva de driver med.

- Sitter de med kompetanse i det styret til å vurdere hva som foregår? Har de hatt fingeren på pulsen? Eller har spillerne kommet og sagt at han ikke klarer å motivere dem og at han har brukt opp alle ideene sine? Hvis ei spillergruppe kommer og sier det, så hopper styret der spillerne sier, sier Fredheim.

Ledelsen har i dag beskrevet tilstanden i Leicester som «krise», og nestleder Aiyawatt Srivaddhanaprabha ber sinte supportere om å respektere avgjørelsen om å sparke Ranieri, skriver blant andre The Telegraph.

Managere som har blitt nevn som erstattere for Ranieri i Leicester er Roberto Mancini, Guus Hiddink, Michael O'Neill, Martin O'Neill og tidligere Leicester-manager Nigel Pearson.

Les også: José Mourinhos oppløftende hilsen til sparkede Claudio Ranieri.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media