Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM i Russland:

Sterke reaksjoner etter VM-kaoset: - VAR er «bullshit»

Reaksjonene strømmer etter at Portugal mistet gruppeseieren på overtid mot Iran etter en omdiskutert straffesituasjon.

TORDNET: Nordin Amrabat (i midten) tordnet mot VAR etter kampen mot Spania. Det er han ikke alene om. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix
TORDNET: Nordin Amrabat (i midten) tordnet mot VAR etter kampen mot Spania. Det er han ikke alene om. Foto: Christian Hartmann / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- VAR er «bullshit», sa Marokko-spiller Nordin Amrabat til tv-kameraene etter at de mistet seieren mot Spania to minutter på overtid.

Video assistert dømming, eller VAR, fikk i kveld sin største prøvelse i VM - og kanskje noensinne innen fotball.

Spania vant gruppe B etter at de spilte 2-2 mot Marokko, samtidig som Portugal spilte 1-1 mot Iran.

I begge kampene ble VAR tatt i bruk på overtid. Først ble Spanias 2-2-scoring annullert for offside, men Ravshan Irmatov godkjente utlikningen etter å ha sett på bildene.

Samtidig handset Cédric Soares etter en heading i Portugal-boksen. Avstanden fra hodet til hånd var svært kort, men Enrique Cáceres valgte likevel å gi Iran straffe, noe som resulterte i 1-1, og at Portugal ble gruppetoer.

- Hva er hands?

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Egil Drillo Olsen, som kommenterte Iran - Portugal, sa at han aldri hadde vært med på noe liknende.

- Jeg må si meg helt enig med min gode venn, Drillo. Hands blir veldig vanskelig. Jeg er veldig uenig i straffen. Han må jo ha hendene et sted. Nå må FIFAs dommerkomité bestemme hva hands er. Det er nesten rart at Iran ikke scorer på slutten, og da hadde Portugal vært ute, sier Arne Scheie til Dagbladet.

Fem minutter på overtid kom nemlig Mehdi Taremi alene med keeper fra skrått hold, men Iran-spilleren skjøt i nettveggen. Hadde han scoret, ville Portugal vært ute av VM.

Scheie har ikke endret syn på VAR, selv om det i dag fikk en virkelig prøvelse.

- Jeg støtter VAR. Det meste blir jo rett. Vi har hatt flere situasjoner der det har blitt mer ryddig med VAR. Man mister litt av sjarmen, men det gjør det mer rettferdig, sier Scheie.

Saken fortsetter under videoen.

DIREKTE: Tete Lidbom og Marius Lien gjester Dagbladets VM-studio før kveldens kamp mellom Tyskland og Sverige. Programleder: Øyvind Godø / Nicolai Delebekk / Video: Per Ervland Vis mer

- Farse

I britiske medier tordnes det nå mot VAR.

- En farse. Kaos. Dommeren er en veldig heldig fyr. Hvis Iran hadde scoret på slutten, så ville det blitt absolutt kaos. Hvordan i all verden kan han mene at det er en straffe. Hvis han tror det er en viljehands, så er han gal, tordner BBC-ekspert Alan Shearer.

- Du spiller i verdens største mesterskap, og det virker som om VAR er på prøve. Det er ikke riktig, fortsetter den tidligere engelske landslagsspissen.

Ronaldo slapp unna

- Iran får en latterlig VAR-straffe samtidig som Spania får et VAR-mål. Sykt, skriver Gary Lineker på Twitter om avslutningen på kveldens VM-drama.

En annen situasjon i kampen som diskuteres i etterkant, er da Ronaldo var oppe med en albue i ansiktet på Morteza Pouraliganji.

Dommer Enrique Cáceres brukte VAR. Dommen var et gult kort til superspissen.

- Ronaldo slipper unna med et gult kort samtidig som Portugal holder pusten. Jeg tror det gule var riktig for Ronaldo. Det var absolutt ikke klart og åpenbart, skriver Lineker om den situasjonen.

Aksepterer utfallet

- Nei, jeg var ikke bekymret. Det så ut som en normal hendelse i kampen, og dommeren gjorde det han måtte gjøre, sier Portugal-sjef Fernando Santos om Ronaldo-episoden.

Portugal har nok grunn til å føle seg snytt for gruppeseieren, men treneren vil ikke kritisere verken VAR eller dommeren.

- Han gikk til VAR tre ganger og dømte to straffer og et gult kort. Jeg mener VAR gjorde jobben sin, og det må vi akseptere, sier Portugal-sjefen.

Portugal møter nå Uruguay i åttedelsfinalen, mens Spania møter vertsnasjon Russland.

- IKKE SJARMERENDE: LSK-spiller Cathrine Dekkerhus og Vålerenga-keeper Guro Pettersen reagerer på filmingen i herrenes fotball-VM. Ikke spesielt sjarmerende, er meldingen fra fotballjentene. Video: Dagbladet TV Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!