SIKKERHETSBRIST: Ifølge ARD var det en stor sikkerhetsbrist i prøverommet i Pyeongchang. Video: ARD / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Reagerer på video av prøvetaking under OL

Sterke reaksjoner på dopingsjokket: - Skremmende

Antidopingprofilen Inggard Lereim mener det som angivelig kommer fram fra prøvetakingen i Pyeongchang-OL er amatørmessig og ytterst kritikkverdig.

Den tyske TV-kanalen ARD publiserte søndag en video som angivelig skal vise at fasilitetene hvor det ble gjennomført dopingprøver i Pyeongchang, som arrangerte OL i vinter, skal ha hatt store sikkerhetsbrister.

ARD viser det som skal være en video fra en varsler som skal ha vært med en OL-utøver som en «kompanjong» under en dopingkontroll. Videoen viser blant annet et ulåst kjøleskap med urinprøver.

Blant annet er tilsynelatende varsleren alene i rommet så lenge at personen rekker å bla gjennom dokumenter, fomle med kontrollutstyret og åpne dette kjøleskapet.

Den anerkjente tyske journalisten Hajo Seppelt er blant journalistene som presenterer videoen. Han var blant annet først ut med avsløringen av et storstilt, statsstøttet russisk dopingprogram.

- Brudd på prosedyrene

Yvette Dehnes, laboratorieleder ved Norges laboratorium for dopinganalyse, var en av tre norske representanter i Sør-Korea.

Dehnes jobbet ved selve dopinglaboratoriet i Seoul under OL, og kan derfor ikke si noe om hvordan sikkerhetsopplegget ved prøvetakingsfasilititetene i Pyeongchang var.

PRØVEROM: En mengde dopingprøver ble tatt bak disse dørene i Alpensia Biathlon Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PRØVEROM: En mengde dopingprøver ble tatt bak disse dørene i Alpensia Biathlon Centre under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det hadde vært interessant å vite hvilken rolle personen som tok videoen hadde under dopingkontrollen; hvorvidt dette var en autorisert kontrollør på jobb for IOC og som valgte å filme da vedkommende var alene, eller bare en som fulgte utøver. Dersom dette er en assistent uten autorisasjon som har hatt fri tilgang til dopingprøver og dokumentasjon, er det jo et klart brudd på prosedyrene, sier Dehnes til Dagbladet.

Dehnes baserer uttalelsene sine på det hun har sett og hørt i videoen fra den tyske TV-kanalen ARD, som hevder de sitter på flere videoer som viser klare sikkerhetsbrudd.

- Ut fra det som sies på videoen, at dette er en som bare følger utøverne, er dette et helt klart brudd på prosedyrene, sier Dehnes, som reagerer slik på videoen:

- Jeg synes dette er trist. «Chain of Custody» - det at man skal kunne dokumentere prøvens sikre varetekt helt fra den tas, gjennom transport, analyse og fram til den skal kastes – er et svært viktig moment i både dopingkontroll og -analyse, og viktigheten av å overholde dette skal være godt kjent for alle involverte, sier Dehnes.

- Er du overrasket?

- Jeg synes vi skal kunne forvente at dopingkontroll under et OL foregår i henhold til regelverket. Det er jo et tankekors at arrangøren ikke var villig til å betale flyreise og opphold for dopingkontrollører under OL, til tross for at prøvetakingen er en svært viktig del av antidopingarbeidet under en slik konkurranse, sier Dehnes.

SYNS DET ER TRIST: Laboratorieleder ved Norges laboratorium for dopinganalyse, Yvette Dehnes. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SYNS DET ER TRIST: Laboratorieleder ved Norges laboratorium for dopinganalyse, Yvette Dehnes. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Dagbladet får bekreftet av Antidoping Norge (ADNO) at de nektet å sende norske dopingkontrollører til Pyeongchang-OL. Det handlet om at eventuelle norske kontrollører måtte betale for reise og opphold av egen lomme. Eller dugnad, som vi kaller det her hjemme.

- ADNO valgte av den grunn å ikke sende kontrollører dit. Og Norge er kjent for å ha dyktige, profesjonelle dopingkontrollører, sier Dehnes.

Det er Den internasjonale olympiske komité (IOC) som har ansvaret for dopingkontrollene i OL.

- Skremmende

Antidopingprofilen Inggard Lereim hadde ikke sett videoen da Dagbladet tok kontakt med ham i kveld, men reagerer slik når han får presentert innholdet:

- Det er ikke i takt med regelverk. Hvis det er riktig, det som er i den videoen, så er det et nytt slurv fra en ny arrangør. Det er meget kjedelig hvis det er riktig. Et alvorlig regelbrudd. Det må bli en alvorlig sak for IOC og de må rydde opp i det, sier Lereim.

Lereim baserer også sine uttalelser på at informasjonen som kommer fram fra tyske ARD er riktig.

- Det er amatørmessig og ytterst kritikkverdig. Det er ganske skremmende, sier Lereim, som på generelt grunnlag sier dette om hvordan sikkerheten skal være på slike prøvetakingsfasiliteter under konkurranser som OL:

- Alt skal jo være sikret fra andres involvering. Det skal være skjermet og låst slik at ingen andre enn de som har rett til å håndtere det og utøveren selv kan komme i nærheten av huset.

Under forutsetning av at denne informasjonen er korrekt, så må det granskes, mener Lereim.

- Hvis ting er så usikkert så kan det manipuleres, sier Lereim, men han vil ikke spekulere i mulige konsekvenser i denne saken, fordi det er et juridisk spørsmål.

REAGERER: Antidopingprofil Inggard Lereim.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
REAGERER: Antidopingprofil Inggard Lereim. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

WADA-rapport

I mai publiserte Verdens Antidopingbyrå (WADA) en uavhengig observasjonsrapport i kjølvannet av OL i Pyeongchang, slik byrået har gjort etter store mesterskap siden 2000. Dette etter ønske fra IOC.

WADA sendte en observatør til lekene «med sikte på å styrke tilliten til idrettsutøvere og publikum når det gjelder kvaliteten, effektiviteten og påliteligheten til mesterskapets antidopingprogram».

Den 51 sider lange rapporten beskriver blant annet i detalj hvordan dopingprøvene ble oppbevart under lekene. Det var to dopingkontrollstasjoner under OL, et i Pyeongchang og et i Gangneung. Hovedkontrollstasjonen var i Pyeongchang.

Det kommer blant annet fram at de ikke var nok ressurser eller ekspertise til at hovedkontrollstasjonen kunne fungere som et sentralt «kommandosenter» for dopingkontroller.

I rapporten står det blant annet at den utsendte fra WADA tok opp problemer med at det var «noen kjøleskap som var ulåst», at ikke «adgangen til dopingkontrollen var standardisert» og at «det ble brukt mobiltelefoner i kontrollrommene». Det skal ifølge rapporten ha tatt flere dager før disse problemene ble adressert.

I WADA-rapporten står det også:

«Ingen sikkerhetspersonale var til stede under deler av dopingkontrollstasjonene, noe som betydde at hvem som helst hadde adgang til dem».

Rapporten slår fast at disse kontrollområdene må bli mer robuste i framtida, ved å ha sikkerhetspersonell på plass.

Det står også at det var forvirring og inkonsekvens i henhold til kravet om at personer som hadde adgang måtte registrere seg hver gang de kom og gikk fra kontrollrommet.

Rystet sporten

Tyske ARD har snakket med flere som hevder at det var flere liknende forhold som den aktuelle videoen viser, under mesterskapet i Pyeongchang.

TV-kanalen har i en årrekke rystet idrettsverdenen med sine dopingavsløringer. De har blant annet omtalt og avslørt russisk doping i friidretten.

Ifølge ARD kan avsløringen få store konsekvenser. De som ble tatt for doping i OL i Pyeongchang kan ifølge advokaten Michael Lehner enkelt hevde at systemet ikke var bra nok og at prøver kan ha blitt byttet ut.

- Det er stor sjanse for å bli frikjent på grunn av dette. Det finnes ingen enklere forklaring. Fra og med nå er alle dopingprøver i det laboratoriet helt verdiløse, sier Lehner.

Foran OL i Pyeongchang uttrykte IOC stor bekymring for de nye testbeholderne, som da enkelt kunne åpnes og manipuleres.

De nye glassbeholderne ble innført etter OL i Sotsji, da skrapemerker på de daværende dopingflaskene viste at de lot seg åpne for å manipulere innholdet. Som kjent skjedde under en dopingskandale av dimensjoner, da etterforskning viste at russerne hadde drevet omfattende og statlig støttet doping.