Sterke reaksjoner: - Skandale

Halvor Egner Granerud (26) feide over konkurrentene, men stilkarakterene ble et tema i Oberstdorf. Viaplay-ekspert Andreas Stjernen kaller det «en skandale» hvis det får konsekvenser for sammendraget i Hoppuka.

JUBEL: Halvor Egner Granerud blir omfavnet av Marius Lindvik (t.v.) og Johann André Forfang etter seieren. Foto: Geir Olsen / NTB
JUBEL: Halvor Egner Granerud blir omfavnet av Marius Lindvik (t.v.) og Johann André Forfang etter seieren. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OBERSTDORF (Dagbladet): Granerud og Norge har fått en drømmestart på Den tysk-østerrikske hoppuka.

Nordmannen vartet opp med to monsterhopp i Schattenbergbakken i Oberstdorf og har tatt ledelsen med 13,4 poeng i sammendraget foran polakken Piotr Zyla. Granerud ligger 17,5 poeng foran erkerivalen Dawid Kubacki, men flere reagerer på stilkarakterene som ble gitt i rennet.

Kort fortalt:

Kubacki fikk 19 av den sveitsiske dommeren i det første hoppet, selv om han nesten var nedi med hånda. Granerud fikk fire ganger 16,5 med jevne ski, men så hoppet han også bare én meter bak bakkerekorden til Sigurd Pettersen på 143,5 meter.

ØVERST PÅ PALLEN: Halvor Egner Granerud vant foran polakkene Piotr Zyla (t.v.) og Dawid Kubacki. Foto: NTB
ØVERST PÅ PALLEN: Halvor Egner Granerud vant foran polakkene Piotr Zyla (t.v.) og Dawid Kubacki. Foto: NTB Vis mer

Viaplay-ekspert Andreas Stjernen reagerer sterkt:

- Dommeren som ga 19 i stil på hoppet til Kubacki, kan umulig ha sett det. Polakken var nesten nedi med hånda. Dommeren må ha sett bort. Men du må jo ha fokus helt til hopperen passerer fallgrensa.

Trener Alexander Stöckl reagerer også:

- Jeg vet ikke om den sveitsiske dommeren så på klokka da Kubacki hoppet. Jeg synes også at 16,5 til Halvor var i laveste laget på det første hoppet. Samtidig ga den sveitsiske dommeren 19 til Kubacki. Han touchet nesten snøen med hånda.

GLEDE: Pappa Svein Granerud og mamma Marit Egner var strålende fornøyde tilskuere. Foto: Geir Olsen / NTB
GLEDE: Pappa Svein Granerud og mamma Marit Egner var strålende fornøyde tilskuere. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Nå strykes riktignok laveste og høyeste stilkarakter. Men blir det jevnt løp i resten av Hoppuka, kan stilkarakterene fra Oberstdorf i verste fall bli avgjørende.

- Da er det en skandale, sier Stjernen på sletta i Schattenbergbakken.

Overfor Dagbladet erkjenner Kubacki at hoppet hans ikke fortjente 19 i stil, slik sveitseren ga:

- Jeg fikk bare med meg at jeg fikk 53 stilpoeng. Noen i pressesonen fortalte meg at jeg fikk 19. Men det er derfor vi har fem dommere. Bare tre av karakterene blir tellende.

- Fortjente du 19?

- Jeg kan ikke være enig i det med den landingen. Men vi ser det i flere renn, at poengene ikke matcher stilen. Det er derfor vi - som sagt - har fem dommere.

FOKUSERT: Halvor Egner Granerud har fått et innbitt blikk. Det lover bra for fortsettelsen. Foto: NTB
FOKUSERT: Halvor Egner Granerud har fått et innbitt blikk. Det lover bra for fortsettelsen. Foto: NTB Vis mer

Sportssjef Clas Brede Bråthen sier til Dagbladet at konkurransen først og fremst handlet om en maktdemonstrasjon fra Granerud. Men også han mener at enkelte av dommerne ikke kan være fornøyd med jobben som ble gjort foran 25 000 tilskuere og millioner av TV-seere.

- Det er fint at Halvor fikk 20 i stil i det siste hoppet (fra sveitseren). Men sammenliknet med det enkelte fikk i det første hoppet, burde han fått 22.

Konfrontert med bruken av ordet «skandale» sier Stöckl:

- Det er bra at folk bryr seg.

FOREVIGES: Halvor Egner Granerud var et yndet objekt etter rennet. Foto: Geir Olsen / NTB
FOREVIGES: Halvor Egner Granerud var et yndet objekt etter rennet. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Granerud var en fornøyd mann da han tok runden hos mediene etter seieren. Han sier det har vært en dag full av ulike følelser:

- Det har gått litt opp og ned. Jeg har gått fra å føle meg ganske rolig og bra i kroppen til å være nervøs. Kroppen har kjentes rar ut. Så har jeg bare prøvd å balansere dette så godt som mulig.

Neste konkurranse er Nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen.

- Det er en bakke jeg trives godt i. Jeg liker tilløpet, og det er generelt en fin hoppbakke, mener Granerud.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer