Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sterke Ronaldo-anklager: Dokumentet som kan gi alvorlige konsekvenser

Cristiano Ronaldo skal ha kommet med sin versjon av det som skjedde på et hotellrom i Las Vegas, til egne advokater i 2009. Der Spiegel har publisert dette dokumentet, samtidig som Ronaldos advokat mener at dokumenter i saken er fabrikkert.

13. JUNI 2009: Dette bildet er fra kvelden i Las Vegas, hvor Katryn Mayorga (i midten) og Cristiano Ronaldo møttes. Det som skjedde seinere er det kun de to som vet. Foto: FLYNETPICTURES.COM / SPLASHNEWS.COM

/ NTB Scanpix
13. JUNI 2009: Dette bildet er fra kvelden i Las Vegas, hvor Katryn Mayorga (i midten) og Cristiano Ronaldo møttes. Det som skjedde seinere er det kun de to som vet. Foto: FLYNETPICTURES.COM / SPLASHNEWS.COM / NTB Scanpix Vis mer

Hva skjedde egentlig på soverommet til en av suitene på Palms Place i Las Vegas 13. juni 2009? Det er det bare superstjerne Cristiano Ronaldo (33) og Kathryn Mayorga (34), som på den tiden jobbet på en nattklubb, som vet.

Mayorga hevder Ronaldo voldtok henne, mens Ronaldo hevder de to hadde frivillig sex (ifølge dokumenter som Der Spiegel har publisert).

Det har nylig blitt åpnet en ny etterforskning av saken og det er ikke noen tvil om at Cristiano Ronaldo går en tøff vinter i møte, uansett utfall.

Her ser vi nærmere på hva som har skjedd så langt, etter at nyheten brøt ut i tyske Der Spiegel:

28. september: Oppslag i Der Spiegel

Det var først i fjor de alvorlige anklagene ble kjent for offentligheten: Velrenommerte Der Spiegel skrev da om en amerikansk kvinne som hevdet hun ble voldtatt på et hotellrom i Las Vegas av Ronaldo tilbake i 2009.

Der Spiegel fikk kjennskap til anklagene gjennom dokumenter fra Football Leaks. Nettstedet sto den gang for omfattende avsløringer i internasjonal fotball. Du kan lese mer om det i denne artikkelen.

Der Spiegel hevder at Ronaldo skal ha betalt kvinnen, rundt tre millioner norske kroner, for å skrive under på en taushetsavtale.

Denne avtalen, som er undertegnet av både Ronaldo og Mayorga i tillegg til advokater fra begge sider, har Der Spiegel publisert her.

28. september i år sto kvinnen fram med fullt navn i en større reportasje i samme avis. Kathryn Mayorga beskriver her i detalj hvordan hun mener kvelden med Cristiano Ronaldo var.

- Jeg har hatt alvorlige sammenbrudd, sier Mayorga blant annet i intervjuet.

Hun skal også ha levert et sivilt søksmål for å få taushetserklæringen opphevet. Advokaten hevder Mayorga var så psykisk nedbrutt at hun ikke skjønte betydningen av avtalens innhold.

Oppslaget i Der Spiegel fikk stor internasjonal oppmerksomhet, samtidig som Ronaldos advokater meldte at de ville gå anklagene knallhardt i møte.

- Artikkelen er åpenbart ulovlig. De bryter alle rettigheter til vår klient på en svært alvorlig måte, skrev advokat Schertz i en pressemelding.

Der Spiegel skriver at de har prøvd å kontakte Ronaldo en hel del ganger de siste 18 månedene, slik at han kan forklare sin side av saken. Det har han ikke ønsket.

2. oktober: Saken gjenopptas

Politiet i Las Vegas tar opp igjen etterforskningen av voldtektssaken mot Ronaldo. Det bekreftet Las Vegas-politiet overfor nyhetsbyrået AP, men de oppga ikke hvem som skal ha blitt utsatt for den angivelige voldtekten.

Den rapporterte kvinnen skal ha anmeldt den angivelige voldtekten til politiet samme dag det fant sted, 13. juni i 2009. Hun skal i den forbindelse ha blitt undersøkt av leger på et sykehus i Las Vegas. Det ble også bekreftet av en talsmann for politiet, Aden OcampoGomez.

Kvinnen ville samtidig ikke fortelle politiet noe om hvor overfallet hadde funnet sted eller identifisere gjerningspersonen. Hun bekreftet at vedkommende var en «offentlig person» og en «idrettsutøver».

Først noen uker seinere kom Cristiano Ronaldos navn fram.

- Ettersom etterforskningen pågår, vil det ikke bli offentliggjort noen ytterligere detaljer i saken på nåværende tidspunkt, uttalte polititalsmann OcampoGomez nylig, ifølge NTB.

3. oktober: Ronaldo bryter tausheten

Ronaldo har hele tiden benektet anklagene som har kommet mot ham. I en direktesending på hans Instagram-konto samme dag som Der Spiegel publiserte artikkelen, uttalte han blant annet at saken var «fake news».

Først fire dager seinere uttalte han seg offentlig, da gjennom sin egen Twitter-konto, hvor han la ut meldinger både på engelsk og portugisisk. Også her benektet han anklagene.

- Jeg benekter totalt påstandene som er blitt rettet mot meg. Voldtekt er en avskyelig kriminell handling som går imot alt jeg står for og tror på. Selv om jeg kan ha en trang til å bli renvasket, nekter jeg å delta i mediespetakkelet som er skapt av mennesker som ønsker å promotere seg selv på min bekostning, skriver Ronaldo, før han fulgte opp i en ny tweet:

- Min rene bevissthet vil derfor tillate meg å avvente resultatet av all etterforskning med ro og klarhet.

4. oktober: Metoo gjorde at hun sto fram

Katryn Mayorgas advokat, Leslie Stovall, forteller at klienten sto fram som følge av Metoo-bevegelsen. #Metoo-fenomenet, en kampanje som startet i sosiale medier, har bølget fram og tilbake det siste året.

Merkelappen «jeg også» markerer at en person har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet og støtter andre som har opplevd det samme. Denne kampanjen skal ha gitt Mayorga mot til å endelig stå fram.

- Kvinnene som har stått fram og avslørt overgrep, trakassering og voldtekt, har gitt Mayorga mot til å stå fram med historien sin, sa Stovall på en pressekonferanse.

Overgrepssaker foreldes ikke i delstaten Nevada, der Las Vegas ligger, så lenge det er levert inn en skriftlig anmeldelse innen en frist som var på fire år da den påståtte voldtekten fant sted.

- Jeg vet ikke om Mayorga ønsker at Ronaldo skal bli fengslet, sa Stovall.

Advokaten hevder også at Mayorga ble overtalt til å signere den omtalte taushetsavtalen for å «forhindre eller utsette påtale» for det påståtte overgrepet. Han sier blant annet at «det å skjule en kriminalitet er en kriminalitet».

5. oktober: Bekymrede sponsorer

Sportsgiganten Nike sier offentlig at de er dypt bekymret over voldtektsbeskyldningen mot Ronaldo. Portugiseren er en av selskapets største internasjonale frontfigurer.

Nike har en sponsoravtale med Ronaldo som er verdt rundt 8,2 milliarder kroner, ifølge engelske The Guardian.

- Vi er dypt bekymret over disse forstyrrende anklagene og følger med på situasjonen, heter det i en uttalelse fra Nike.

- Symboleffekten av at Nike sier dette er sterk, mener Norges fremste sponsorekspert, Jacob Lund i en samtale med Dagbladet.

EA Sports har også en kontrakt med Ronaldo, og kom med liknende meldinger som Nike:

- Vi følger nøye med på situasjonen, siden vi forventer at atleter og ambassadører oppfører seg på en måte som står i stil til EAs verdier.

Ronaldo er på coveret av deres svært populære fotballspill - FIFA 19 - og EA fjernet også bilder av Ronaldo fra sine hjemmesider da saken ble kjent.

Samtidig kommer Juventus med følgende melding på sosiale medier, hvor Ronaldo mottar støtte fra den italienske storklubben:

Støtte fikk Ronaldo også fra den portugisiske landslagssjefen Fernando Santos, som sier at han alltid støtter spillerne sine, men at det i denne saken ikke handler om solidaritet, men at han stoler på Ronaldo når superstjernen sier at han er uskyldig.

5. oktober: Slik jobbet Ronaldos team

Der Spiegel publiserer en ny artikkel hvor de beskriver hvordan teamet rundt Ronaldo, blant annet flere advokater, en privatetterforsker og en rettsmedisinsk ekspert, skal ha jobbet da det ble kjent at en kvinne hevdet Ronaldo hadde voldtatt henne.

Der Spiegel beskriver dette som «et internasjonalt kriseteam». Deretter beskrives det hvilken strategi og hvilke metoder Ronaldos team benyttet seg av, takket være dokumenter fra Football Leaks.

Der står det blant annet at Ronaldos advokater sendte en privatetterforsker til Palms Place, hvor han inspiserte suiten hvor Ronaldo bodde under oppholdet i Las Vegas. Etterforskeren målte rommene og boblebadet som ble brukt denne kvelden, og testet akustikken.

Teamet bestemte seg for å ha et kodenavn på Ronaldo når de omtalte ham, og bestemte seg for navnet «Topher» (dokument publisert av Der Spiegel her). Det kommer fram at advokatene spurte seg hvorfor ikke saken hadde blitt en kriminalsak, siden Kathryn Mayorga skal ha kontaktet politiet noen timer etter den påståtte hendelsen.

I august forhandlet Ronaldos advokater med Mayorgas representanter om et forlik. Juventus-stjernas advokater skal ha blitt enige seg imellom om å snakke om en mulig seksuell trakassering, ikke en mulig voldtekt.

Det står også beskrevet hvordan en privatetterforsker fulgte Mayorga i alt hun gjorde på det tidspunktet. Når hun forlot huset, hvem hun møtte, hvor hun spiste og hvor mange glass rødvin hun drakk til middagen. De fant ut hvem hun stemte på og at hun hadde mottatt noen parkeringsbøter.

Den private etterforskeren, som tidligere har jobbet i Las Vegas-politiet, avslørte overfor Ronaldos advokater at politiet ikke ville være imot at saken ble løst utenfor rettssystemet, og at saken ikke ville bli etterforsket ytterligere om det skjedde.

Disse opplysningene er altså fra Der Spiegel og er ikke blitt bekreftet eller kommentert offentlig.

FEST: Cristiano Ronaldo var på fest den aktuelle kvelden tilbake i 2009. Foto: FLYNETPICTURES.COM / SPLASHNEWS.COM / NTB Scanpix
FEST: Cristiano Ronaldo var på fest den aktuelle kvelden tilbake i 2009. Foto: FLYNETPICTURES.COM / SPLASHNEWS.COM / NTB Scanpix Vis mer

Viktig dokument

Først i september ønsket advokatene å høre Ronaldos egen versjon av det som skjedde den natta Las Vegas. «Resultatet er et dokument som kan spille en sentral rolle i saken», heter det i Der Spiegel.

Der kommer Ronaldos første versjon tilsynelatende fram, hvor han hevder at det var frivillig sex, men at Mayorga skal ha sagt «nei».

«Hun sa at hun ikke ville, men hun gjorde seg tilgjengelig», heter det blant annet i dokumentet ifølge Der Spiegel.

«Hun sa nei og stopp flere ganger», står det videre.

Men da Ronaldo ble intervjuet på nytt i desember, var denne delen utelatt, selv om spørsmålene var de samme.

Dokumentet ble sendt på e-post september 2009 og avsenderen var en advokat fra firmaet til advokat Carlos Osório de Castro, som representerer Ronaldo. Det står videre at Mayorga aldri skrek eller ropte etter hjelp.

Disse påståtte dokumentene har Der Spiegel publisert, hvor Mayorga omtales som Ms. C.

9. oktober: Familien med offentlig støtte

Ronaldos familie tar til sosiale medier for å forsvare portugiseren, skriver engelske Sky Sports.

Angriperens mor, Dolores, og søster, Katia, la ut bilder av Ronaldo med en Supermann-kappe og oppfordret samtidig andre til å bruke bildet som sitt profilbilde på sosiale medier i ei uke, for å vise støtte til Ronaldo.

- Jeg vil se hvem som har motet til å bruke dette bildet på profilen sin i ei uke og lage en kjede for ham, for Portugal, for oss og for samholdet til folket vårt, for rettferdighet. Han fortjener det, står det skrevet i meldingen, med emneknaggen «Justice for CR7».

Innlegget fikk 15 000 «likes» den første timen.

9. oktober: Nye anklager

Samme dag som familien mobiliserer i sosiale medier, kommer det fram rapporter på at ytterligere tre kvinner er innblandet i andre saker mot Ronaldo.

Det er den engelske tabloidavisa The Sun som skriver at tre kvinner skal ha kommet med anklager.

«Advokater som representerer Kathryn Mayorga sier at de ser på tre nye anklager mot Juventus-stjerna», står det å lese i avisa.

Avisa hevder at ytterligere én kvinne skal ha signert samme taushetsplikt som Mayorga tilbake i 2009, mens en annen kvinne hevder hun ble «såret av Ronaldo».

Kvinnens advokat Leslie Stovall forteller tabloidavisa følgende:

- Jeg følger opp dette for å få verifisert denne informasjonen.

Dette er altså ikke bekreftet, og det er uvisst om disse to kvinnene hevder det har skjedd noe seksuelt.

Samme dag skal Ronaldo ha fløyet til portugisiske Lisboa for å ha et møte med advokatene som forsvarer ham i denne saken, skriver portugisiske Cofina Media.

10. oktober: Ronaldos advokat med uttalelse

Ronaldos nye advokat Peter S. Christiansen, som skal representere Juventus.stjerna i denne saken, har uttalt seg offentlig og mener at anklagene mot Ronaldo er «fullstendig fabrikkert» og at det som skjedde mellom dem var gjensidig. Det skriver nyhetsbyrået AP.

Advokaten skriver at dokumentene som har blitt omtalt i Der Spiegel om det som skal ha skjedd på hotellrommet i Las Vegas 13. juni i 2009 ble «endret på» før de ble «publisert på uansvarlig vis».

Advokaten mener dokumentene ble stjålet og at den ansvarlige er en «cyberkriminell».

Samtidig bekreftes det at Ronaldo og Mayorga inngikk den mye omtalte taushetsavtalen, men at årsaken til at Ronaldo inngikk denne er «forvrengt».

Ronaldo skal ifølge Christiansen ha underskrevet avtalen etter råd fra rådgivere for å bli kvitt de «forferdelige anklagene».

Siden saken fortsatt er under etterforskning, er det vanskelig å si hva som vil skje videre i denne saken. Daily Mirror hevder at Las Vegas-politiet vil avhøre Cristiano Ronaldo på et tidspunkt, noe politiet skal bekrefte i en e-post.

Her kan du lese mer om hvordan Kathryn Mayorga opplevde kvelden med Ronaldo:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling