Sterkere enn Alexander

Det forblir heldigvis standarden i norsk svømmesport.

FLERE MEDALJER  Henrik Christiansen er bare 17 år, men har allerede vunnet flere medaljer enn Alexander Dale Oen. FOTO: NTB scanpix/Maja Suslin .
FLERE MEDALJER Henrik Christiansen er bare 17 år, men har allerede vunnet flere medaljer enn Alexander Dale Oen. FOTO: NTB scanpix/Maja Suslin .Vis mer

BERLIN (Dagbladet):  Da Henrik Christiansen (17) svømte inn til bronsemedaljen på 400 meter fri under ungdoms-OL i går,  sammenlignet han seg med seg selv:

- Hadde jeg svømt på persen min, hadde det holdt til gull, sa Henrik, som med 3.51.55 var litt under to sekunder bak bestenivået sitt.

Ellers måles alt i norsk svømmesport opp mot Alexander Dale Oen. Han satte en ny standard både i og rundt bassenget.

Den står støtt selv om en juniorsvømmer med det samme spesielle treningstrøkket som Alexander, allerede leverer enda sterkere prestasjoner.

DET holder for Henrik også. 17-åringen var godt fornøyd med bronsemedaljen i sesongens største konkurranse, fordi han vet at alt det viktige kommer etter hvert.

Da betyr det ikke så mye at han allerede nå som ny i klassen har hentet inn flere medaljer enn det Alexander Dale Oen gjorde internasjonalt gjennom hele juniorkarrieren. Det er fine opplevelser og gode sportslige bekreftelser underveis, men ikke målet for en ung svømmer som trener for en lang karriere.

Som forbildet Alexander uttrykte det på bloggen sin på Svømmeforbundets nettsider dengang det i 2006 var han som ganske fersk toppsvømmer som ikke helt fikk ut det maksimale:

"Eg blei egentlig ganske skuffet over meg sjøl då eg såg at det ikkje gjekk fortere enn 58.99 i finalen. Sjøl meinte eg at eg hadde 58,5 inne. Jaja, sånn er det iblandt.  Eg får ta det igjen en annen dag."

NETTOPP den naturlige evnen til å se sin egen prestasjon i et større, sannere bilde, gjør Henrik Christiansen til en av de mest spennende norske idrettsutøverne for tida.

Det er derfor EM i svømming får starte for den lille norske troppen i Berlin i dag, mens den antatt sterkeste ble sendt til ungdoms-OL i Nanjing. Riktignok kan Lavrans Solli (22) gjøre et fint Europamesterskap, men det er først om denne blide, utadvendte bergenseren får trent systematisk hardt år etter år at han får se om et godt potensiale etter hvert blir til resultater opp mot Dale Oen-standarden. Nå starter han konkurransen med bare den 13.ende beste påmeldingstida på favorittdistansen 100 meter rygg.

Så brutalt avslørende er den presist målbare svømmesporten.

AKKURAT det er grunnen til at en juniorsvømmer står som unntaket mens resten av det norske elitemiljøet bakser seg gjennom et generasjonskifte.

Selv om landslagsledelsen er opptatt av å styre utviklingen, er Henrik Christiansen som 17-åring allerede oppe på et Bjørn Dæhlie-nivå i treningsmengde:

•• Det vil si over 1 000 timer i året.

Da er det snakk om grunnnlag for å prestere etter hvert:

- Vi kunne ha skviset fram enda sterkere resultater underveis, men det er ikke poenget. Vi kommer til å være i Rio-OL 2016, men sannsynligvis ikke til å levere topp resultater. Vi må tenke langsiktig både med Henrik og de andre unge svømmere som nå utgjør laget, sier landslagstrener Petter Løvberg. Som ansvarlig helt fra 2001 og gjennom hele den norske framgangen rundt Dale Oen, vet han hvilken jobb som venter.

For der Alexander Dale Oen dels oppnådde sine resultater fordi han var ledende på den varierte treningen utenfor bassenget, får Henrik selv med den erfaringen svømt mer enn nok. Forleden passerte han 3 000 000 meter med svømming det siste året. Sånt er bare mulig for en skolegutt med treningstart for første økta kl.05.30 nesten hver morgen.

Tåler du et slikt daglig treningsregime, er nesten alt mulig.

DET var det for Alexander også.

I høst åpner det flotte nye svømmesenteret "Alexander Dale Oen Arena" (ADO-Arena)  i Bergen. Det er ment å ta svømming videre som folkesport, og i beste fall også bli rammen for de som vil prøve å bli like gode som verdensmesteren.

Men grunnlaget må du fortsatt legge selv.

Eller som det allerede er inngravert på plankettene i ADO-Arena før den første svømmeøkta er fullført:

"Ren Glede - God Stemning"

Tettere kommer du ikke opp til Dale Oens standard.