KLART STERKEST:  Martin Johnsrud Sundby har i løpet av denne vinteren nådd et høyere nivå enn Petter Northug. FOTO: AP /TT, Anders Wiklund.
KLART STERKEST: Martin Johnsrud Sundby har i løpet av denne vinteren nådd et høyere nivå enn Petter Northug. FOTO: AP /TT, Anders Wiklund.Vis mer

Sterkere enn Petter Northug

Vi får håpe dette nye nivået trigger den som pleide å være best til å ta opp konkurransen med Martin.

vant Martin Johnsrud Sundby en spurt igjen. Det var sesongens siste, men egentlig den første i neste sesong. For det var jo der han flyttet blikket direkte under seiersintervjuet med NRK. Vekk fra verdenscupen som forlengst var vunnet, og rett over til det mesterskapet som skal komme. Til detaljene som vil avgjøre resultatene i Falun neste år.

Det er denne egenskapen som er i ferd med å løfte Martin opp til en av de aller største norske langrennsløperne, men konsentrasjonen om framtida trenger ikke å stikke av med gleden over det som blir oppnådd underveis.

Som for eksempel i et renn som i dag. Et kjør som selv ikke Petter Northug ville ha tålt.

DA skal du ikke tenke på Petter i skranten 2014-form. Det er Northug fra glansdagene denne sammenligningen gjelder, og det går an å gjennomføre den uten å dra ned en flik av alle de unike prestasjonene han har gitt oss siden gjennombruddet for åtte år siden:

•• Poenget er ikke at noe har vært dårligere enn vi trodde. Bare at også denne sporten stadig blir litt bedre.

I beste fall trigger det Petter til å trene så han kan bli med for fullt igjen.

I internasjonalt herrelangrenn betyr det å holde følge med Martin Johnsrud Sundby.

DET er jo Martin som har lagt lista i hele vinter. Det har gitt en suveren sammenlagtseier i verdenscupen og triumf i alle tre minitourene underveis. Bedre langrennsløper blir du ikke. Det er det på tide å skjønne.

Der Petters smått utrolige medaljerekke og Martins sånn passe vellykkete OL for lenge har skygget for denne innsikten, var det mulig å se sporten bedre i avslutningen i Falun:

•• Få har hatt større kapasitet enn det Martin Johnsrud Sundby har nå.

Det var derfor han ganske lett fulgte Alexander Legkovs jafs på nesten halvminuttet opp til Alex Harvey på de første kilometerne, bare for å kontrollere inn enda en tourtriumf.

HUSKER du Legkov sitt monsterrykk i  stormoten under stafetten i Sotsji, skjønner du litt av hva det kreves av skiegenskaper for å kontrollere noe slikt.

Rykket kom denne gangen også i det partiet opp langs hoppanlegget i Falun som kalles Mördarbacken. Navnet forteller at stigningen tar knekken på denne sportens alle røffeste, og det stemte igjen:

•• For det var Legkov som rykket, og Legkov som sprakk.

Martin derimot utlignet fartsøkningen elegant på et par høydemetere, la seg ett sekund eller to i rygg på russeren, avanserte på utsiden av dette klatremonsteret og rykket tilbake.

Da slapp Legkov.

ALEX HARVEY i sin livs beste form ble nesten med noen hundre meter til. Så kom det en liten ny bakke, og så ble det spurt på Martins premisser. Altså en riktig lang en tilpasset den seigeste fibertypen.

Langrenn har ikke vært sporten for denne typen det siste tiåret. Slik kommer Martins jubelsesong mot alle odds, men som i alt annet spill avhenger resultatet også av hvor mye du satser. Martin har satset alt. Det har nå gjort ham til verdens beste langrennsløper med et nivå som selv Petter Northug i form ikke har nådd.

Det siste er bare et eksempel, men kanskje en nødvendig sammenligning for å få med seg hvilken prestasjon Martin har gjort denne vinteren. Dette gjelder ikke en fiktiv duell dem imellom, men hva stor vinteridrett egentlig er.

Som Martin Johnsrud Sundby sin sesongavslutning i Falun.