Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sterkeste jenta i klassen

Her ser du ryggen de fleste sprint-jentene vil se mye av til vinteren. Marit Bjørgens (24) enestående muskulatur har gjort henne til verdens råeste langrenns-sprinter. Det er ikke nok for Marit.

VAL SENALES(Dagbladet): Hun sliter litt med stempelet som sprint-dronning. Har egentlig ikke noe i mot det, men er likevel ikke helt bekvem.

-  Målet mitt er fortsatt å bli en komplett skiløper. Vinne mer enn sprintrenn. Det er jo litt sånn i Norge at du ikke blir annerkjent som skiløper før du har vunnet femmila i Kollen, sier hun.

Hun om det.

Uansett, det er sprint som er mest hot i langrenn for tida. Det er der de største profilene er, det er der det er mest show, mest folk, og etterhvert også mest penger. Hvorfor ikke slå seg til ro med et sprint-stempel og presse sitronen for det den er verdt?

-  Fordi jeg har lyst til å vise det jeg tror jeg er i stand til, at jeg også kan gå fort på andre distanser, ti og femten kilometer. Kanskje også ei tremil, sier Marit til Dagbladet.

Bente ingen fasit

Trener Svein Tore Samdal støtter Marit fullt ut i satsinga på lengre distanser.

-  Hun er bare 24 år, og selv om hun er sterk som juling, har hun fortsatt stort utviklingspotensiale.

Motoren hennes er enorm allerede, og vil bare utvikle seg med åra. Allerede denne vinteren bør hun kunne plukke VM-medaljer i mer enn sprint, sier Samdal.

-  En ny Bente Skari?

-  Marit har et vel så bra oksygen-opptak som det Bente hadde allerede nå. Egentlig er ikke Bente noen målestokk. I alle fall ikke treningsmessig. Det som kjennetegner Marit - og de fleste av de andre jentene på landslaget - er at de ser utover det Bente gjorde. De nøyer seg ikke med å kopiere Bente. De utfordrer, prøver å finne nye veier, akspeterer ikke at Bentes metoder er den eneste fasiten.

-  Derfor har Marit kommet så langt som hun har allerede. Og flere er på vei bak henne. Jeg tør si at nivået på dagens damelandslag er det høyeste noen sinne, sier Samdal.

Tør å satse

Svein Tore Samdal er en tøff trener. Han stiller høye krav.

-  Jeg synes det er uinteressant å reise rundt i verden med et landslag bestående av åtte middelmådigheter. Da er det bedre å satse skikkelig og få i alle fall fire av de åtte opp på et nivå hvor de kan ta medaljer. Så får det eventuelt være at to av de åtte går på en smell.

Underfortsått at de ikke tåler den harde treninga.

I fjor ble det litt fokus rundt Samdals «helvetesuker» på damelandslaget. Han komprimerte treninga og utsatte jentene for uvant store treningsmengder over kort tid utfra en filosofi om at knallharde perioder over kort tid, etterfulgt av hvile, kan trigge mer enn jevn og monoton trening.

-  Ble det mange smeller av det?

-  Erfaringene er stort sett gode. Vi fortsetter på samme måte nå. Men i etterkant ser jeg at opplegget nok ble for tøft for noen av rekruttene. En del av dem fikk det vel tøft. Men ingen ble «ødelagt». Det er ingen lik i lasta, sier Samdal.

Seks medaljer

De som kom seg gjennom, er dessto sterkere rustet i år. Marit Bjørgen er en av dem. Vibeke Skofterud (24), evigunge Hilde Gjermundshaug Pedersen (39) og Ella Gjømle (25) er også kapable til noe stort i følge treneren, som har satt seks VM-medaljer i Oberstdorf som et sesongmål.

Tre av dem skal være av gull.

-  Vi skal vinne stafetten, sprinten og sprint-stafetten, sier han.

Da snakker han fort om tre gull til Marit Bjørgen.

-  Tja, jeg regner med å gå fem renn i Oberstdorf og har tre medaljer som mål, så det passer vel kanskje greit, sier Marit Bjørgen til Dagbladet.

VM-OPTIMIST: Marit Bjørgen håper på tre medaljer i Ski-VM.
VISER MUSKLER: Sprint-dronning Marit Bjørgen vil gå mer enn bare korte løp. - Jeg har lyst til å vise det jeg tror jeg er i stand til, at jeg også kan gå fort på andre distanser, ti og femten kilometer, sier Marit til Dagbladet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media