- Sterkeste laget siden «Petacchi-toget»

Her ser Thor Hushovd langt etter etappevinner Mark Cavendish. Men spurtprinsens fantastiske lag kan være det nordmannen trenger i Touren.

SUVEREN FRA START: Briten Mark Cavendish vant på første forsøk i Tour de France. - Jeg er på et godt lag og jeg håper de klarer å fortsette som de gjorde i dag. Og jeg tror de vil gjøre det, sa Cavendish etter seieren. Thor Hushovd (bak t.h.) ble nr. fire etter at laget hans ikke klarte å komme i posisjon før spurten.Foto: Arnt E. Folvik/Dagbladet
SUVEREN FRA START: Briten Mark Cavendish vant på første forsøk i Tour de France. - Jeg er på et godt lag og jeg håper de klarer å fortsette som de gjorde i dag. Og jeg tror de vil gjøre det, sa Cavendish etter seieren. Thor Hushovd (bak t.h.) ble nr. fire etter at laget hans ikke klarte å komme i posisjon før spurten.Foto: Arnt E. Folvik/DagbladetVis mer

||| Følg 3. etappe av Touren direkte i livestudio fra klokka 13

BRIGNOLES (Dagbladet): Mark «Cannonball» Cavendish skyter gjerne verbalt fra hofta. Men du verden som han leverer når det er som hetest. For slikt kjentes det ut da Tour-feltet i går slynget seg inn i vakre Provence som badet i 36-37 svette grader.

Og bare sola svei mer enn den julingen Cavendish ga sprintrivalene i Brignoles.

Dermed kunne 24-åringen ikle seg den grønne sprinttrøya.

- En engelskmann er den verste du kan sette inn i denne heten. Grønn kan beskytte min røde kropp, sa Team Columbia-rytteren fra øya Isle of Man i Irskesjøen.

Som Petacchi
I går sendte han også en stor takk til den store innsatsen laget hans gjorde for ham. For de formelig bar ham fram de siste milene — og da et krasj like før spurten ble dratt opp førte til kaos i feltet suste Cavendish perfekt ifra de siste 150-200 meterne. Hele fire mann blant de 19 beste sier litt om hvor langt framme Columbias «tog» (når rytterne fra samme lag deler på å ta føringer for å holde farta oppe. Red.anm.) var.

Thor Hushovds trener Atle Kvålsvoll er mektig imponert over styrken til Columbia.

- Dette likner på Petacchis tog fra sine gode dager med Fasso Bortolo, sier Kvålsvoll til Dagbladet.

- En fordel
Og for å sette det i perspektiv: Det italienske «toget» kjørte i perioden 2000-2005 spurtkongen Alessandro Petacchi fram til fire Tour de France-, 16 Spania Rundt-, og 13 Giro d?Italia-seirer, samt triumf i klassikeren Milan-San Remo.

- For Thor sin del og for Cervelo er det en fordel. Da blir det stor fart over tid og det blir lettere å lese. For Cervelo har et lag som ikke skal sette tempo før de to siste kilometerne, mener en som vanlig optimistisk Kvålsvoll.

Cervelo-rot
Mark Cavendish er ikke i Petacchi-klassen — ennå. Seieren i går er hans femte i Tour de France og hans 15. så langt i sesongen. Og garantert ikke hans siste for året.

 Atle Kvålsvoll er mektig imponert over måten Team Columbia manøvrerte Mark Cavendish inn til seier på gårsdagens etappe i Tour de France.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Atle Kvålsvoll er mektig imponert over måten Team Columbia manøvrerte Mark Cavendish inn til seier på gårsdagens etappe i Tour de France. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

For hvis Cervelo og Hushovd fortsetter å rote det til slik de gjorde det i går, så kan det bli mange. Grimstad-karen ble sittende alene sammen med Brett Lancaster mens Heinrich Haussler og Hayden Roulston ble sittende på andre siden av feltet. Dermed ble det bare 4. plass på nordmannen, til tross for en bra spurt fra et dårlig utgangspunkt.

- Columbia hadde et skikkelig tog. De jobbet mest — og de klarte å skru opp farten de siste kilometerne. Det gikk veldig fort på slutten. Og det var vanskelig å komme seg fram når en først kom seg litt bakpå. Jeg vil si at Cervelo satt for langt tilbake i forhold til den store farten som var. Det var vanskelig å komme seg fram, mener Kvålsvoll.

Thor Hushovd var etter løpet mest opptatt av italienske Danilo Napolitano (Katusha) ,som han mener ikke har respekt for de andre rytterne.

- Jeg holdt på å bli kjørt ned av ham. Han er stein gal, sa Hushovd ved bussen.

- Ødela velten for dere?

- Ja, for så vidt. Vi mistet Brett Lancaster da Napolitano prøvde å begå selvmord, sier Hushovd til Dagbladet.

- Men Team Columbia gjorde likevel en fantastisk jobb. De er sterke, påpeker Hushovd.