Sterkt kritiske til nytt forslag

Et stort antall europeiske fotballklubber er sterkt kritiske til forslaget som foreligger om hvordan framtidens mesterliga i fotball skal se ut.

ENDRINGER: Det hersker tvil om klubber vil godta UEFAs forslag om endringer i Champions League. Foto: Joe Toth / BPI / REX / NTB Scanpix
ENDRINGER: Det hersker tvil om klubber vil godta UEFAs forslag om endringer i Champions League. Foto: Joe Toth / BPI / REX / NTB ScanpixVis mer

Det ble klart da representanter for 244 europeiske klubber fra 38 ulike land møttes i Madrid tirsdag. Bak seansen sto interesseorganisasjonen European Leagues, og målet var nettopp å diskutere UEFAs planlagte mesterligaendringer.

Flesteparten av de frammøtte skal ha uttrykt betydelig skepsis og motstand mot det nye mesterligaformatet som kan bli en realitet fra 2024.

Sjefen for den spanske toppserien, Javier Tebas, opplyste etter møtet at deltakerne hadde diskutert muligheten for å gå til rettslige skritt dersom Det europeiske fotballforbundet (UEFA) presser gjennom de uønskede endringene.

Vil ha involvering

Tebas ga også uttrykk for at han føler seg trygg på seier dersom saken havner i rettsvesenet.

– Det er ikke mulig å gjennomføre reformer uten samtykke fra de ulike ligaene. Jeg kan ikke forstå hvordan det er mulig å endre noe som helst uten et slikt samtykke, sa La Liga-presidenten.

Svenske Lars-Christer Olsson, som leder interesseorganisasjonen European Leagues, mer enn antydet at UEFA så langt ikke har inkludert de berørte partene tilstrekkelig i prosessen.

– European Leagues og alle våre medlemsklubber har gjort det klart at vi må inkluderes i beslutningsprosessen rundt framtiden til de europeiske klubbturneringene, sa han etter tirsdagens møte.

Omdiskutert forslag

Bak forslaget til nytt konkurranseformat for mesterligaen står Europas klubbforening (ECA) og dens leder Andrea Agnelli. Agnelli, som også er toppsjef i den italienske fotballstorheten Juventus, har blant annet foreslått at mesterligaen i framtiden skal bestå av fire grupper på åtte lag.

Videre går forslaget ut på at kun åtte av plassene i gruppespillet skal tildeles klubber ut ifra hvor de ender på tabellen i den hjemlige ligaen sesongen i forveien. De 16 lagene som kvalifiserer seg for cupspillet vil være sikret plass i gruppespillet påfølgende sesong.

Agnellis forslag har også åpnet for at kampene i «den nye mesterligaen» spilles i helgene framfor i midtuka. Planene har møtt mye kritikk.

Napoli-president Aurelio De Laurentiis er blant dem som har gått til et kraftfullt verbalt angrep.

– Agnelli er en intelligent mann. Jeg kan ikke fatte at han har en turnering som dette i tankene. Den vil være skadelig for resten av Fotball-Europa, sa han mandag.

Den 69 år gamle Napoli-sjefen mener det nye formatet vil favorisere storklubbene og gjøre nåløyet langt trangere for klubbene fra de mindre ligaene.

Møter kritikk

Onsdag møter UEFA-president Aleksander Ceferin representanter for European Leagues for å diskutere planene.

– Jeg tror jeg kan si med stor grad av selvtillit at brorparten av klubbene som deltok på dagens møte sier at de ikke støtter endringene som er foreslått av ECA, sa European Leagues Lars-Christer Olsson tirsdag.

– Du bør kvalifisere deg for europacupene via den hjemlige ligaen. Ellers er det umulig å holde på supporternes interesse, tilføyde han.

Siste ord er neppe sagt i saken.