England-stjernene utsatt for rasisme i Montenegro

Sterling: - Det er en skam

Flere England-spillere møtt med rasistiske meldinger i Montenegro. Nå krever spillerne reaksjoner fra UEFA.

GA KLAR BESKJED: Raheem Sterling hylles for denne målfeiringen etter å ha fått slengt rasistiske bemerkninger fra tribunen igjennom hele kampen. Nå etterlyser han at det tas grep. Foto: NTB/Scanpix
GA KLAR BESKJED: Raheem Sterling hylles for denne målfeiringen etter å ha fått slengt rasistiske bemerkninger fra tribunen igjennom hele kampen. Nå etterlyser han at det tas grep. Foto: NTB/ScanpixVis mer

England valset over Montenegro, og vant overbevisende 5-1 på bortebane mandag kveld. Etter kampen var det likevel noe helt annet enn resultatet som var det store samtaleemnet.

Underveis i kampen ble flere av Englands stjerner, blant andre Danny Rose og debutant Callum Hudson-Odoi utsatt for rasistiske slengbemerkninger.

I et intervju med engelske Sky utdypet Sterling hva spillerne opplevde under kampen.

- For å være ærlig hørte jeg ikke veldig mye av det under kampen, men Danny (Rose) gjorde det veldig klart at det var rasisme som ble ytret fra tribunene. Da jeg scora ville jeg vise dem at de trenger mer enn det for å stoppe oss, for hva kan man gjøre? Vi vet alle hvilken hudfarge vi har, så det er ikke sånn at de forteller oss noe nytt, sa 24-åringen etter kampen.

Nå etterlyser Sterling tiltak fra UEFA.

- Det er en skam at dette får fortsette. Vi kan bare skape oppmerksomhet rundt det, men nå er det tid for de som bestemmer å gjøre noe med det. Man kan straffe individet, men hva gjør det? Man må gi hardere straffer. Man må gjøre noe som får fansen til å tenke seg om. Om laget deres for eksempel må spille for tomme tribuner, blir det vanskelig for dem, sa han i det samme intervjuet.

- Uakseptabelt

Sterling, som selv har blitt utsatt for rasisme mange ganger i sin karriere, sier at han ser at dette påvirker langt fler enn mange tror.

- Dette rammer ikke bare unge menn. Det er mange barn som vokser opp i ulike kulturer og rammes. I England har vi et bredt spekter av alle raser. Dette er 2019, og vi kan bare sørge for oppmerksomhet rundt dette problemet. Nå er det opp til de som bestemmer, sa Raheem Sterling.

Landslagssjef Gareth Southgate bekreftet etter kampen at Det Engelske Fotballforbundet(FA) vil rapportere Montenegro inn til UEFA.

- Det er uakseptabelt. Jeg har snakket med spillerne individuelt, og nå må vi være der for dem. Vi vil rapportere det, men jeg tror at UEFA-delegaten også hørte det selv. Nå må vi sørge for at dette følges opp. Når det kommer til sanksjoner, vet jeg ikke hva jeg kan si og ikke. Sanksjoner er bare til nytte om de brukes til å utdanne noen, sier landslagssjefen.

- Burde ikke være det en 18-åring må snakke om

Southgate syntes det var spesielt leit at opptrinnet gjorde at debutant Callum Hudson-Odoi måtte stå og svare på spørsmål om rasisme, istedet for prestasjonen han leverte ute på banen.

- Det er synd at vi har en 18-åring som må stå å svare på spørsmål om rasisme etter å ha levert sin livs prestasjon.

Unggutten ga i likhet med både Sterling og Southgate klar beskjed etter kampslutt:

- Dette hører ikke hjemme noen steder. Det er uakseptabelt, sa Hudson-Odoi til Sky, som naturlig nok deler Sterlings tanker og etterlyser sanksjoner fra UEFA.

Hudson-Odoi hyllet også lagkameraten, som flere ganger har stått opp mot rasistiske slengbemerkninger.

- Raheem har gjort det enklere å snakke om disse tingene, og han er alltid til hjelp. Han har snakket med meg om det, og gitt meg gode råd. Heldigvis er vi sterke mentalt, og nå må vi bare fokusere på at vi får med oss seieren herfra, sa det ettertraktede talentet, som jages av stort sett alle toppklubber i Europa.