NEST DYREST: Den offensive midtbanespilleren Raheem Sterling er den nest dyreste spilleren kjøpt av en Premier League-klubb noensinne. Historien viser at rekordkjøpene ofte feiler. Foto: Reuters / Jason O'Brien
NEST DYREST: Den offensive midtbanespilleren Raheem Sterling er den nest dyreste spilleren kjøpt av en Premier League-klubb noensinne. Historien viser at rekordkjøpene ofte feiler. Foto: Reuters / Jason O'BrienVis mer

Sterling tidenes nest dyreste. Men må passe seg for rekordkjøp-fella

Få forsvarer det de kostet.

Den offensive midtbanespilleren Raheem Sterling er den nest dyreste spilleren kjøpt av en Premier League-klubb noensinne. Historien viser at rekordkjøpene ofte feiler.

20-åringen ble omsider klar for Manchester City sist uke etter å ha presset gjennom en overgang fra Liverpool. City skal ha satt ny klubbrekord ved å betale rundt 42,5 millioner pund (540 millioner kroner) for Sterling, noe som gjør ham til tidenes tredje dyreste Premier League-spiller.

Man skulle kanskje tro at en høy pris som regel betyr at spilleren blir en suksess. Men en oversikt avisen The Guardian har lag viser at spillerne ofte er langt unna å forsvare det de kostet. De har sett på hvem som er den dyreste spilleren de 20 Premier League-klubbene har hentet, og hvordan det har er med dem.

Den dyreste Premier League-spiller noensinne er Angel Di Maria. Argentineren kostet Manchester United hele 59,7 mill. pund (760 millioner kroner) sist sommer. Til tross for en god start var han langt fra å forsvare prisen i sin første sesong i engelsk fotball, og nå ryktes han å være på vei vekk.

Har slitt Blant dem som har vært langt unna å lykkes er Fernando Torres, som kostet Chelsea hele 50 millioner pund i januar 2011. Liverpool hentet Andy Carroll som erstatter, men den høyvokste angriperen klarte aldri å forsvare prislappen på 35 millioner. Han ble solgt videre til West Ham, men skader har ødelagt hans to første sesonger i klubben.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tottenhams Erik Lamela (25,8 mill.), Newcastles Michael Owen (16 mill), Aston Villas Darren Bent (18 mill.), Norwich-spiss Ricky van Wolfswinkel (8,5 mill.), og Southamptons Dani Osvaldo (15 mill.) er andre som har vært langt unna å svare til supporternes forventninger.

Spissene Brown Ideye (West Bromwich), Andrej Kramaric (Leicester) og Romelu Lukaku (Everton) ble hentet sist sesong, uten at noen av dem da forsvarte prislappene. Men trioen har fortsatt mulighet til å rette opp inntrykket.

Suksess I det store og hele er det få av klubbenes rekordkjøp som har vært udiskutable suksesser. Steven Fletcher (12 mill.) var viktig for Sunderland i sin første sesong, før han har slitt langt tyngre i de to siste. Mesut Özil har vært god for Arsenal, men har samtidig ikke levert mer enn man kan forvente for 42,5 millioner pund. Peter Crouch (10 mill.) har også gjort nytten i Stoke i fire sesonger, uten å være spektakulær.

Spilleren som nok har gitt best valuta for pengene er Wilfried Bony i Swansea. Han ble kjøpt for 12 millioner pund sommeren 2013. Halvannet år senere doblet Manchester City det beløpet for å sikre seg ham etter 25 mål på 54 Premier League-kamper.

I tillegg til Sterling er tre av rekordsigneringene er gjort i sommer. Etienne Capoue (Watford), Yohan Cabaye (Crystal Palace) og Tyrone Mings (Bournemouth) har ennå til gode å debutere i tellende kamper sine klubber.

(NTB)