Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Östersund-funn var dialyseposer

Det var neppe utstyr til doping som ble funnet sør for VM-byen.

(Dagbladet.no): De ble funnet samme dag som VM i skiskyting ble avsluttet. De lå i snøen ved en rasteplass, bare noen få mil sør for Östersund.

Medisinposene med tilhørende slanger skapte dopingfrykt i skiskyttermiljøet i går, og IBU-presient Anders Besseberg fortalte Dagbladet.no om tidligere funn av liknende utstyr.

Dagbladet.no-lesere hadde svar

Men ingen visste hva det som så ut som drypp-poser inneholdt, annet enn at den ene var fyllt av gul væske. Politiet i byen har ikke konkludert noe i sin etterforskning.

Da er det godt det finnes kyndige lesere.

Dagbladet.no har fått flere tips det siste halve døgnet, fra fagfolk som kjenner igjen det medisinske utstyret som dialyseposer - som brukere skifter selv.

Pasienter med nedsatt nyrefunksjon bruker dialysebehandling til å rense blodet for avfallsstoffer, og tipserne forteller at væsken i posen blir gul av nettopp stoffene som skilles ut av kroppen.

En sykepleier som ringte Dagbladet.no, kom med samme informasjon.

KAN TROLIG IKKE BRUKES TIL DOPING: Lesere og et medisinsk firma forteller at poser som denne brukes av nyresyke pasienter, som ved hjelp av dialyse renser sitt blod. Denne posen ble funnet utenfor VM-byen Östersund søndag kveld. Foto: Patrick Sjöö, Östersunds-posten
KAN TROLIG IKKE BRUKES TIL DOPING: Lesere og et medisinsk firma forteller at poser som denne brukes av nyresyke pasienter, som ved hjelp av dialyse renser sitt blod. Denne posen ble funnet utenfor VM-byen Östersund søndag kveld. Foto: Patrick Sjöö, Östersunds-posten Vis mer

- Disse brukes ved nyresvikt, og for at de skal fungere, må vedkommende ha operert inn et plastkateter i magen.

Ikke tvil, dialysepose

Dagbladet.no tok også kontakt med medisinfirmaet Baxter, de selger blant annet produkter for dialysebehandling til norske sykehus.

Firmaet bekrefter tipsernes antakelser etter å ha studert bildene.

- Det er ikke særlig tvil om at det er en dialysepose. Det ser du på hvordan posene ser ut, og på beholderen ved siden. De kan godt være fra vårt firma, det er slett ikke usannsynlig, sier Baxters administrerende direktør Hege Hvaring til Dagbladet.no.

Östersunds-posten var først med posefunnet i går. Den svenske avisa har også fått henvendelser fra medisinsk personale. En sykepleier fra Umeå mener bestemt at posene stammer fra en pasient og leverer følgende teori:

- Det er en nyresyk pasient på reise som har stoppet opp og gjort et bytte. Han/hun har trolig ikke hatt en saks eller kniv til å klippe i stykker posen med, derfor ble den etterlatt på den måten.

Ubehagelig med to liter væske i bukhulen

image: Östersund-funn var dialyseposer

Og når det dreier seg om poser som brukes av nyresyke, er sjansene minimale for at det dreier seg om ulovlige aktiviteter som kan kobles til VM i skiskyting.

- De kunne kanskje ha vært brukt til doping, men det høres veldig usannsynlig ut, sier professor i nyremedisin, Bengt Rippe, til Expressen.

Det mener også Else Wiik Larsen, avdelingsoverlege ved nyremedisinsk avdeling på Ullevål universitetssykehus. Hun studerte posebildene på oppdrag fra Dagbladet.no og forteller at 22 prosent av dialysepasienter i Norge bruker denne behandlingen.

- Denne behandlingen gjør pasientene selv, og den kan gjøres hvor som helst. Dette har intet med doping å gjøre! For skiskytterne vil det være ubehagelig å gå med to liter væske i bukhulen, skriver Wiik Larsen i en e-post.

HENSLENGT: En svensk sykepleier tror det var tilfeldigheter som gjorde at pasienten la igjen posen ved rasteplassen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media