Östersund satte skrekken i Arsenal

Östersund sjokkerte Arsenal

2-1-seier på bortebane var likevel ikke nok for Östersund mot Arsenal i Europa League.

SJOKK: Gjestene fra Nord-Sverige sjokkerte med to mål etter halvspilt første omgang og er bare et mål bak Londonklubben over to oppgjør. Foto: Reuters/Peter Cziborra/NTB scanpix
SJOKK: Gjestene fra Nord-Sverige sjokkerte med to mål etter halvspilt første omgang og er bare et mål bak Londonklubben over to oppgjør. Foto: Reuters/Peter Cziborra/NTB scanpixVis mer

Arsenal - Östersunds FK 1-2 (0-2) 4-2 sammenlagt

(Dagbladet): En kanon første omgang av Östersund sikret en skrell av en borteseier for gjestene mot Arsenal. To mål på to minutter av Hosam Aiesh og Ken Sema sikret gjestene en historisk seier.

En svært sterk borteseier til tross, Östersund klarte ikke å grave seg ut av hullet de lagde for seg selv i hjemmekampen sist. Arsenal herjet fullstendig med Östersund i det første oppgjøret mellom de to lagene forrige uke og hadde med seg en komfortabel 3-0-seier tilbake til den engelske hovedstaden.

I 2011 spilte Östersund på det fjerde nivået i Sverige, men under den kyndige ledelsen til trener Graham Potter har laget vokst og vokst og tatt steget til toppen av Allsvenskan.

For Arsenal var det deres sjette strake tap på hjemmebane i utslagsrunde i Europa, men denne gang holdt det altså til avansement, uten at «the Gunners» imponerte noen i prosessen.

Sjokkomgang

Arséne Wenger valgte å hvile flere spillere før ligacupfinalen mot Mancester City på søndag.

Hjemme på det Emirates var det bare en formalitet at Premier League-laget skulle ta seg videre i Europa League. Slik virket det i alle fall som Arsenal-spillerne trodde.

Östersund forsøkte å ryste hjemmelaget fra start. Svenskene presset Arsenal til stygge balltap høyt i banen som førte til store overgangsmuligheter. Nærmest kom Jamie Hopcutt, men hans avslutning fra sju meter ble blokkert.

Arsenals forsvar virket usikre og gjorde feil etter feil og til slutt fikk gjestene lønn for innsatsen.

Arsenal mistet ballen og Saman Ghoddos pasning rundlurte Kolasinac og sende Hosam Aiesh alene med David Ospina. Fra litt skrått hold fikk Aiesh ballen forbi Ospina og et lite touch fra Chambers sikret at ballen gikk i mål.

Gjestene tok en fortjent, men overraskende ledelse. Og det stoppet ikke der.

Arsenal var overhodet ikke tilstede og bare to minutter etter kom Östersunds andre scoring. Ken Sema på venstrekanten var en konstant fare for Arsenal og etter at hjemmelaget igjen mistet kula, fikk Sema den feilvendt inne i feltet.

På glimrende vis dro venstrekanten seg enkelt vekk fra Calum Chambers og dundret ballen i borteste hjørnet. Plutselig var svenskene var to mål foran på the Emirates.

Dermed var dobbeltoppgjøret igjen vidåpent før den siste timen av kampen.

Arsenal våknet litt til liv etter sitt andre baklengsmål for kvelden, men slet med å komme seg til muligheter. Deres eneste avslutning på mål kom etter en dødball hvor Welbeck tannløst headet rett på Östersund-målmann Aly Keita.

Med Pierre-Emerick Aubameyang utilgjengelig på grunn av Borussia Dortmunds deltakelse i turneringen, en forkjølet Mesut Özil og og en skadet Alexandre Lacazette var det Danny Welbeck og Jack Wilshere som steppet inn. Duoen truet aldri med å komme seg til farlige avslutninger.

Dermed gikk gjestene fra skiskytterbyen til pause med en tomålsledelse og Arsenal kun foran 3-2 over de to kampene. På ganske folketomme tribuner ble hjemmelaget buet av banen.

Arsenal svarte

Arsene Wenger kan umulig ha vært fornøyd med lagets innsats i den første omgang og i pausen valgte Arsenal-manageren, som har sittet i sjefstolen lengre enn Östersunds fotballklubb har eksistert, å gjøre et bytte.

Ut gikk unggutten Ainsley Maitland-Niles og inn kom Granit Xhaka for å forsøke å gi Arsenals midtbane større autoritet.

Det tok bare halvannet minutt av andre omgang før Wenger fikk svar fra spillerne sine.

Arsenal rullet opp fra venstre til høyre og fant Bellerin på overlapp. Hans løftede innlegg fant motsatt back, Sead Kolasinac som tok ned ballen og dundret den i mål.

Danny Welbeck kunne utlignet kun et par minutter senere, men fra nærmest død vinkel valgte han å forsøke en lobb over Keita. Den plukket keeperen enkelt.

Östersund nektet å gi seg uten kamp. Et fint frispark ble stusset inn foran mål og David Ospina rakk akkurat ballen foran nesa til Ronald Mukiibi.

Welbeck fikk enda en sjanse til å sette spikeren i kista etter fint samspil med Iwobi, men headingen til den engelske spissen havnet rett i fanget på Keita da han burde ha scoret.

Med sju minutter igjen var Östersund uhyre nære å gjøre sluttminuttene til en thriller. Et godt slått innlegg havnet hos innbytter Dino Islamovic som med yttersiden plasserte ballen centimetere utenfor lengste stolpe.

Dermed ble det aldri dramatisk for Arsenal, som til tross for tap er videre til åttendedelsfinale i Europa League. Trekningen av neste runde skjer i morgen.