DOL-DRØM: Stian Skjerahaug i aksjon på bøylehest  under kvalifiseringen til mangekamp konkurransen i turn i Rio Olympic Arena lørdag.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
DOL-DRØM: Stian Skjerahaug i aksjon på bøylehest under kvalifiseringen til mangekamp konkurransen i turn i Rio Olympic Arena lørdag. Foto: Erik Johansen / NTB scanpixVis mer

Stian (24) strålte etter OL-drømmen som gikk i oppfyllelse: - Helt nydelig

Stian Skjerahaug (24) leverte én av karrierens beste mangekamper i OL-debuten. Rio-opplevelsen ble et lite eventyr.

24-åringen viste ingen tegn til nerver i Rio Olympic Arena lørdag kveld og turnet seg sikkert gjennom de seks apparatene i mangekampkvalifiseringen. Belønningen ble solide 84,33 poeng.

– Dette var bare helt nydelig! Å komme til OL er jo det alle idrettsutøvere vil, og for meg var det en drøm bare å klare det, men dette var minst like fantastisk, strålte han til NTB i pressesonen.

Da visste han fortsatt ikke om poengsummen ville holde til plass blant de 24 som får turne mangekampfinalen.

– Jeg har en god poengsum, og jeg tror og håper på finale. Hvis jeg kommer med, er det nok blant de aller siste. Jeg håper hele Norge krysser fingrene, sa Skjerahaug til NTB.

Nøt opplevelsen

Rogalendingen endte som nummer 21 av turnerne i sin kvalifiseringsgruppe. Samtidig får hver nasjon kun stille med to utøvere i mangekampfinalen. Dermed ligger i realiteten Skjerahaug lenger fram i køen i kampen om finalebillettene.

Svaret på hvem som får finaleplass, kommer etter at siste kvalifiseringsgruppe har turnet ferdig natt til søndag norsk tid.

– Blir det finale, er det en stor bonus. Jeg har jobbet så hardt og lenge for å komme til OL, og målet var å ha det gøy, nyte opplevelsen og få ut det jeg har trent på, sa Skjerahaug.

– Klarte du å nyte opplevelsen?

– Så dere ikke hvor glad jeg var der ute, da? Erfaring viser at når jeg smiler og er glad, kommer også resultatene. Og da jeg fikk den pangåpningen, visste jeg at det kom til å bli en god dag, smilte Skjerahaug.

Avsluttet med et smell

24-åringen innledet kvalifiseringen med 14,266 poeng i skranke. Deretter ble det 13,700 i svingstang og 14,166 i frittstående. I bøylehest og ringer belønnet dommerne rogalendingen med 14,233 og 13,266, før OL-debuten ble rundet av med et strålende sprang til poengsummen 14,700.

I landingen var Skjerahaug fjellstø.

– Det som er helt sykt, er at i prøve-OL gjorde jeg nøyaktig det samme hoppet og landet helt likt. Da jeg landet denne gangen, fikk jeg nesten litt sjokk. Det må være noe med hallen her, smilte OL-debutanten.

Han klarte ikke å irritere seg nevneverdig over et par skjønnhetsfeil underveis.

– Jeg er egentlig veldig fornøyd med alt jeg har gjort. Hadde det ikke vært for et par småfeil, ville det vært helt perfekt. Men i turn, og særlig i mangekamp, er det vanskelig å unngå feil helt. Det viktigste er å unngå de store bommertene, som å falle, sa Norges første OL-deltaker i turn på 16 år.

– Du fantes ikke nervøs til tross for at det var OL-debut?

– I de to første apparatene var jeg veldig nervøs, men jeg klarte å bruke det til noe positivt. Jeg bestemte meg bare for å kjøre på, og sa til meg selv at jeg ikke hadde noe å tape, smilte Skjerahaug.

Ser mot nytt OL

At Rio-opplevelsen ga mersmak behøver ingen å lure på. Allerede lørdag kveld gikk Skjerahaug langt i å bekrefte at han satser mot et nytt OL i Tokyo om fire år.

– Jeg tror det. Spørsmålet er bare om kroppen holder og motivasjonen er der. Det blir litt sånn at man tar ett år av gangen når du blir litt eldre. Jeg er bare 24 år, men i turn begynner du da å bli gammel. Belastningen på hele kroppen er stor, men jeg tror kroppen min har fire år til i seg, sa han.

Han håper også at Rio-eventyret ble lagt merke til hjemme.

– Dette ga mersmak for min del, og jeg tror også dette vil inspirere andre som satser hjemme i Norge. Jeg håper de synes dette så kult ut, smilte Skjerahaug.

– Du skal hjem å drive reklame for å delta i OL?

– Ja, jeg skal overdrive som bare det, avsluttet debutanten med et smil.

(NTB)