Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Stian har det verst

SYDNEY (Dagbladet): Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl var sterkt preget av dopingsaken med Stian Grimseth i natt. - Det har vært en tung natt for oss alle, men det er viktig å huske at er Stian som har det aller verst, sier Stensbøl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stensbøl og hovedlege Sverre Mæhlum var knappe i kommentarene på den improviserte pressekonferansen utenfor deltagerlandsbyen i Sydney. Men noen detaljer gikk de ut med.

- Stoffet nandrolon er et syntetisk testoseron, altså et stoff som allerede finnes i kroppen. Det er muskeloppbyggende, og brukes i medisinen for personer som trenger å bygge opp muskelmasse, forklarer Mæhlum.

Ribose

Grimseth har forklart at han kjøpte et naturpreparat på kanariøyene. - Det heter Ribose, og er et sukkerpreparat, sier Mæhlum.

- Var det klarert med toppidrettssenteret at han kunne ta det?

- Ja, han har ringt før han tok det. Og har fått opplyst at ingen av stoffene som stod oppgitt på pakningen var på dopinglista, sier Bjørge Stensbøl, som presiserer at han tror på Grimseths forklaring. Sjøl om han i alle fall utad hevder at han ikke vet hvem som hadde klarert bruken med Grimseth.

- Jeg kan bare si at det ikke var Sverre Mæhlum, sier Stensbøl.

- Hvem var det da?

- Det kan jeg ikke svare på. Det er en av de tingene vi må finne ut av. Så langt har vi ikke hatt tid til å komme til bunns i saken.

Nandrolon-klubben

Grimseth er ikke den første som blir tatt for bruk av nandrolon. Topputøvere som Linford Christie, Merlene Ottey, og Dieter Baumann har alle blitt tatt for det samme. Alle disse tre har høylydt hevdet sin uskyld. Det gjør også Grimseth.

- Stian er helt kategorisk på at han er uskyldig. Jeg ser ingen grunn til å ikke tro på det han sier, sier Stensbøl.

- Hva var reaksjonen hans da han fikk vite det?

- Jeg har ikke sett antydninger til sinne. Han var bare fortvilet, og skjønner ingenting.

- Har han venner og familie her nede for støtte?

- Nei, men det er satt sammen et team som skal ta seg av ham.

- Hvem da?

- Det vil jeg ikke si. Det får Stian sjøl si når han møter pressen i morgen.

- Hadde dere et apparat som var forberedt på en dopingskandale?

- Ja, i den grad vi kan forberede oss på noe sånt så har vi hatt en plan. Det har fungert bra, sier Stensbøl.

Sendes hjem

Stensbøl er ikke fornøyd med den situasjonen den norske troppen har havnet i. Før OL har startet har toppidrettssjefen brukt mer tid på fylleskandaler og doping, enn selve idretten.

- Det har vært den verst tenkelige starten vi kunne få. Stian er jo en maskot for hele troppen, så alle sammen er veldig preget av dette.

- Hva har vært verst. Denne dopingsaken med Grimseth, eller Fagernes' fyllekule?

- Jeg vil ikke gradere de hendelsene.

Før B-prøven er ferdig analysert, nekter Stensbøl å snakke om virkningene saken vil få for Norges image som antidoping-nasjon.

- Stian er per definisjon uskyldig intill B-prøven foreligger. Vi gikk ut med tidlig informasjon fordi den uansett ville blitt offentliggjort av det internasjonale vektløfterforbundet.

Grimseth ble fløyet ned fra Brisbane til Sydney tidlig i grytidlig i dag australsk tid. Han blir værende i OL-leiren til B-prøven foreligger. Han skal ikke være med under åpningssermonien i dag. Hvis prøven er positiv, blir han sendt hjem umiddelbart.

- Jeg vet ikke hvilket fly det blir, men det skjer fort, sier Stensbøl.

- Men jeg vil også si at hvis B-prøven er negativ så er dette en ikke-sak for oss.

AVSLØRINGA: I dag fortalte toppidrettssjef Børje Stensbøl at Stian Grimseth er tatt for doping.