Folkets Idrettspris 2016

Stig Andre Berges rørende hilsen til sin døde mor etter OL-bronsen:  - Mamma, vi klarte målet vårt

Stig Andre Berge er nominert til Folkets Idrettspris 2016.

STORMET MATTA: Berges trener, Fritz Aanes, kastet seg over en overlykkelig og utslitt Berge da bronsen var sikret. I bakrgunnen står Berges andre trener,  Jimmy Alexander Lidberg.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
STORMET MATTA: Berges trener, Fritz Aanes, kastet seg over en overlykkelig og utslitt Berge da bronsen var sikret. I bakrgunnen står Berges andre trener,  Jimmy Alexander Lidberg. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): - Beklager, sa Stig Andre Berge da han tapte brytekvartfinalen i OL mot japanske Shinobu Ota. Akkurat der, i brytehallen i Rio de Janeiro, så det ut til at Berges tredje OL-forsøk skulle ende like medaljeløst som de to første.

Men det var ingenting ved Rio som minnet om Beijing eller London. Der Berge forsvant ut i første kamp i 2008 og 2012, hadde han kjempet seg til kvartfinalen i Rio.

Det hadde han lovet moren sin på da hun lå for døden i vinter. Mamma Anne Elisabeth hadde alltid vært en viktig del av Stig Andres brytesatsing.

- En av de siste setningene til mamma var at jeg skal fullføre målet vårt. Nå er jeg i Rio og kan gjøre det, sa Berge til Aftenposten før leken startet.

En ny sjanse

Så da japanske Ota ble for sterk i kvartfinalen beklaget altså Stig Andre seg. Men skjebnen ville det annerledes.

I bryting er det nemlig sånn at man får en ny sjanse om bryteren man taper for går til finalen. Da Ota brøt seg til OL-finalen fikk Stig Andre nok en sjanse til å kapre en bronsemedalje.

Først slo han Almat Kebispajev om retten til å bryte bronsefinale. Så møtte han aserbajdsjaneren Rovsjan Bajramov i en ulidelig spennende kamp.

Bajramov tok ledelsen 1-0, mens Berge utliknet senere. Da kampen var over vant Berge bronsen fordi han hadde tatt det siste poenget i kampen.

– Jeg brøt for familien min, og moren min, i dag. Dette er ikke bare min medalje. Det er en medalje for flere, og det er som gull for meg, sa Berge til NRK etter seieren.

Holdt løftet han ga

Han var gul, blå, lilla og sikkert i et utall andre farger også etter all julinga han hadde fått på matta. Men han var glad. Glad og lettet over at han tok den OL-medaljen han hadde drømt i så mange år.

Berges bronsemedalje i Rio var Norges første OL-medalje i gresk-romersk bryting siden Jon Rønningen forsvarte OL-gullet i 1992.

Stig Andre Berge nomineres for denne prestasjonen til Folkets Idrettspris 2016, og nå trenger han ikke beklage verken det eller at han tapte den kvartfinalen mot japanske Ota.

Og kanskje best av alt: Han holdt løftet han ga moren sin på dødsleiet.

– Hva vil du si til din mor etter dette?, lurte NRK på da han sto i pressesonen etter bronsekampen.

– Mamma, vi klarte målet vårt.