Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug vant comebacket i Ruka

Stikk til svensk ekspert da Johaug kom tilbake til full jubel

Therese Johaug ble godt tatt i mot av de finske publikum da hun knuste alle på ti kilometer klassisk i comebacket i Ruka.

OVERLEGEN: Therese Johaug. Foto: Bildbyrån
OVERLEGEN: Therese Johaug. Foto: Bildbyrån Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RUKA/OSLO: Det er over to år siden Therese Johaug (30) gikk et renn i verdenscupen i langrenn.

I det rennet, 12. mars 2016, tok hun også sin siste verdenscupseier i minitouren i Canada.

I dag, 988 dager etter, gjorde hun et forrykende comeback på ti kilometer klassisk i Ruka. Johaug vant rennet med 22,5 sekunder på sin svenske konkurrent Charlotte Kalla.

- Therese er et oppløp bedre enn Charlotte Kalla i sesongåpningen i Finland, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Også lagvenninnene var fulle av gode ord om 30-åringen etter målgang.

- Det er helt rått. Hun har hatt to år som har vært veldig tøffe. Så det er veldig rått at hun bare kommer tilbake og vinner, roser lagvenninnen Heidi Weng.

- Jeg har jo merket at hun har vært spent og veldig tent. Det har vært veldig viktig og da er det også veldig bra at det går som det gjør, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

- Kan nesten ikke tro det

Etter målgang var hun strålende fornøyd.

- Jeg kan nesten ikke tro at jeg er tilbake og kan starte igjen. Jeg er så glad og fornøyd. Alle var så støttende og heiet meg fram hele veien. Det har vært en drøm for meg de siste to årene. Jeg hadde et mål om å vinne mitt første løp tilbake og jeg er så fornøyd nå, så en strålende glad Johaug.

30-åringen skuffet ikke og viste hvorfor det i hele oppkjøringen har vært snakk om at hun kanskje er sterkere enn noen gang før. Tredjeplassen ble også svensk. Den gikk til Ebba Andersson, som var bak med 32,8 sekunder.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Johaugs lagvenninne Ingvild Flugstad Østberg hadde beste mellomtider ved 1,1 og 2,1 kilometer, men derfra og ut greide hun ikke å matche Johaug. Etter 3,3 var skistjernen fra Dalsbygda foran med 5,7 sekunder. Litt over halvveis var gapet økt med over ti sekunder.

Stikket mot svenske eksperten

Kalla smatt mellom Johaug og Østberg etter 5,5 kilometer. Svensken var da 15,2 sekunder bak ledertiden. I andre halvdel var Andersson nærmest, men avstanden var kolossal.

Østberg ble til slutt skjøvet ned til fjerdeplassen av Kalla og Andersson.

Søndagens seier er Johaugs 43. i verdenscupen individuelt. Hun startet rennet som useedet med startnummer 26. Flere sterke løpere startet senere, men ingen var i nærheten.

Johaug hadde ingen grunn til å frykte en tøff velkomst i Finland. Det var full jubel fra tusentalls tilskuere da hun gikk løs på sitt aller første verdenscuprenn siden hun vant tilsvarende distanse i Canada 12. mars 2016.

- Ja, jeg fikk nesten frysninger da jeg gikk ut av startflata og hørte publikummet som brølte, beskrev Johaug til norsk presse etter løpet.

- Jeg kjente at det gledet meg veldig og at det varmet hjertet mitt når jeg kunne vært litt innstilt på at det kunne vært plakater og buing og sånne ting. Jeg har ikke opplevd en negativ ting her, sier Johaug.

Lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen mener snakket om buing kun kom fra mediene og særlig en svensk ekspert og var ikke overrasket over den gode velkomsten.

- Jeg hadde ikke sett for meg noe annet. Den eneste som hadde sett for seg noe annet var Tomas Petterson i Expressen. Han tok feil kan vi konkludere med nå, sier Jacobsen.

Dopingmareritt

Det var tydelig at Johaug ville mye rett fra start. Hun stresset kanskje litt de første kilometerne, men uansett satte hun standarden tidlig. Utover i løpet fikk hun mer ro over skigåingen og bygget opp en luke som var uslåelig.

Johaug var utestengt i 18 måneder etter å ha testet positivt for et forbudt stoff etter bruk av en leppekrem i september 2016. Det gjorde at hun mistet to fulle sesonger med skirenn, deriblant OL sist vinter.

Interessen foran hennes første verdenscuprenn etter dopingdommen har vært enorm. Fredag ble hun møtt av hele åtte TV-team (tre norske, to finske, to svenske og ett tysk) på flyplassen i Ruka.

Dette ble resultatene:

1. Therese Johaug
2. Charlotte Kalla
3. Ebba Andersson
4. Ingvild Flugstad Østberg
5. Julija Belorukova
6. Krista Pärmäkoski
7. Natalija Neprjajeva
8. Sadie Bjornsen
9. Astrid Uhrenholdt Jacobsen
10. Ragnhild Haga
..
13. Heidi Weng

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!