Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stilen og nedslaget mer verdt

Hoppdommerne får mer poeng til rådighet denne VM-sesongen, og mer makt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå føler vi oss som hoppdommere igjen, ikke bare funksjonærer som står med regnemaskin og trekker for feil, sier leder av Norges Skidommerlaug, Kolbjørn Asphaug, til Dagbladet.

Både stilen og nedslaget blir viktigere med de nye dommerreglene. De lar dommerne få bruke mer skjønn på hele svevet, og gir dem flere poeng til å skille løpere med og uten Telemark-nedslag.

- Endelig kan vi belønne de stilfulle, og lettere skille løpere med gode og dårlige nedslag og utkjøringer, sier Kolbjørn Asphaug.

Trekkene

- I lufta kan dommerne trekke inntil fem poeng. Det såkalte Norwegerpunktet (dommerens helhetsinntrykk av svevet) har økt fra 1,5 til 2,5 poeng.

- I nedslaget har dommerne også fem poeng til disposisjon, mot fire før. Da kunne de bare trekke inntil 1,5 poeng for dårlig Telemark-nedslag og ustøhet, mot tre poeng nå. Jamsides nedslag straffes også hardere enn før: Inntil fem poeng mot fire poeng forrige sesong.

- I utkjøringsfasen gjennom overgangen er maksimalt trekk sju poeng. Tre av disse er for ustøhet eller nedi med handa, sier Asphaug.

Ny fallkarakter

Til sammen har dommerne 17 poeng til disposisjon. Foruten de to tilleggspoengene for helhetsinntrykk og landing, er fallkarakteren senket fra ti til sju poeng.

- I praksis har dommerne fire poeng mer til disposisjon sammenliknet med fjorårssesongen. Gjør hopperen alt galt, får han tre poeng i stil (mot ett poeng før). Det minste han kan få for stående hopp, er åtte poeng, sier Kolbjørn Asphaug.

  • De nye dommerreglene ble vedtatt på sommerens FIS-kongress, og gjelder i årets Sommer Grand Prix på plast. I nasjonale renn her hjemme blir reglene tatt i bruk fra 1. november.