Stilforvirret åpning av Nagano-OL

Nagano (NTB-Bjørn Veseth): Med global karaoke, koreografert linjegymnastikk, vaggende sumobrytere og landbruksritualer feiret Nagano åpningen av de 18. olympiske vinterleker lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det ble en stillestående, stilforvirreet og gjespende kjedelig forestilling hvor bare deltakernes innmarsj i et snøbart baseballstadion minnet om at det er vinteridrettsleker som starter.

  Stemningen blant de vel 40 000 var høflig og passiv, som om de tilstedeværende fortsatt var døgnville og helst ville vært i sine lakenposer.

Masseteater

Åpningsseremonier er masseteater. Manus og aktører er gitt, men regissøren kan innenfor rammene legge inn opptredener og smi en forestilling rundt noen tema.

  Det var nettopp dette Bentein Baardson lyktes så godt med for fire år siden i Lillehammer. Som vi nordmenn alltid gjør når utlandet fokuserer på oss, gjorde Baardson norsk folkekultur til åpningens tema, men derfra kunne han øse av tradisjoner, trolldom og skiakrobatikk i en forestilling som blendet og begeistret med sin geniale utnyttelse av unnarennet i Lysgårdsbakkene.

  Et slikt utgangspunkt hadde ikke Keiti Asari, også han teatermann. I mangel av noe annet, grep han til ritualer fra Nagano-regionens landbruk, selv om dette normalt er seremonier som holdes etter at snøen har smeltet. Sumobryting er en fascinerende idrett, men det er uansett vanskelig å se hva de bleiekledte fettbergene har i et vinter-OL å gjøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer