Stilig måltjuv

Hun har VM- og OL-gull i fotball, NM-tittel i sportsdans og svart belte i shopping. Nå er Marianne Pettersen (28) i USA for å skyte Norge til VM-gull - og for å handle.

- DET ER ALLTID MORSOMT

å handle klær. Så fort jeg får sjansen, drar jeg på byen og shopper. Jeg er ikke opptatt av å følge moten, men synes det er gøy når jeg kommer over ting jeg liker. Det halvannet året jeg var i Fulham og bodde i London, gikk en god del av lønna til nye klær, sier Marianne Pettersen til Dagbladet.

På fotballbanen er hun en måltjuv, enten hun spiller på Asker eller kvinnelandslaget. Hun startet på midtbanen som 15-åring, men var så offensiv og målfarlig at hun fort ble flyttet fram som spiss. Det målet hun husker best, var 2- 0 scoringen i VM-finalen mot Tyskland for åtte år siden.

- Linda Medalen kom inn fra venstre, og skjøt. Jeg løp fram på returen og vippet ballen over keeper som lå nede. Da var jeg bare 20 år, og hadde ikke vært med på så mye, sier Marianne om det første fotballgullet.

ÅRET ETTER

var hun med på laget som vant OL-bronse i USA. Da bomba sprang i Atlanta, ble hun redd og ville hjem.

- Dette er tredje gang jeg er i USA for å delta i et internasjonalt mesterskap. Det er ikke fritt for at jeg var litt skeptisk i flyet bortover. 11. september svirret også i bakhodet. USA er fortsatt ikke det tryggeste stedet å reise til. Selv ville jeg heller dratt til Sverige og spilt VM der, sier Marianne Pettersen.

Til daglig studerer hun psykologi ved universitetet i Oslo. Den seinere tida har hun også lest mye om forholdene i USA.

- Det er interessant og skremmende å se hvor stor makt media har. Blant annet hevdes det at politikerne bruker media bevisst til å forme folk, og spiller på menigmanns frykt for terror og vold, mener spissen.

Det eneste hun har å utsette på norske medier, er at de nedprioriterer fotballjentene som idrettsutøvere. 10 medaljer i internasjonale fotballmesterskap, mot guttas ene (bronse i Berlin-OL 1936), har ikke hjulpet det spøtt.

- JEG FØLER AT VI BLIR

akseptert av publikum. Når landslaget spiller på TV, er det alltid stor seeroppslutning. Folk på gata er alltid positive til oss. Det er media som nedprioriterer kvinnefotballen, ikke folk flest, sier Marianne Pettersen.

25 år gammel måtte hun hjerteopereres for en rytmeforstyrrelse hun hadde levd med siden 15-årsalderen.

- Blodet tok en snarvei fra forkammeret til hjertekammeret. Etter at snarveien var brent av, forsvant hjerteproblemene. Testen jeg hadde i fjor viste at det ikke lenger er noe galt.

I USA-VM TROR HUN

marginene kommer til å avgjøre. Tipset hennes er gull til Norge, sølv til Tyskland og bronse til USA.

- Hadde jeg ikke trodd på gull, kunne jeg like gjerne blitt hjemme. Marginene avgjorde da vi vant OL-gull i Sydney i 2000. Det samme vil skje nå. VM-pulja med Frankrike, Brasil og Sør-Korea er den nest tøffeste, etter Sverige-gruppa, hvor Nord-Korea kan bli en overraskelse. I mine øyne er det langt fra gitt at USA og Sverige går videre til kvartfinalen. I pulja vår går sannsynligvis Brasil og Norge videre. Selv om også Frankrike er et solid lag. Sør-Korea vet jeg fint lite om, sier Marianne Pettersen.

Scorer hun i VM, kommer hun temmelig sikkert til å feire ute på banen. Kanskje ved å løpe som en struts med strake bein, krabbe rundt på banen eller twiste på midtlinja.

- Jeg får først se om jeg scorer. Feiringen etterpå kommer helt impulsivt. Da jeg løp med strake bein i Sverige-VM for åtte år siden, var jeg så fornøyd at jeg ikke visste hva jeg gjorde, sier Marianne Pettersen.

I 10 ÅR, FRA HUN VAR SEKS

til hun ble 16, var Marianne ivrig sportsdanser.

- Dansinga har ikke bare gitt meg mye moro, den har også betydd mye for meg som fotballspiller. Balansen og rytmen fra dansegulvet har jeg tatt med meg videre. Begge delene ligger ubevisst i bevegelsesmønsteret mitt på banen. Nå danser jeg mest når jeg er på disko ute på byen.

Konkurransedansingen lærte henne også å opptre foran et stort publikum.

- Når vi danset konkurranser, var det som regel for fullsatte saler. Allerede i førskolealderen ble jeg vant til å prestere foran et stort publikum. Dansekonkurransene gjorde meg mentalt sterk. På fotballbanen er jeg aldri nervøs, om det så er en VM- eller OL-finale. Heller ikke i USA-VM er jeg redd for å dumme meg ut. Hemmeligheten ved å lage mange mål er å være taktisk lur og forutse hvor ballen kommer. Når målsjansen kommer, gjelder det å gjennomføre det du har bestemt. Som spiss må du aldri nøle, sier Marianne Pettersen.

STJERNEN: Marianne Pettersen har 64 scoringer på 93 landskamper for Norge. <!--FOTO-->