Dopingskandalen:

Stiller russisk dopingkrav

Forrige uke var utestengelsen av Russland til vurdering i Idrettens voldgiftsrett (CAS). Brødrene Bø er krystallklare på hva som bør kreves for at russerne kan returnere i store mesterskap.

KLARE KRAV: Brødrene Bø håper Russland kommer tilbake som en stor skiskytternasjon, men har klare krav til hva som må til for at det skal bli aktuelt. Foto: Berit Roald / NTB
KLARE KRAV: Brødrene Bø håper Russland kommer tilbake som en stor skiskytternasjon, men har klare krav til hva som må til for at det skal bli aktuelt. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): CAS, den internasjonale voldgiftsretten for sport, vurderte forrige uke om de skal forlenge utestengelsen av Russland fra OL og andre store mesterskap med fire nye år. Det endelige svaret vil bli gitt før nyttår.

Saken stammer tilbake fra OL i Sotsji 2014. I etterkant fastslo de såkalte McLaren-rapportene at Russland hadde hatt et system for statsstøttet doping. Som straff ble Russland utestengt fra OL i Pyeongchang og deltakere som kunne bevise sin uskyld måtte delta under nøytralt flagg.

De to siste sesongenes soleklare ener i skiskyttersirkuset, Johannes Thingnes Bø, har vært fornøyd med straffen som Russland har fått, men stiller ett krav for at russerne skal få komme tilbake nå.

- Vi håper at i den nye vurderinga har de gjort tiltak som vi tror på og som vil forbedre det som ikke var bra nok sist. Det er et krav både jeg og andre stiller for at Russland skal komme tilbake, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

Etterlyser beklagelse

Funnene i McLaren-rapporten har også ført til at Russland jevnlig har blitt strippet for medaljer, slik at Norge senest i forrige uke passerte Russland som beste nasjon under de famøse lekene for seks år siden.

Begge brødrene Bø får en OL-medalje i posten etter at CAS dømte Jevgenij Ustiugov for doping og tok fra ham alle resultater i åra 2010-2014. Blant annet gullet på stafetten i Sotsji, der Norge ble nummer fire.

Storebror Bø mener det er riktig at Russland får en streng straff, men etterlyser en offisiell beklagelse for at resten av idrettsverden kan tilgi og sammen stake ut en ny kurs.

- Det viktigste er ikke å straffe for det gjør vi jo alltid. Når folk har gått feil og det er bevist, så er det viktig å legge kortene på bordet og si unnskyld, og så må vi på en måte komme oss videre, sier Tarjei Bø når Dagbladet møter ham på treningssamling på Beitostølen.

- Jeg føler det er veien tilbake til å delta og for å få tilbake sympatien fra hele idrettsverden, fortsetter Bø.

- Viktig for skiskyting

Under VM i Anterselva i februar fyrte Tarjei Bø løs mot tidligere dopingutestengte Alexander Loginov som tok gull på sprinten og skjøv Bø ned til den sure fjerdeplassen.

Da var Bø klar på at Loginov ikke fortjente å delta i VM etter å ha vært dopingutestengt for EPO mellom 2014 og 2016. I dag er Loginov den eneste mannlige skiskytteren som hevder seg i verdenstoppen. At det ikke finnes flere russere uten dopinghistorikk blant verdens beste mener eldstemann Bø er et savn for sporten.

- Det er en veldig stor skiskytternasjon som dessverre ikke er det lenger. De er egentlig veldig viktig for internasjonal skiskyting, så jeg håper dem kommer seg på beina snart, avslutter Tarjei Bø.

Første møte mellom Bø-brødrene og russerne er i sesongåpningen i Kontiolahti 28. november.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer