VERDENS BESTE: Barcelona-spillerne jubler etter 4-0 over Santos i VM-finalen for klubblag. Katalanerne lekte seg med brasilianerne, og underveis i oppgjøret kunne det se ut som om de spilte i en 3-7-0-formasjon. Foto: AFP/Scanpix
VERDENS BESTE: Barcelona-spillerne jubler etter 4-0 over Santos i VM-finalen for klubblag. Katalanerne lekte seg med brasilianerne, og underveis i oppgjøret kunne det se ut som om de spilte i en 3-7-0-formasjon. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Stilte Barcelona i en 3-7-0-formasjon?

Guardiola nekter.

MANCHESTER (Dagbladet): Det er ikke lenger en overraskelse når Pep Guardiolas Barcelona finner fram sitt beste i de største kampene.

Manchester United ble rundspilt i Champions League-finalen i mai, Real Madrid fikk seg en vekker på eget gress forrige helg (begge kampene endte 3-1 i Barcelonas favør), mens brasilianske Santos måtte dra hjem med 0-4 i sekken etter finalen i klubb-VM i Yokohama i helga.

Men samtidig med at Barcelona vinner nesten alle turneringene de stiller opp i (fem titler i 2011), hylles de for å ha tatt fotballspillet et steg videre, med sitt dynamiske og hurtige kortpasningsspill.

Sju på midten
VM-finalen mot Santos ble nok et eksempel på det. Guardiolas menn stilte nemlig opp i noe som liknet svært mye på en 3-7-0-formasjon mot Santos.

Elleveren besto av Victor Valdes, Dani Alves, Carlos Puyol, Gerard Pique, Eric Abidal, Cesc Fabregas, Andres Iniesta, Thiago, Xavi, Sergio Busquets og Lionel Messi.

Og i David Villas skadefravær, og med den usedvanlig offensive høyrebacken Dani Alves på laget, kunne det altså se ut som om katalanerne stilte med tre mann bak, sju på midten og ingen rene spisser.

Det er i så fall å ta totalfotballen et steg videre.

- Bare måten vi spiller på
Barca-boss Pep Guardiola er imidlertid ikke helt med på at laget hans gikk ut i 3-7-0.

- Jeg synes ikke vi spilte i 3-7-0. Det er bare måten vi spiller på. Vi kontrollerer midtbanen og utnytter rommet vi skaper, sier han og legger til:

- I dag ville vi stoppe distribusjonen av pasninger til Neymar, som vi vet er en farlig spiller, og til Borges. Det er ingen hemmelighet til suksessen vår. Jeg er bare utrolig heldig som får jobbe med så fantastiske spillere som bare ønsker å fortsette å vinne ting. De fortjener all den rosen de kan få.

- Ikke 3-7-0: - Bare måten vi spiller på, sier Guardiola. Foto: Scanpix
- Ikke 3-7-0: - Bare måten vi spiller på, sier Guardiola. Foto: Scanpix Vis mer

Lionel Messi startet målshowet mot Santos i går, etter 17 minutter, og Xavi Hernandez fulgte opp med 2-0 bare sju minutter senere. Cesc Fàbregas la på til 3-0 like før pause.

- Artister
Barca fortsatte å kontrollere, og åtte minutter før full tid rundet Messi selv av med 4-0-scoringen. Dani Alves slo en millimeterpasning som åpnet Santos-forsvaret, og på sedvanlig Messi-vis rundet argentineren elegant keeperen.

- Spillerne mine var som artister. Uansett hva de så for seg i hodet, så klarte de å gjøre det på banen også, sier han.

Santos-stjerne Neymar (19) virket nærmest sjokkert over Barcelonas kvalitet etter oppgjøret.

- Barcelona dominerte fullstendig i dag. De har fantastiske spillere. Det er det beste laget i verden og i dag viste de oss hvordan en skal spille fotball, sa han.

• Barcelona møter L'Hospitalet til returoppgjør i cupen førstkommende torsdag. Etter det kan de ta juleferie fram til 7. januar (lokaloppgjør mot Espanyol). Da starter for alvor kampen om å hente inn ledelsen Real Madrid har opparbeidet seg i La Liga.