GULLKANDIDAT: Stina Nilsson (21) er en reell utfordrer til Marit Bjørgen på torsdagens VM-sprint i Falun. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
GULLKANDIDAT: Stina Nilsson (21) er en reell utfordrer til Marit Bjørgen på torsdagens VM-sprint i Falun. Foto: Pål Marius Tingve / DagbladetVis mer

Stina (21) er «killer-tjejen» som kan knekke Bjørgen

- En vinnerskalle.

FALUN (Dagbladet): Torsdag går VM-sprinten for både kvinner og menn her i Falun, og det er én ting som er sikkert før det braker løs:

Marit Bjørgen er storfavoritt på kvinnesiden.

I morges møtte det svenske sprintlaget pressen, og hjemmeheltene er uansett klare på at de har minst to outsidere til medaljeplassene på torsdag.

Navnene som trekkes fram er Ida Ingemarsdotter (29) og supertalentet Stina Nilsson (21).

God sesong Ingemarsdotter har vist seg som en skikkelig mesterskapsløper de siste årene, blant annet med stafettgull under OL i Sotsji og sprintstafettgull under VM i Oslo.

Det er imidlertid Stina Nilsson som kanskje er vanskeligste nøtten å knekke for Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg og de andre norske stjernene.

21-åringen tok bronse sammen med nettopp Ingemarsdotter på sprinstafetten i Sotsji, og denne sesongen har hun gått en rekke sprintfinaler i verdenscupen, og nå før VM ligger hun på 4. plass i sprintcupen.

Hun viste muskler senest under klassisksprinten i Östersund i helga, der hun var eneste uten norsk pass i finalen, og gikk inn til 3. plass.

- Hun kan helt klart ta medalje på torsdag. Hun har vært på pallen fire ganger i vinter, så det tror jeg definitivt, sier sprinttrener for de svenske jentene, Johan Granath, til Dagbladet.

- En vinnerskalle Granath forteller at 21-åringen er en litt annerledes type langrennsløper.

- Ja, hun er en «killer-tjej». En avslutter. En vinnerskalle som aldri gir seg, og hele tiden vil utvikle seg, ikke bare i sprint, men også tradisjonell langrenn. Jeg tror det er mye å gå på også. De norske jentene er nok litt redde for å komme inn på oppløpet sammen med henne, sier sprinttreneren.

- Hvem ser du på som de største favorittene?

- Det er bare å se på hva Marit har gjort hittil i år, men jeg håper vi har fire stykker som kan prøve å slå henne.

Liker løypa Nilsson selv var litt forsiktig med å snakke om egne sjanser da hun møtte pressen i dag.

- Jeg går på ski fordi jeg synes det er kult og fordi jeg liker å konkurrere. Jeg har samme følelse som for to år siden, sier hun.

- Banen her i Falun er kul. Den er bedre enn den i Östersund, der det var urytmisk å gå, legger hun til.

Mesterskapsløper Også Ida Ingemarsdotter har Bjørgen som favoritt på torsdag. Om egne sjanser, sier hun:

- Jeg håper jeg kan heve meg til mesterskapet denne gangen også, men vi får se. Det er mange som kommer til å hevde seg, men jeg skal gjøre alt for å være i finalen og krige, sier hun til Dagbladet.

Trener Granath røper at 29-åringen har noe på gang:

- Jeg tror definitivt hun vil kunne hevde seg til mesterskapet denne gangen også. For meg som har fulgt henne hele sesongen, merker jeg på henne at det nærmer seg mesterskap. Hun er litt kjappere i beina nå. Hun kommer til å være der, tror jeg. Hun kommer til å gå fort, sier han.

STERKT LAG: De svenske sprintjentene skal forsvare den gulblå æren i Falun. F.v.: Stina Nilsson, Magdalena Pajala, Hanna Falk og Ida Ingemarsdotter. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet
STERKT LAG: De svenske sprintjentene skal forsvare den gulblå æren i Falun. F.v.: Stina Nilsson, Magdalena Pajala, Hanna Falk og Ida Ingemarsdotter. Foto: Pål Marius Tingve / Dagbladet Vis mer