FAVORITT: Stina Nilsson er den store favoritten på dagens VM-sprint. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FAVORITT: Stina Nilsson er den store favoritten på dagens VM-sprint. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Gullfavoritten Stina Nilsson før VM-sprinten i Lahti

Stina Nilsson og sjefen underbygger Kallas advarsel mot Norge: - Uventet og overraskende

De norske skijentene har herjet og dominert i flere år, men før VM i Lahti har det svenske laget vært alene om det som historisk sett har vært Norges suksessoppskrift.

LAHTI (Dagbladet): År etter år har Norges beste langrennsløpere ladet opp til mesterskap i høyden i Seiser Alm. Ned fra Alpene har de norske stjernene kommet med solbrun hud, mentalt overskudd og fysisk toppform.

Det har gitt gull etter gull i utallige mesterskap. Helt siden 1989, året etter det gulløse marerittmesterskapet i OL i Calgary, har norsk langrenn og høydetrening vært en suksessrik kombinasjon.

Med unntak av Marit Bjørgen har det norske landslaget i stedet ladet opp på Sjusjøen i forkant av VM. Prognosene om dårlig vær og enda verre snøforhold var begrunnelsen for det overraskende valget.

De svenske langrennsstjernene dro likevel til Seiser Alm og fulgte Norges mangeårige gulloppskrift i dagene før mesterskapet som starter i dag. Det ble en stor suksess. Sola skinte og snøforholdene var bedre enn ventet.

- Jeg er veldig glad for at jeg dro til Seiser Alm. Forholdene var helt topp. Det betyr mye, ikke minst for laget at det er sol, god mat og fine løyper, sier Stina Nilsson til Dagbladet.

- Det var helt nydelig i Seiser Alm. Vi kunne ikke fått en bedre oppladning. Det var nok bedre enn det de norske jentene så for seg, tror det store svenske gullhåpet.

DUELLEN: Maiken Caspersen Falla største gullutfordrer på sprinten er svensk og heter Stina Nilsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DUELLEN: Maiken Caspersen Falla største gullutfordrer på sprinten er svensk og heter Stina Nilsson. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Uventet og overraskende

Sveriges landslagssjef Rikard Grip er overrasket over at Norge droppet høydeoppholdet.

- Vi i Sverige trives veldig godt i Seiser Alm. Det var uventet og overraskende å ikke møte de norske der, sier Grip til Dagbladet.

- Men de har sikkert gjort en god vurdering på det. Det handler først og fremst om å gjøre det man tror på, skape en god følelse og harmoni i kroppen, mener han.

Harmoni er endelig noe som beskriver Charlotte Kallas tilværelse. Den store svenske yndlingen startet sin første sesong utenfor landslaget med et mareritt: I Kuusamo kollapset hun totalt etter å ha fått hjerteflimmer. Resultatene har uteblitt i verdenscuphelg etter verdenscuphelg.

Hyller Kallas utvikling

Men så tok Kalla store steg i Ulricehamn og Falun, før hun banket Nilsson med over ett minutt i det svenske mesterskapet. Avstanden var skremmende stor, og på 10 kilometeren i Otepää forrige helg viste Kalla at det ikke var noe blaff: 29-åringen tok 2. plass og ble bare slått av Marit Bjørgen.

- Charlottes fremgang er fantastisk bra. Hun har hatt en hard og tøff reise. Det er et nytt bevis på hvilken fantastisk utøver hun er. Charlotte er definitivt en som kan utfordre Marit. Heidi er vel den andre som kan klare det på distanserenn, mener Grip.

Høydeoppholdet har utvilsomt hatt positiv innvirkning på Kallas opphold.

- For meg har det aldri vært noen tvil. Jeg skal til høyden, fordi jeg har hatt suksess med det før. Det gir meg en trygghet i visshet om at det har fungert tidligere, sa Kalla til Dagbladet før oppholdet.

- Tror du dere får et fortrinn sammenlignet med de norske utøverne da?

- Det kan hende. Å endre en oppskrift som flere av de norske gjør, kan slå begge veier. Det kan gå veldig bra eller det kan gå riktig galt. Vi får se. Jeg skal i hvert fall fokusere på mitt og gjøre så gode forberedelser som mulig. Bare da kan jeg slå Marit Bjørgen.

Usikkerhetsmomentet

Aftonbladets kommentator Petra Thorén er spent på hvilke utslag Norge og Sveriges ulike oppkjøringer vil gi.

- Det blir veldig spennende å se. Charlotte og Stina gikk veldig bra etter høyden. Det samme gjorde Marit, som var den eneste norske kvinnen i høyden, sier Thorén til Dagbladet.

- De har fått gått roligere og så veldig sterke ut i Otepää. Men det kan jo slå annerledes ut når de som har vært i lavlandet får trent roligere noen dager, mener hun.

På VM-sprinten er det Nilsson hele Sverige heier på, i tillegg til medaljekandidaten Hanna Falk og outsiderne Anna Dyvik og Ida Ingemarsdotter. Kalla går ikke sprinten.

- Hva er dine ambisjoner i mesterskapet, Stina?

- Jeg skal se på VM som en tour og ta etappe for etappe. Jeg må gjøre vurderinger basert på dagsformen. Jeg kan ikke legge en plan før jeg vet hvordan kroppen fungerer. Derfor tenker jeg ikke noe særlig taktikk på forhånd, sier Nilsson til Dagbladet.

- Det er veldig kult at Charlotte er tilbake. Det er bra for hele laget. Nå har vi mange kort å spille på. Vi får se hvordan distanseformen er. Charlotte var mye bedre enn meg i SM, men Marit Bjørgen er vel den aller største favoritten.

Tror på svensk storeslem

Både Dyvik og Grip tror på svensk sprintsuksess.

- De største favorittene er Stina Nilsson og Hanna Falk. Det blir dobbelt svensk. Det er en løype som passer veldig godt til hele det svenske laget. Vi er gode å spurte når det er høy fart. Det er en svensk løype. Alle i laget har medaljesjanser, sier Dyvik til Dagbladet.

- Stina viser god form og er en av favorittene. Maiken er den andre store favoritten sammen med Stina, mener Grip.

Ingvild Flugstad Østberg er en av de norske som håper å kjempe om medalje. Hun har fått med seg hvor fint svenskene hadde det i høyden i Seiser Alm.

NOEN EKSTRA KILO: Emil og Petter fikk spørsmål om det er fordel å ha noen ekstra kilo på kroppen under sprinten. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Det er ikke noe vits å angre, men det er teit å si noe annet enn at det ser veldig fint ut i Seiser Alm, sier Østberg til Dagbladet.

- Men vi har hatt det veldig bra i trikkeskinnene på Sjusjøen også. Jeg har hatt suksess med oppladningen i høyden før. Det blir spennende å se hvordan dette vil slå ut, sier Gjøvik-jenta.

Falla hyller rivalen

Et enda større norsk gullhåp er sprintcupleder Maiken Caspersen Falla. Hun tror det først og fremst blir en duell mellom henne og Nilsson.

- Stina er rask, taktisk smart og utholdende. Hun har tatt steg år for år og har hatt en imponerende utvikling, sier Falla.

- Jeg vant her i prøve-VM, så jeg håper at løypa skal passe meg. Stina blir så klart vanskelig å slå. Jeg håper å være i sesongens beste form i VM. Det er da det skjer. Det er da formen skal være på topp og jeg skal gjøre mitt beste renn for sesongen.

Tittelforsvarer Marit Bjørgen ser ikke på seg selv som en av favorittene på sprinten.

- Jeg har ikke vært i noen sprintfinaler denne sesongen og har ikke den selvtilliten lenger, erkjenner Rognes-jenta, som har tro på Falla.

- Vi har et veldig sterkt lag. Maiken kan utfordre Stina. Heidi har også mange pallplasseringer i sprint, og Ingvild er jo veldig sterk.

MÅTTE BRYTE: Venezuelanske Adrian Solano gikk nesten glipp av ski-VM etter at han ble stoppet i tollen og fengslet i fem dager i Paris på grunn av narkotikamistanke. Selv om han måtte bryte, er han likevel strålende fornøyd. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer