Kristine Stavås Skistad og Stina Nilsson

Stina Nilsson reagerer: - Hvorfor blir hun kalt det?

- Er det fordi vi er så lange? spør sprintener Stina Nilsson overfor Dagbladet om parallellen til kometen Kristine Stavås Skistad.

KOMET: Kristine Stavås Skistad er så offensiv at hun går for VM-gull i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KOMET: Kristine Stavås Skistad er så offensiv at hun går for VM-gull i Seefeld. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SEEELD/LILLEHAMMER (Dagbladet): Ski-VM i Seefeld er rett rundt hjørnet. Torsdag 21. februar innledes festen for alvor med sprintlangrenn på programmet.

Et av de største spenningsmomentene er om gullfavoritt og sprintener Stina Nilsson rekker VM-starten. Et annet er om outsideren og kometen Kristine Stavås Skistad kan gjøre som Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjorde på VM-sprinten i Sapporo i 2007 og bli seniorverdensmester allerede som junior.

20 år gamle Stavås Skistad er en helt annen type utøver enn de fleste andre norske skijentene, som er forholdsvis lave og suverene i motbakker. Stavås Skistad likner mer på de svenske sprinterne, framfor alt Stina Nilsson, med sin høyde, kraft og ekstreme fartsegenskaper i lett terreng.

Nilsson reagerer

Derfor har det norske stortalentet blitt kalt «den nye Stina Nilsson» av enkelte. Det stusser Nilsson selv over i samtale med Dagbladet.

- Hvorfor blir hun kalt den nye Nilsson? Er det fordi vi begge er lange? spør Stina Nilsson til Dagbladet og begynner å le.

- Det er vel både høyden, måten å gå på ski på og kvalitetene som langrennsløpere. Er du ikke enig?

BEST: Stina Nilsson er verdens beste langrennssprinter. Hun skjønner hvorfor Kristine Stavås Skistad sammenliknes med henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BEST: Stina Nilsson er verdens beste langrennssprinter. Hun skjønner hvorfor Kristine Stavås Skistad sammenliknes med henne. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jo, det er mulig at hun er «den nye Nilsson». Jeg var vel også 19 år jeg også da jeg debuterte i verdenscupen og i VM. Da er det en del likheter, sier Nilsson til Dagbladet.

- Vi går vel ganske likt på ski også. Vi har nok litt stil. Jeg ser den, erkjenner den svenske langrennsstjerna.

- Ikke en typisk langrennsløper

Kristine Stavås Skistads navn er så skapt for ski, stav og langrenn at hun allerede er i ferd med å bli en ny norsk langrennsprofil. Hun forteller Dagbladet at hun forstår sammenlikningen med Stina Nilsson.

Der svenske Frida Karlsson (19) har blitt sammenliknet med Therese Johaug, mens Helene Marie Fossesholm (17) har blitt kalt både «den nye Johaug» og «den nye Bjørgen», er altså høyreiste Skistad Stavås en helt annen type, med fartsressurser i en egen klasse i det lette terrenget og på oppløpet.

- Vi har vel stort sett bare oppoverfolk i norsk kvinnelangrenn. Jeg er vel mer lik Nilsson. Men jeg vil ikke bli kalt sprinter. Jeg håper å hevde meg også i distanselangrenn, men det tar lengre tid å ta det siste steget der enn i sprint på seniornivå, sier Kristine Stavås Skistad til Dagbladet.

ANNERLEDES TYPE: Kristine Stavås Skistad står for helt andre skiferdigheter enn de fleste andre norske skijenter på landslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ANNERLEDES TYPE: Kristine Stavås Skistad står for helt andre skiferdigheter enn de fleste andre norske skijenter på landslaget. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hva gjør at du er såpass annerledes som langrennsløper enn de som er på elitelandslaget nå?

- Det har litt med gener og hvordan jeg er født. Jeg er heller ikke en typisk langrennsløper. Jeg har drevet med mye annet. Jeg er ikke typen som elsker det som er veldig seigt. Jeg er vant til å spurte på fotball- og håndballbanen, forteller hun.

Gikk på smell

Men aller best er hun i langrenn. 1999-modellen vant sølv på sprinten i junior-VM i fjor og gull i år. I sesongåpningen på Beitostølen i november ble hun nr. 2, bare slått av regjerende sprintverdensmester Maiken Caspersen Falla. I senior-NM på Meråker ble det sølv foran Falla, men bak Lotta Udnes Weng etter en rotete finale.

Kroppen fungerer nå betydelig bedre enn på samme tid i fjor, selv om hun vant sølv i junior-VM.

- Totalbelastningen forrige sesong ble veldig stor på grunn av NTG, juniorlandslag og skole samtidig. Det var også for mye reising som gjorde at det ble for mye, sa Stavås Skistad nylig til Dagbladet.

HARDTRENING: Therese Johaug valgte å stå over Tour de Ski for å forberede seg best mulig til sesongens store høydepunkt, VM i Seefeld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Se hele programmet her: https://youtu.be/ZE_uXfcSJsg Vis mer

- Hvordan merket du smellen?

- Kroppen fungerte ikke. Den ville ikke gå fort på ski. Jeg ble seig i beina, forteller 20-åringen.

- Hvilke grep har du gjort i lys av dette før denne vinteren?

- Jeg har hvilt mye mer enn forrige sesong. Jeg tror jeg har gått ned i antall treningstimer. Jeg har også fokusert mer på staketrening, forteller hun.

- Nå har jeg ikke skole lenger. Da får jeg hvilt mellom slagene. Det er gunstig med tanke på totalbelastningen.

Trener mer som Northug

Stavås Skistad er ikke en type som Therese Johaug som bare skal banke på med ekstreme treningsmengder. I stedet tenker hun mer likt utøvere som Petter Northug, Finn Hågen Krogh og tidligere Thomas Alsgaard i hvordan hun vil trene og hva som responderer best på hennes mer eksplosive muskulatur.

- Jeg tror ikke jeg er en løper som vil gå bra om jeg trener mye mer. Jeg responderer bedre med færre timer og større andel hardøkter med høy kvalitet. Jeg responderer ikke bra på veldig lange rolige turer, sier stortalentet til Dagbladet.

- Du trener mer som Northug, Krogh og Alsgaard?

- Ja, det vil jeg tro. Jeg tror ikke jeg trener så ulikt Northug og co. Jeg fokuserer på å ha veldig kvalitet på øktene, mer enn mye mengde.

Norges raskeste?

20-åringen er klar på at det vil ta lengre tid å ta steget i distanselangrenn. Stina Nilsson, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg er tre gode eksempler på det.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Jacobsen ble sprintverdensmester i Sapporo i 2007 som junior, men har etter hvert blitt langt bedre i distanselangrenn. Det samme gjelder Flugstad Østberg.

- Det er forskjell på sprint og distanse. Det tar lengre tid å nå nivået i lengre løp. Det er jeg forberedt på, sier Stavås Skistad.

- Tror du at du allerede nå kan slå alle seniorene og være raskest i en spurt?

- Jeg håper jeg er den raskeste på et oppløp, ja, sier hun offensivt.

Hun tror bakgrunn fra fotball og håndball er gunstig i så måte. På håndballbanen spilte hun back, mens midtbanen var hennes posisjon som fotballspiller.

- Det kan hende man får en rapphet av det. Jeg har trent mye hurtighet. Jeg har alltid vært rask, forteller hun.

Ny gullårgang?

Stavås Skistad gleder seg til framtidas dueller mot jevngamle Frida Karlsson, som har tatt Sverige med storm etter superløpet i Bruksvallarna.

- Det blir harde dueller. Jeg skal nok ta henne i sprint, men så blir det jevnere i distanse, spår det norske stjerneskuddet.

- I herreklassen er 1996-kullet en gullårgang. Er 1999-kullet det samme i kvinneklassen?

- Vi får håpe det, men jeg vet ikke. Det er et godt kull. Det er inspirerende å være så nærme de beste seniorene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer