Stines hodepine

Neste helg sesongdebuterer Norges beste kvinnelige snowboardkjører, Stine Brun Kjeldaas, i franske Tignes. I år har hun kjørt sitt eget treningsopplegg for å sikre OL-tur neste vinter. Det skjuler seg nerver bak smilet. - Jeg har begynt å tro at jeg har gjort alt feil. Det er ikke noen god følelse, sier hun.

Vi møter Stine Brun Kjeldaas utenfor Theatercaféen i Oslo.

- Jeg liker å møte folk her hvis jeg har intervjuavtaler. Det er en koselig plass, sier Stine og smiler.

Hun setter seg ned, bestiller rekesmørbrød, cola og kaffe, retter seg mot oss, og innrømmer:

- Jeg har noen venninner på besøk og vi var ute i går. Det ble ganske seint - derfor er det godt med litt koffein i dag.

Framover nå blir det mindre festing. Alvoret begynner med FIS-konkurransen til helga.

Satser sjøl

For Stine er årets sesongstart mer spennende enn de forrige. Norge har bare fått sju OL-plasser i snowboard neste vinter - totalt fordelt på kvinner og menn. Noen av de beste bli hjemme.

- Det er første OL-kvalifiseringsrunde i Tignes til helga. Vi håper å få flest mulig norske deltakere klare til OL, sier Stine.

Hun gjorde det bra i fjor. Likevel har hun endret treninga. Lagt opp sitt eget løp, og satset på at egen erfaring gir det beste resultatet.

- Jeg føler jeg har gjort det jeg burde gjøre før sesongstarten. Likevel er jeg nervøs, men det er vel normalt? spør Stine.

Du kunne kanskje trengt hjelp av Frank Beck?

- Hvem er det?

- En kjent idrettspsykolog.

- Det hadde kanskje ikke vært så dumt.

Mediterer

Stine bruker meditasjon for å mestre nervøsiteten.

- Jeg bruker en spesiell metode før jeg skal ut i viktige konkurranser. Det er en slags mediteringsmetode som kalles silva-metoden, forklarer Stine.

- Kan du demonstrere?

- Nei, ikke her med så mange folk rundt meg. Men jeg går på en måte gjennom løpene på forhånd, og sier til meg selv at jeg både kan og vil vinne, utdyper Stine.

Ingen regler

- Hva er best med å være snowboarder?

- Friheten. Alle utøverne står fritt til å legge opp sitt eget treningsprogram, og dermed utvikler vi oss på våre egne premisser, sier Stine og fortsetter:

- Vi har heller ingen regler som blir trædd nedover hodet på oss. Den eneste regelen vi har er at vi får bot hvis vi ikke møter opp på samlinger, sier Stine.

I fjor vant hun både X-games i USA, VM og North American Championship.

- I år er de største målene prøve-OL i Salt Lake City og ISF-VM. Det viktigste med sesongen er likevel å forberede seg best mulig fram imot neste års OL-sesong, sier Stine.

Venner

Daniel Franck ville ikke stille opp til intervju sammen med Stine, fordi han mener de konkurrerer i to forskjellige verdener.

- Det vil jeg helst ikke si så mye om. Jeg vil ikke at det skal bli et oppslag i avisa hvor vi krangler. Det er jo ikke slik. Daniel og jeg er venner. Vi har også hatt et lengre forhold, sier Stine.

- Hvorfor tok det slutt?

- Det ble bare slik.

Nå bor Stine i kollektiv, selv om hun har kjøpt egen leilighet.

- Jeg leier ut min egen leilighet. På den måten er det lettere å finansiere lånet. Jeg flytter inn i den nye leiligheten i mai, sier Stine.

- Alene?

- Ja, helt alene. Jeg har kjæreste, men han flytter ikke inn sammen med meg, sier Stine.

KOSELIG PLASS: Dagbladet møter Stine Brun Kjeldaas på Theatercaféen i Oslo. - Det er en koselig plass, sier hun.