BLE KNUST: I mai så Ole Gunnar Solskjær laget sitt ble ydmyket med 0-5 borte mot Haugesund. I garderoben etterpå kopierte han en tale sir Alex Ferguson holdt for sine spillere i 1996, etter to stygge tap på rappen. Det endte med ligagull - både for Solskjær og Ferguson. 
Foto: Jan Kåre Ness / Scanpix
BLE KNUST: I mai så Ole Gunnar Solskjær laget sitt ble ydmyket med 0-5 borte mot Haugesund. I garderoben etterpå kopierte han en tale sir Alex Ferguson holdt for sine spillere i 1996, etter to stygge tap på rappen. Det endte med ligagull - både for Solskjær og Ferguson. Foto: Jan Kåre Ness / ScanpixVis mer

Stjal Fergusons ligagull-tale da Molde ble knust

Nå varsler Solskjær at et par selvgode spillere lever farlig foran neste sesong.

(Dagbladet): Det var flere som tvilte på Ole Gunnar Solskjærs managerevner da Molde ble banket 0-3 av nyopprykkede Sarpsborg 08 i seriepremieren. 

«Og vips så er det helten Solskjær vi pisser på», skrev Dagbladets kommentator Morten Pedersen, og siktet til de mange skadefryd-meldingene han mottak samme kveld.

Men som de fleste har fått med seg var det Solskjær og Molde som lo sist og best, etter å ha sikret klubbens første seriegull noensinne.

Den prestasjonen har ikke gått upåaktet hen i England. At nordmannen fortsatt har en høy status der borte bekreftes ved at både Daily Mail og Daily Telegraph har tatt turen til Møre og Romsdal denne uka, for å få mannen i tale.

- Sett sparepenger og hus på ligagull
Og naturlig nok er det United-arven, lærdommen fra sir Alex Ferguson og utsiktene for en mulig Manchester-retur som opptar engelskmennene mest.

Solskjær har aldri lagt skjul på at mye av hans retorikk og mange av hans ideer er hentet fra Ferguson. Til Daily Mail røper han at han brukte en tilnærmet kopi av mentorens gamle ligagull-tale da Molde tapte 0-5 mot Haugesund 29. mai.

Ferguson brukte den selv etter at Manchester United hadde tapt hele 3-6 mot Southampton i 1996, uka etter at de hadde blitt knust med enda styggere sifre av Newcastle (0-5).

Nå var det altså Molde som hadde tapt stygt - og Solskjær husket gamlesjefens ord til punkt og prikke.

- Hvis det bor noe i dere nå, gutter, ville jeg satt alle pengene og boligen på at vi vinner ligaen. For det kommer vi til å gjøre. Dere vil aldri få bedre odds enn nå, sa Solskjær til spillerne.

Manchester United vant ligaen den sesongen, og Molde reiste seg også etter den stygge smellen i Haugesund.

Spillere lever farlig
Allerede samme kveld som Molde sikret ligagullet, snakket Solskjær om at han bare ville ha spillere som ville vinne igjen neste år.

- Det er nok av dem som har vunnet ett trofé i livet sitt, sa Molde-manager noen minutter at han hadde talt til et folkehav fra balkongen på Hotel Alexandra.

Overfor Daily Mail varsler Solskjær at det er enkelte spillere som ikke bør føle seg for trygge på at de får være med i 2012 - fordi suksessen har gått til hodet på dem.

- Jeg tenker på neste år. Nå som vi har vunnet serien vil jeg se etter en respons fra spillerne. Du kan ikke slappe av når du har vunnet noe. Det bør bare motivere deg foran sesongen som kommer. Jeg vet med sikkerhet at en eller to av disse spillerne ikke vil være like gode neste år. De tror de er big-time charlies (et engelsk uttrykk om en person som tror han står over alle andre). Så det betyr takk og farvel, sier Molde-manageren.

Også det kan minne om tankegangen til Ferguson, som har kvittet seg med nøkkelspillere mens de fortsatt var blant de beste - eksempelvis Paul Ince, Mark Hughes, Ruud van Nistelrooy, Jaap Stam og Roy Keane.

ADVARER SPILLERNE: Solskær antyder at enkelte i spillergruppa har latt suksessen gå til hodet på seg, og at de ikke vil spille i Molde neste sesong. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet
ADVARER SPILLERNE: Solskær antyder at enkelte i spillergruppa har latt suksessen gå til hodet på seg, og at de ikke vil spille i Molde neste sesong. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbldet Vis mer

Men Solskjær insisterer på at han ikke ønsker å være en kopi av Ferguson, selv om han har lært mye av ham.

- Jeg må gjøre det på min måte. Jeg kan ikke være en annen person enn den jeg er. Som spiller kunne jeg aldri være en Giggs, en Scholes, en Beckham, en Cantona eller en Keane. Men jeg kunne hente deler fra Davids mentalitet eller Erics ferdigheter for å bli bedre. Det er det samme med sjefen (Ferguson). Han har noen egenskaper som passer meg, mens noen andre ikke gjør det, sier Solskjær.

Skrev dagbok
Fra spillerkarrieren i Manchester United sørget han for å ta notater fra treninger og kamper, om hva som ble gjort og sagt av Ferguson.

- Jeg hadde en bok der jeg skrev ned hvordan han reagerte etter at vi hadde vunnet en kamp, eller tapt en kamp. Mot slutten av karrieren ble jeg mer og mer bevisst på hvordan en liten kommentar her og der kunne utgjøre en stor forskjell, sier han til Daily Telegraph.

I tillegg skrev han ned hvordan han selv opplevde dagene i United - både de tunge og de mer lystige.

- Jeg skrev mentale dagbøker også. Det var ganske interessant, for til tider slet jeg med dårlig selvtillit, og jeg pleide å skrive ned hvordan jeg for eksempel reagerte psykisk på en utskjelling fra Roy Keane, eller på en misbrukt målsjanse. Det gjorde meg mer oppmerksom på hvordan jeg tenkte, sier han.

Solskjær har to og et halvt år igjen av kontrakten med Molde, og har sagt at planen er å bli værende i Norge. Mest fordi han føler han skylder familien det.

Men barna hans savner Manchester og England.

- Jeg ville at barna skulle få det jeg hadde: En norsk oppvekst. Å gå på ski om vinteren, og da mener jeg ordentlig skigåing, ikke det engelske alpintullet. Problemet er at ungene mine er blitt noen ordentlige mancs (person fra Manchester). Når jeg har en frihelg sier de: «Kan vi dra hjem?» Og med hjem mener de Bramhall (forstad til Manchester), sier Solskjær.

Om tilbudet om å etterfølge Ferguson i managerstolen skulle komme - og han er helt overbevist om at det ikke gjør det med det første - innrømmer Solskjær at han ville takket ja på flekken.

- Hvis jeg fikk det tilbudet ville jeg sagt ja uten å nøle. Men det er ikke i mine villeste drømmer eller planer. For et år siden tror jeg ikke noen ville snakket om at jeg skulle bli United-manager, det er helt sikkert. Og jeg tror ikke et år i Molde gir meg lov til å si at jeg kan ta over United en dag. Men alle kan drømme, sier Solskjær til Daily Mail.

- INGEN KOPI: - Han har noen egenskaper som passer meg, mens noen andre ikke gjør det, sier Solskjær om Ferguson. Foto:  REUTERS/Phil Noble
- INGEN KOPI: - Han har noen egenskaper som passer meg, mens noen andre ikke gjør det, sier Solskjær om Ferguson. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer