Stjeler ideer

ZURICH (Dagbladet): Før årets mesterligainntekter blir overført fra UEFA til Lerkendal, har Rosenborg 150 millioner likvide norske kroner. Rundt 30 millioner blir forvaltet i Sveits. Hvor RBK-direktørene Rune Bratseth og Nils Skutle har vært på to dagers forretningsreise. For å lære å nærme seg de store klubbene i Europa.

- Vi trenger ikke å finne opp kruttet sjøl, sier Rosenborgs administrerende direktør Nils Skutle til Dagbladet. - Svarene ligger jo i Europa. Og det er derfor vi er her - for å bli mer profesjonelle slik at vi bedre kan utnytte Rosenborgs økonomiske potensiale.

- Dit vi er kommet nå er det en helt naturlig og forretningsmessig prosess.

Men - og dette er veldig RBK-viktig:

- Klubben skal fortsette å være som den er. Rosenborg-filosofien er jo grunnfjellet vårt. Men ønsker vi å utvikle oss er det ikke nok med en folkelig profil, et bra lag, gode resultater og mye penger sett i norsk målestokk.

- Vi er nødt til å se på hva de foran oss har gjort, og hva vi kan gjøre for å ta dem igjen.

RBK har en plan

Det sveitsiske selskapet Carlsdorff Partners - hvor oslomannen Ola Strøm er direktør og RBKs Zurich-mann når det gjelder klubbens utenlandsformue - styrer i dag 25 prosent av de 110 Rosenborg-millionene satt bort til forvaltning.

De resterende 75 prosentene, ca. 80 millioner, er plassert i aksjer og obligasjoner hjemme i Norge. Og på toppen flyttes ytterligere 40 millioner i kontanter rundt fra bank til bank avhengig av det norske høyrentenivået.

Totalt blir det altså 150 millioner.

- Her i Zurich ser vi på forretningsmessige muligheter og på den kommersielle utviklingen i europeisk fotball, sier Nils Skutle. - Vi har mye å gå på fordi vi ikke er flinke nok. Og derfor jobber vi med en strategiplan for å gjøre Rosenborg bedre på inntektssida.

- Hvis produktet vårt blir bedre vil vi også tjene mer penger, sier Nils Skutle.

Blir tøffe forhandlere

TV-inntekter, salg av et stort utvalg produkter med RBK-logo og en ny stadion med alt det vil medføre av servicetilbud og fasiliteter. Der har du stikkord for Rosenborgs øko-strategiske framtid.

- Hva skjer i Manchester United og Barcelona, sier Nils Skutle. - Hva har de gjort for å komme dit de er? Og hvordan er det med TV-rettighetene i de store fotballandene? Det er alt dette vi må lære mer om.

- NFFs løpende TV-avtale med NRK og TV2 utgår om halvannet år?

- Ja, og når den neste avtalen skal forhandles vil vi være med aktivt. Når det skjer vil vi nemlig ha mye mer kompetanse enn vi hadde da den gjeldende avtalen ble inngått. Og derfor vil vi si til Fotballforbundet at vi gjør det sammen. For forrige gang var verken vi eller Serieforeningen involvert.

- Neste gang vil vi forlange det, sier Nils Skutle.

<B>I PENGELANDET:</B> RBK-direktørene <B>Rune Bratseth</B> og <B>Nils Skutlie</B> har vært i Zürich for å lære fotballfinans, strategi og for å gjøre klubben enda rikere.