Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Andrej Esipenko sjokkerte i sjakk-VM

Stjerna bare måper etter 15-åringens magiske trekk

Andrej Esipenko (15) har overrasket i hurtigsjakk-VM. Selv om han fikk det tøft mot slutten mandag, gjorde han et trekk han aldri kommer til å glemme mot stjerna Sergej Karjakin.

OVERRASKET: Andrej Esipenko. Foto: Anna Volkova / Fide World Youth Championships
OVERRASKET: Andrej Esipenko. Foto: Anna Volkova / Fide World Youth Championships Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sergej Karjakin er den ubestridte eneren i den russiske sjakkverden. Seinest i fjor kjempet han med Magnus Carlsen om tittelen verdens beste sjakkspiller.

Selv om han gikk på et tap, ga Karjakins sterke forsvarsspill under VM ham kallenavnet «Putins forsvarsminister».

Det hjalp lite mandag.

Da fikk Karjakin seg en real nesestyver av den femten år gamle landsmannen Andrej Esipenko.

Konkurrent måpte

Og for et parti det ble. Esipenko gikk til angrep med svarte brikker og presset den meritterte landsmannen fra start til slutt.

Karjakin svettet, men greide ikke å stoppe 15-åringen, som kronet verket med et dronningoffer (gir bort brikken for en annen fordel på brettet journ.anm) i det 22.trekket. Da dronningen landet på b3 var seieren sikret.

Karjakin forsøkte et par trekk til, men greide ikke å redde inn remis.

Partiet var så spektakulært at sidemannen Pavel Ponkratov tok en pause fra eget parti og bare stirret i det øyeblikket Esipenko sendte dronningen fram.

- Ha blir knust av en gutt, skriver Olimpio Urcan på Twitter og deler øyeblikket hvor Ponkratov bare måper over brettet.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae følger opp:

- Det var et flott trekk som går inn i alle sjakkspalter. Det er også et spilleopplegg i forkant som legger opp til dette. Og når sjansen kommer, griper Esipenko den og fullfører flott. Han satte kronen på verket, sier Bae til Dagbladet.

Ungt håp

Esipenko er et kjent navn blant sjakkjennere, og er rangert som nummer tre i verden under 16 år, skriver Aftenposten, som også har omtalt ungguttens bragd.

Den russiske 15-åringen er «bare» nummer 376 i verden av aktive spillere på FIDEs lister. Dermed er det en aldri så liten overraskelse at han henger så godt med som han gjør i hurtigsjakk-VM.

Til tross for en forrykende start, fikk Esipenko det tøft mot slutten mandag. Bae forventer heller ikke at unggutten kommer til å henge med når VM i hurtigsjakk skal avgjøres i dag.

Før VMs siste dag er 15-åringen nummer 33 totalt med 6 poeng - ett poeng bak vår egen Magnus Carlsen og to poeng bak lederen Vladimir Fedosejev

- Han fikk det tungt i de siste partiene, men gjør det fantastisk, sier Bae.

Han fortsetter:

- Det ville vært helt utrolig om han spilte stabilt over 15 partier og hang med når verdenseliten skal gjøre opp om seieren.

- Hva har dette å si for ham framover?

- Det er en kolossal motivasjon. Nå blir han også enda mer lagt merke til i Russland. Han kommer til å bli satset på, og med det russiske maskineriet i ryggen kan han bli enda bedre over tid.

Carlsen må levere

Turneringsleder Vladimir Fedosejev har åtte poeng. Bak lurer verdensstjerner som Vishy Anand og Peter Svidler, for å nevne noen.

Med tre seirer, én remis og et tap onsdag står Magnus Carlsen med sju poeng etter ti spilte partier.

Dermed er det duket for et rotterace i dag

Magnus Carlsen er absolutt på skuddhold, men har lite rom for å feile i dag hvis han skal løfte gullpokalen:

- Han må ha en skikkelig god finish, sier Bae.

  • VM i hurtigsjakk sendes direkte på NRK fra 1145.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!