Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stjerna fikk tyn for musklene, men så kom sannheten fram

Historien om Priscilla Lopes-Schliep og sykdommen.

SKILTE SEG UT: Priscilla Lopes-Schliep var en av verdens beste hekkeløpere, til tross for at hun hadde en spesiell sykdom som påvirket musklene. Nå forteller en hittil ukjent amerikansk kvinne om hvordan hun oppsøkte hekkeløperen. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Graham Hughes
SKILTE SEG UT: Priscilla Lopes-Schliep var en av verdens beste hekkeløpere, til tross for at hun hadde en spesiell sykdom som påvirket musklene. Nå forteller en hittil ukjent amerikansk kvinne om hvordan hun oppsøkte hekkeløperen. Foto: AP Photo/The Canadian Press, Graham Hughes Vis mer

(Dagbladet): Kanadiske Priscilla Lopes-Schliep (33) var en av verdens beste hekkeløpere med blant annet OL-bronse fra 2008 og VM-sølv fra 2009.

Men så forsvant hun fra verdenstoppen etter at hun ble mor høsten 2011.

Hekkeløperen var i 2010 rangert som verdens beste, men hun var også kjent for sitt muskuløse utseende. Dette førte med seg en rekke beskyldninger og anklager om dopingbruk. Seinere har det kommet fram at hun led av lipodystrofi, som påvirker fettvevet i kroppen.

Nå kommer også historien om amerikanske Jill Viles (39) - gjennom nettstedet ProPublica - som forteller hvordan Viles' nysgjerrighet rundt diagnosen kan ha vært med på å redde livet til idrettsstjerna Priscilla Lopes-Schliep.

Til nettstedet forteller Lopes-Schliep om en heksejakt.

Hun ble dopingtestet rett etter at dattera Natalia ble født. Under VM i Berlin i 2009 ble hun testet rett før medaljeseremonien, til tross for at det ikke skulle være noen test så tett på løpet. Noen måneder seinere stjal noen treningsdagboka hennes fra en bag i håp om å avsløre juks.

Men det ble aldri funnet noe mistenkelig.

Så likheter Tidlig i karrieren klarte aldri Lopes-Schliep å forklare hvorfor hun hadde et så markant forskjellige utseende fra sine konkurrenter. Helt til Jill Viles en dag oppnådde kontakt.

Viles så tilfeldigvis bilder av Lopes-Schliep via en nettside og dro kjensel på mange av trekkene - blant annet de markerte blodårene. Viles led nemlig selv av lipodystrofi.

EKSPLOSIV: Priscilla Lopes-Schliep under et stevne i 2012. Foto: AP Photo/The Canadian Press
EKSPLOSIV: Priscilla Lopes-Schliep under et stevne i 2012. Foto: AP Photo/The Canadian Press Vis mer

Dette førte til en rekke lange samtaler mellom hekkeløperen og den amerikanske kvinnen - noe som igjen bidro til at Lopes-Schliep gjennomførte en gentest.

Resultatet viste ikke bare at begge led av lipodystrofi.

Begge led av typen Dunnigan, som innebærer cellemutasjon som gjør at kroppen ikke binder fett på normal måte, men slipper ut store deler i blodet, ifølge Aftonbladet.

Reddet Priscilla Lopes-Schliep hadde fettverdier i blodet som tilsvarte tre ganger mer enn det normale. Til tross for samme sykdom, virket dette forskjellig på de to kvinnene: Lopes-Schliep fikk fett omgjort til muskler. For Jill Viles forsvant musklene - og hun klarte ikke gå.

Etter å ha fått testresultatene, ringte hekkeløperen sitt nye amerikanske bekjentskap:

- Du reddet meg fra et besøk på sykehuset, sa Lopes-Schliept til Jill Viles.

Hekkeløperen Lopes-Schliep la om hele kostholdet, startet medisinering og hun beskriver sin første samtale med lege Abhimanyu Garg:

- Jeg hadde nettopp lyst på en hamburger med pommes frites, sa Lopes-Schliep, før legen avbrøt:

- Jeg har resultatene dine. Du bør spise salat i lunsjen, for du er på vei til å få et hjerteattakk, svarte legen.

SØLV: Priscilla Lopes-Schliep tok sølv på 100 meter hekk i VM 2009. Foto: NTB Scanpix
SØLV: Priscilla Lopes-Schliep tok sølv på 100 meter hekk i VM 2009. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Satser
Doktor Abhimanyu Garg forteller til nettstedet ProPublica om sin forbauselse:

- Jeg forstår at en pasient kan ønske å få vite mer om sin egen sykdom. Men at hun (Jill) tok kontakt med et helt ukjent menneske og lykkes med å løse begges problemer, er helt utrolig, sier Garg til nettstedet.

I fjor sommer fortalte Lopes-Schliep at hun ville satse mot Rio-OL til sommeren.

Det kan hun trolig gjøre, takket være kontakten hun fikk med Jill Viles.

- Det er en lang prosess, og vi må ta steg for steg. Jeg vil gå ut og levere mitt beste, sa kanadieren i fjor.

Hennes personlige beste på 100 meter hekk er 12.49.

FORSKJELLER: Lopes-Schliep og Jill Viles. Foto: Pro Publica
FORSKJELLER: Lopes-Schliep og Jill Viles. Foto: Pro Publica Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media