Stjerna ofret sin egen nyre og karriere for å redde livet til lillebroren

- Det er mitt ansvar. Jeg elsker deg, mann.

OFRET KARRIEREN: Chris Kemoeatu (i midten) sammen med lillebror Ma'ake (venstre) og lege Matthew Weir på gårsdagens pressekonferanse i Maryland. Ma'ake ofret sin egen karriere for å donere sin nyre til lillebroren. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/NTB Scanpix
OFRET KARRIEREN: Chris Kemoeatu (i midten) sammen med lillebror Ma'ake (venstre) og lege Matthew Weir på gårsdagens pressekonferanse i Maryland. Ma'ake ofret sin egen karriere for å donere sin nyre til lillebroren. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den amerikanske fotballigaen NFL har vært preget av en rekke skandaler den siste tiden.

I fjor ble det klart at superstjerna Aaron Hernandez var arrestert mistenkt for drap, og tidligere i år kom meldingen om at samme mann også var mistenkt for et annet dobbeltdrap.

I forrige sprakk nyheten om Ray Rice og hans misbruk av sin daværende forlovede da en video fra heisen ble lagt ut på nettstedet TMZ.

I helga ble det klart at Minnesota Vikings-spilleren Adrian Peterson er tiltalt for barnemishandling av sin egen sønn, men alt er heldigvis ikke bare sorg og tragedie.

Det finnes også historier som får én til å trekke på smilebåndet på den andre siden av Atlanterhavet.

Kostet ham karrieren Chris Kemoeatu (31) spilte for Pittsburgh Steelers i sju år. I løpet av denne tiden rakk han å vinne Super Bowl to ganger, før han måtte legge opp i 2011 etter langvarige nyreproblemer.

Tilstanden hans fortsatte å forverre seg, og ble til slutt så alvorlige at Kemoeatu trengte en ny nyre. Men hjelpen var ikke langt unna.

SØSKENKJÆRLIGHET: - Faren min sa at han ville gjøre det, men det kunne jeg ikke tillate. Jeg er eldst av sju søsken, og det er mitt ansvar å ta hånd om mine yngre brødre og søstre. Om mine yngre søsken behøver blod, blir det mitt blod. Om de behøver en nyre, blir det min nyre, sier Ma'ake ifølge nyhetsbyrået AP. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/NTB Scanpix
SØSKENKJÆRLIGHET: - Faren min sa at han ville gjøre det, men det kunne jeg ikke tillate. Jeg er eldst av sju søsken, og det er mitt ansvar å ta hånd om mine yngre brødre og søstre. Om mine yngre søsken behøver blod, blir det mitt blod. Om de behøver en nyre, blir det min nyre, sier Ma'ake ifølge nyhetsbyrået AP. Foto: AP Photo/Patrick Semansky/NTB Scanpix Vis mer

Storebror Ma'ake Kemoeatu (35), som selv på dette tidspunktet spilte profesjonell fotball i Baltimore Ravens, valgte å stille opp for Chris og donere sin egen nyre.

Selv om det kostet ham karrieren.

- Mitt ansvar Tilstanden for Chris ble stadig verre, og det ble etter hvert klart at han også måtte gjennomgå en hjerteoperasjon for at kroppen hans skulle klare å akseptere den nye nyren.

Inngrepet ble gjennomført i juni, og deretter kunne forberedelsene av nyretransplantasjonen fortsette. På onsdag kom den gode nyheten da brødrene stilte til pressemøte University of Maryland Medical Center.

- Faren min sa at han ville gjøre det, men det kunne jeg ikke tillate. Jeg er eldst av sju søsken, og det er mitt ansvar å ta hånd om mine yngre brødre og søstre. Om mine yngre søsken behøver blod, blir det mitt blod. Om de behøver en nyre, blir det min nyre, sier Ma'ake ifølge USA Today.

- Ført oss nærmere hverandre Han forteller videre at det å avslutte sin egen karriere aldri var et vanskelig valg.

- Han (Chris) kunne ikke spille lenger, og jeg ville ikke befinne meg i en situasjon hvor han ikke kunne spille mens jeg fortsatte. Så fort min brors helse var en risiko ville jeg bare slutte med alt, sier han.

Brødrene er nå halvveis igjennom en seks uker lang rehabiliteringsperiode. Kampen for lillebrors helse har vært lang, men nå begynner Kemoeatu-familien å se lysere på livet. En familie som har vokst opp under harde kår hvor kjærlighetserklæringer ikke har vært hverdagskost.

SUPER BOWL:  Chris Kemoeatu (31) spilte for Pittsburgh Steelers i sju år. I løpet av denne tiden rakk han å vinne Super Bowl to ganger, før han måtte legge opp i 2011 etter langvarige nyreproblemer. Foto: AP Photo/John Bazemore/NTB Scanpix
SUPER BOWL: Chris Kemoeatu (31) spilte for Pittsburgh Steelers i sju år. I løpet av denne tiden rakk han å vinne Super Bowl to ganger, før han måtte legge opp i 2011 etter langvarige nyreproblemer. Foto: AP Photo/John Bazemore/NTB Scanpix Vis mer

Men det virker som om den tiden nå er forbi.

- Dette har ført oss nærmere hverandre. Vi ble oppdratt i en tøff atmosfære, men etter dette tror jeg vi kommer til å si «jeg elsker deg» oftere, sier Ma'ake ifølge ESPN, og snur seg til broren.

- Jeg elsker deg, mann.

Bar henne i mål Fortellingene som søskenkjærlighet innenfor idrettens verden er det heldigvis flere av. I mai kom historien om tvillingene Chloe og Claire Gruenke som løp 800 meter på et lokalt stevne i Caterville, Illinois i USA.

Chloe følte at ikke alt var som det skulle være, og halvveis i løpet gikk hun i bakken, men i stedet for å fortsette stoppet også tvillingsøster Claire opp. Hun løftet så Chloe opp på ryggen sin, og bare henne de resterende 350 metrene til målllinjen.

Der stoppet hun igjen, slapp så sin søster ned på beina, og støttet henne mens de krysset mållinjen sammen til stor applaus fra de frammøtte.

- Jeg sa til henne «du må fullføre løpet». Jeg var bare stolt over at jeg klarte å gjøre det, men også veldig glad for at hun klarte å fullføre, sa Claire til Belleville News Democrat etter målgang.

- Det betyr alt Også på mer geografisk nærliggende trakter finnes det rørende historier, og en av dem er den om tvillingene Peder og Steen Modrup.

STØTTE: Like før målgang slapp Claire ned søsteren, og støttet henne slik at de kunne krysse mållinjen sammen til stor applaus fra de frammøtte i Caterville, Illinois. Foto: AP Photo/Courtesy of Ted Crail/NTB Scanpix
STØTTE: Like før målgang slapp Claire ned søsteren, og støttet henne slik at de kunne krysse mållinjen sammen til stor applaus fra de frammøtte i Caterville, Illinois. Foto: AP Photo/Courtesy of Ted Crail/NTB Scanpix Vis mer

I slutten av august deltok og fullførte de KMD Ironman i København, og bedriften blir ikke mindre av at Peder har tilbrakt hele livet i rullestol.

Å gjennomføre de tre øvelsene i rask rekkefølge er en voldsom fysisk påkjennelse, men det å gjennomføre det som et tvillingpar hvor den ene er spastiker og avhengig av sin rullestol, er nærmest umenneskelig. Likevel beit de tenna sammen og fullførte.

- Det betyr alt. Det har vært en drøm i fem år, og nå er den gått i oppfyllelse. Det var et kappløp med tiden, sa Steen til BT etter målgang.

TVILLINGER: Tvillingbrødrene Steen og Peder Modrup under en Ironmankonkurranse i København. Peder har alltid vært avhengig av en rullestol, men sammen gjennomførte de den nærmest umenneskelige bragden. Foto: Bax Linhardt / NTB Scanpix
TVILLINGER: Tvillingbrødrene Steen og Peder Modrup under en Ironmankonkurranse i København. Peder har alltid vært avhengig av en rullestol, men sammen gjennomførte de den nærmest umenneskelige bragden. Foto: Bax Linhardt / NTB Scanpix Vis mer