SUVEREN: Johannes Rydzek er verdens beste kombinertløper. Han har allerede to gull fra Lahti og leder verdenscupen sammenlagt. Foto: NTB Scanpix
SUVEREN: Johannes Rydzek er verdens beste kombinertløper. Han har allerede to gull fra Lahti og leder verdenscupen sammenlagt. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ski-VM i Lahti

Stjerna om VM-fenomenet som gjentar seg: - Det skjærer i hjertet

Publikum i Lahti «forsvinner» fra kombinert.

LAHTI (Dagbladet): Magnus Moan mener kombinert får for liten oppmerksomhet. Rivalen Johannes Rydzek sier det er hjerteskjærende å se VM-publikum forsvinne fra stadion før øvelsen starter.

Søndag var bildet tydelig i VM-byen Lahti i Finland: Først ble det arrangert lagsprint i langrenn for kvinner og menn. Rett etterpå var det duket for langrennsbiten på lagkonkurransen i kombinert. Men da forsvant deler av publikum. Til tross for drama på høyt nivå - der Tyskland vant foran Norge - orket ikke publikummere å bli igjen.

- Det skjærer litt i hjertet, innrømmer tyskeren Johannes Rydzek, som er verdens beste kombinertløper.

- Samtidig er vi vant til det, så vi klager ikke. De som ble igjen, skapte masse lyd, sier Rydzek. Det samme skjedde i Falun for to år siden. Mange svensker har null forhold til sporten.

Ikke overrasket

TYSK DOMINANS: Johannes Rydzek og Tyskland er helt suveren i kombinert. Foto: NTB Scanpix
TYSK DOMINANS: Johannes Rydzek og Tyskland er helt suveren i kombinert. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Om to år arrangeres ski-VM i Seefeld. Da blir bildet trolig motsatt av i Lahti og Falun. Kombinertsporten har en sterk posisjon i Østerrike. Langrenn er ikke fullt så interessant, slik østerrikerne ser det.

Sølvgutten fra lagkonkurransen - Magnus Moan - er ikke overrasket over at publikum dro.

- Sånn har det ofte vært. Det går sikkert på at Finland ikke har toppløpere lenger. Når det er sagt, var det utrolig trykk på stadion. Og jeg gleder meg til å se TV-tallene fra Tyskland. De er bedre enn langrenn sine, for å si det sånn.

Paradegren

Kombinert har vært en paradegren i Norge. Tom Sandberg, Bjarte Engen Vik og Fred Børre Lundberg skapte mange hysteriske øyeblikk på NRK.

Ski-VM inkluderer nordiske grener som langrenn, hopp og kombinert. Dette er også rekkefølgen på populariteten i Lahti.

- Det er litt spesielt i Finland, påpeker Rydzek.

- De er ikke i posisjon til å vinne, og derfor blir interessen som den er. Da Hannu Manninen konkurrerte, var det bedre. I Tyskland vil det alltid være bra med tilskuere.

Kokte over

For Moan kokte det over i sesongen 2012-2013.

- Jeg tok dobbeltseier på Lillehammer. I tillegg ble Håvard Klemetsen nummer to i det andre rennet. Det sto ikke en eneste notis i Norges største avis. Etterpå gikk jeg ut og kritiserte dette. Svaret jeg fikk var at kombinert er femte hjul på vogna i Norges Skiforbund. Greit nok, det var et ærlig svar. Men også våre sponsorer ønsker å få noe tilbake. Og da må vi være synlig i spaltene.

Liten interesse

Den tyske storavisa Bild har beskjeden omtale av langrenn i VM. Derimot er kombinert og hopp viet brukbar spalteplass.

- Hele laget har forbedret seg i bakken, uten å miste styrken i langrennssporet. Det er hemmeligheten bak vår suksess, forteller Rydzek til Dagbladet.

- Tyskerne er ordentlig i flytsonen, sier Moan, som får en ny mulighet i dag. Da er det hopp stor bakke, med påfølgende ti kilometer langrenn.

ØNSKER MER OPPMERKSOMHET: Kombinertløper Magnus Moan.  Foto:  Bjørn Langsem 
ØNSKER MER OPPMERKSOMHET: Kombinertløper Magnus Moan. Foto: Bjørn Langsem  Vis mer