Stjerna raser: Vekt-mobbes

Den tidligere tennisspilleren Jelena Dokic (39) har gått opp i vekt. Nå blir hun hetset på sosiale medier: - Kroppsmobbingen har vært sinnssyk, sier hun.

RINGSIDE: Jelena Dokic (t.v.) intervjuer den polske tennisspilleren Magda Linette under Australian Open i Melbourne. Foto: NTB
RINGSIDE: Jelena Dokic (t.v.) intervjuer den polske tennisspilleren Magda Linette under Australian Open i Melbourne. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I 2002 ble den australske tennisspilleren Jelena Dokic ranket som nummer fire i verden. I dag jobber hun som kommentator og ekspert for TV i Australia - nærmere bestemt Kanal 9.

Seerne har lagt merke til at hun har gått opp i vekt. Så ille har kommentarene vært at Dokic nå har rykket ut på Instagram.

OPPGITT: Jelena Dokic raser mot folk som mobber kroppen hennes. Foto:NTB
OPPGITT: Jelena Dokic raser mot folk som mobber kroppen hennes. Foto:NTB Vis mer

- Kroppsmobbingen har vært sinnssyk, sier 39-åringen, som jobber under den pågående tennisturneringen Australian Open.

- Det kommer fra hele verden, og spesielt mye kommer fra Serbia. Mange av dem er kvinner, forteller Dokic.

Hun har aldri lagt skjul på sin tøffe fortid. Hun ble født i Kroatia, men byttet til australsk statsborgerskap. Hun hadde en serbisk far, Damir, som mishandlet henne fysisk og psykisk. Dette fortalte hun i ei bok som kom ut i 2020.

14 ÅR SIDEN: Dette bildet er fra 2009. Da var Jelena Dokic fortsatt aktiv. Foto: NTB
14 ÅR SIDEN: Dette bildet er fra 2009. Da var Jelena Dokic fortsatt aktiv. Foto: NTB Vis mer

Hun har slitt med den psykiske helsa og har vært nære på å ta sitt eget liv. Dette har hun også vært åpen om. I dag er hun fortsatt tett på tennisen - som kommentator og ekspert.

Sammen med posten på Instagram har hun lagt ved noen eksempler på mobbingen hun er blitt utsatt for:

- Det er ikke langt unna at en hval som Jelena Dokic tar fra meg gleden ved å se tennis. Jeg tipper det vil ta henne ti minutter å løpe hundre meter. Vært så snill å bli kvitt henne. Jeg mister lysten, skriver en person på sosiale medier.

- Herregud, hva i helvete har skjedd med henne? skriver en annen person.

PÅ JOBB: Jelena Dokic rusler av banen etter et intervju i Australian Open. Foto: NTB
PÅ JOBB: Jelena Dokic rusler av banen etter et intervju i Australian Open. Foto: NTB Vis mer

Dokic reagerer kraftig i Instagram-posten:

- Den vanligste kommentaren er: «Hva skjedde med henne, hun er så stor?» Det er motbydelig. Folk burde skamme seg, sier hun.

- Jeg skal fortelle hva som skjedde. Jeg finner en måte å overleve og slåss på. Det spiller ingen rolle hva jeg gjør, fordi størrelse burde ikke ha noe å si. Det som betyr noe er vennlighet og at du er en god person.

Dokic sier at hun skal komme i form igjen. Men hun tviler på at de som mobber klarer å forandre seg og bli bedre personer:

- Vekta vil forandre seg. Men onde mennesker vil forbli onde, påpeker hun.

Australias tennisforbund roste Dokic da hun var åpen om sin vonde fortid. I boka kom det fram at faren, som også var hennes trener, overså henne da hun som 17-åring tapte for Lindsay Davenport i Wimbledon-semifinalen i 2000.

Da hun til slutt fikk tak i ham på telefonen, fikk hun beskjed om ikke å komme tilbake til hotellet der familien bodde. I full fortvilelse prøvde hun å sove inne på Wimbledon-arenaen.

Boka skapte stor debatt i Australia. Mange lurte på hvordan mishandlingen kunne finne sted, uten at noen grep inn.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer