Dennis Rodman

Stjerna varsler Russland-besøk: - Kjenner Putin

- Jeg har fått tillatelse til å dra til Russland for å hjelpe, forteller Dennis Rodman til NBC.

BURSDAGSSANG: Dennis Rodman avbildet i 2014, hvor han sang bursdagssangen for Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: NTB
BURSDAGSSANG: Dennis Rodman avbildet i 2014, hvor han sang bursdagssangen for Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Basketballegenden varsler til NBC at han vil dra til Russland for å hjelpe Brittney Griner.

Griner, som er en profilert kvinnelig basketballspiller i USA, har vært fengslet i Russland siden 17. februar, hvor hun er dømt til ni års fengsel for besittelse av narkotika og smugling.

Hun har erkjent seg skyldig, men bedyret i retten at hun ikke hadde til hensikt å bryte loven.

Griner var i Russland for å spille for det russiske laget UMMC Yekaterinaburg, som hun har spilt for siden 2014. Griner og flere WNBA-profiler spiller regelmessig for europeiske lag mellom WNBA-sesongene.

HYLLER RODMAN: James Clapper, direktør for National Intelligence fra fra 2010 til 2017, mener Dennis Rodman har spilt en nøkkelrolle i diplomatiet som førte til nattens møte mellom Donald Trump og Kim Jong-un. CNNs Chris Cuomo sier at Rodman skal ha gitt Trumps bok fra 1987, «The Art of the Deal», til den nord-koreanske lederen og at Kim har lest boken. Video: CNN Vis mer

- Fått tillatelse

Rodman forteller til NBC at han vil prøve å dra innen ei uke.

- Jeg har fått tillatelse til å hjelpe henne, sier Rodman.

61 år gamle Dennis Rodman var en av verdens mest profilerte basketspillere på 1990-tallet.

Han herjet ved siden av Michael Jordan for Chicago Bulls. Utenfor banen hadde han blant annet et forhold til modell, skuespiller og superstjerne Carmen Electra.

BESØK: Til venstre Kim Jong-un, til høyre Dennis Rodman. Sammen på en basketballkamp i Pyeongchang i 2013. Foto: NTB
BESØK: Til venstre Kim Jong-un, til høyre Dennis Rodman. Sammen på en basketballkamp i Pyeongchang i 2013. Foto: NTB Vis mer

De siste åra har han fått oppmerksomhet for flere besøk til Nord-Korea og landets omstridte leder Kim Jong-un. De to har flere ganger blitt avbildet sammen, og Rodman har kalt diktatoren for sin venn.

Rodman har tidligere sagt at han var involvert i at amerikaneren Kenneth Bae ble utlevert fra Nord-Korea til USA for åtte år siden.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 09.01.2014 BURSDAGSSANG: Den tidligere amerikanske basketballstjernen Dennis Rodman sang «Happy birthday to you» for Nord-Koreas diktator Kim Jong-un i hovedstaden Pyongyang onsdag. Video: Reuters Vis mer

- Kjenner Putin

Etter et besøk i Russland i 2014 kalte han Russlands president Vladimir Putin for «kul».

Til tross for at han har et mer etablert forhold til Kim, mener Rodman at han har noe å bidra med for å få Griner utlevert.

- Jeg kjenner Putin for godt, sier han til NBC.

Ifølge kanalen trenger ikke Rodman spesialtillatelse fra amerikanske myndigheter for å dra til Russland, men bare et visum fra russerne.

Det hvite hus har ikke besvart NBCs henvendelser om Rodmans Russland-planer.

- Ga Russland tilbud

I USA er det i øyeblikket reiseråd som sterkt advarer landets innbyggere om å dra til Russland.

President Joe Biden mener dommen mot Griner er «uakseptabel», ifølge Reuters.

- Min administrasjon vil utforske alle mulige måter for å bringe Griner hjem, uttalte han tidligere i august ifølge Reuters.

USA har i lang tid jobbet for å frigi Griner, og bekreftet at de har russerne det de kalte et «betydelig tilbud».

Ifølge CNN skal det ha vært snakk om at Biden har godkjent å tilby russeren Viktor But i bytte mot amerikanerne Brittney Griner og Paul Whelan. Whelan ble i 2020 dømt til 16 år i fengsel i Russland for spionasje.

But soner på sin side en straff på 25 år i USA for å ha planlagt å drepe amerikanere, anskaffe og eksportere luftvernmissiler og gi materiell støtte til en terrororganisasjon. But har hele tiden hevdet at han er uskyldig. 55-åringen har av amerikanske medier blitt døpt om til «Dødens kjøpmann».

Den tidligere soldaten But skal ha slått seg opp ved å selge våpen til Øst-Europa, Afrika og Midtøsten i etterkant av Sovjetunionens fall.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer