Stjernas emosjonelle farvel

Straks etter tapet i fotball-VMs åttedelsfinale rettet Brasil-legenden Marta blikket mot et kamera og leverte en følelsesladd tale til nasjonens unge spillere.

STJERNESPILLER: Marta holdt en lidenskapelig tale i kamera etter at Brasil røk ut av VM. Foto: NTB scanpix
STJERNESPILLER: Marta holdt en lidenskapelig tale i kamera etter at Brasil røk ut av VM. Foto: NTB scanpixVis mer

33-åringen, som av mange regnes som tidenes beste kvinnelige fotballspiller, gjorde sitt femte forsøk på å vinne VM. Men hun lyktes ikke denne gangen heller.

De brasilianske spillerne kjempet og kjempet, men tapte til slutt 1-2 i ekstraomgangene mot vertsnasjonen Frankrike.

Hvorvidt Marta blir med i neste VM, vites ennå ikke. Men hun gjorde sitt for å forberede Brasil-spillerne som skal bære laget i årene som kommer.

VIDERE I MESTERSKAPET: Norge er klar for kvartfinalen i VM etter dramatiske 120 minutter mot Australia. Bilder fra NRK Vis mer

Klar melding

- Vi må gråte i begynnelsen, slik at vi kan le til slutt, sa Marta i et intervju før hun henvendte seg direkte til TV-kameraet:

- Kvinnefotballen trenger all støtte den kan få. Og dere unge fotballkvinner, dere må jobbe hardere og anstrenge dere mer. Dere må ønske mer, trene mer, være klare for å spille hvert eneste minutt i 90 minutter, pluss 30 minutter ekstratid.

- Dette er det jeg ber dere om, jenter. Det kommer ikke alltid til å finnes en Formiga, heller ikke en Marta eller en Cristiane. Kvinnefotballen er avhengig av dere for å overleve. Tenk på det, smak på det.

New York Times-journalist Tariq Panja mener det er vanskelig for kvinner å slå seg opp som fotballspiller i Brasil - i sterk kontrast til hvordan situasjonen er for herrene:

Stolt

Etter tapet mot Frankrikes sterke lag mente Marta at brasilianerne kunne være svært stolte over egen innsats.

- Vi gjorde alt vi kunne i dag, og jeg er stolt over laget vårt. Vi kjempet så hardt og gjorde vårt beste, sa hun ifølge Aftonbladet.

- Dere så at vi mistet noen viktige spillere (som nevnte Cristiane) underveis i kampen. Likevel fortsatte vi å jobbe så hardt. Jeg visste at det kom til å bli en vanskelig kamp mot et av VMs beste lag og mot publikum, men vi gjorde det vi kunne, fortsatte hun.

Fortsetter

Underveis i mesterskapet i Frankrike satte Marta målrekord med 17 VM-scoringer. Hun satte inn Brasils første mål i 2-3-tapet mot Australia i gruppespillet og ble da tidenes første spiller som har scoret i fem VM-turneringer.

Og selv om talen hennes etter Frankrike-kampen antydet at hun overlater ansvaret til yngre krefter, ville ikke Marta utelukke at hun spiller VM også i 2023.

- Jeg kommer til å fortsette å spille for Orlando (klubblaget). Og jeg kommer til å bruke hver kamp der til å holde meg i form til å fortsette i landslaget. Jeg tenker at jeg vil spille OL neste år, men det kommer an på hva jeg gjør da. Jeg må kjenne etter og leve livet.

Knallrøde lepper

Under kampen skapte Marta også oppsikt med et helt spesielt grep. Stjernespilleren har brukt leppestift i sterke fargen under hele mesterskapet.

I åpningskampen var de rosa, mot Italia de lilla og mot Frankrike var de knallrøde. Etterkampen fikk hun spørsmål om det oppsiktsvekkende valget.

- Det er noe jeg har begynt med i det siste og som jeg kommer til å fortsette med. Jeg bruker vanligvis å ha mer rosa eller hudfarget leppestift, men i den forrige kampen bruke jeg en sterk farge og alle likte den.

- I dag gikk jeg for rødt. Ser det bra ut?, spurte hun og lo.