Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tyson Fury mot bokse-comeback:

Stjernas nye form vekker oppsikt: - Ser sensasjonell ut

Forsvant brått etter VM-tittel for snart tre år siden. Nå er Tyson Fury i hardtrening.

COMEBACK: Tre år etter hans siste triumf i bokseringen, ønsker Tyson Fury å gjøre comeback. Prosessen mot en bedre fysikk er godt dokumentert på Instagram. Video: gypsyking101 / Instagram Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Boksestjerna Tyson Fury (29) kan være på vei mot et etterlengtet comeback. Fury sjokkerte med VM-tittel i tungvekt mot Vladimir Klitsjko i november 2015 - men siden har det bare vært skandaler rundt briten.

Han ble tatt for bruk av narkotika og ble kastet ut av det britiske bokseforbundet. Den store mannen på 206 centimeter la også på seg mange kilo og framsto som utrent tjukkas i perioden etter VM-triumfen.

Nå vil han tilbake i varmen.

Ferske bilder og videoer som Fury selv har publisert viser at han er i beinhard trening. Han ser også mer ut som en toppidrettsutøver enn for bare noen måneder tilbake.

FØR: En utrent Tyson Fury utenfor en restaurant i Manchester i september i fjor. Foto: NTB Scanpix
FØR: En utrent Tyson Fury utenfor en restaurant i Manchester i september i fjor. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dette er en eventyrhistorie om å gå fra et null til å bli en helt, så tilbake til null og til helt igjen. Se meg ta det neste steget til verdensherredømme. Hva er vi uten drømmer? Oppfyll dine drømmer og se hva du kan oppnå, skriver Fury på Twitter.

Nesten daglig har 29-åringen oppdatert fansen med videoer og bilder fra treningsøkter der han er på styrkerommet, i bokseringen eller løper langs veien med store tømmerstokker over skuldrene (!).

Bare på gymmen

Flere britiske medier som Manchester Evening News forteller at Fury håper på et comeback i ringen i sommer. Det blir i så fall hans første siden VM-tittelkampen for snart tre år siden.

NÅ: En mer trent Tyson Fury nylig. Foto: Privat
NÅ: En mer trent Tyson Fury nylig. Foto: Privat Vis mer

Ved hjelp av promotor Frank Warren håper de på kamp i Manchester 9. juni - som et første steg på veien tilbake til toppen.

Den tidligere boksestjerna Ricky Hatton sa nylig at han har latt seg imponere:

- Fury ser sensasjonell ut i treningsrommet, sier Hatton.

Fury har opplevd mange nedturer etter at han ble verdensmester, og mange fryktet for både helse og livsstilen skulle ta knekken på bokseren.

- Jeg tenkte da jeg selv gikk til puben at «søren, nå har han tilbake igjen». Men ingen har sett ham der, sier Hatton og fortsetter:

- Det eneste stedet jeg har sett ham er på treningsrommet. Han har ikke vært i nærheten av puben, sier Hatton.

Flere har undret på hva som egentlig skjedde med VM-mesteren Fury. Dagbladet har stilt spørsmålet videre til tidligere proffbokser og Viasats ekspert, Roar Petäjämaa.

- Han (Fury) hadde ikke gode nok mennesker rundt seg som håndterte suksessen han skapte. Teamet fungerte ikke da gjennombruddet kom. De taklet ikke gjennombruddet og suksessen, sa Roar Petäjämaa til Dagbladet i fjor.

- Hvor lang tid vil han bruke på å være i tilbake i toppform?

- Minst seks måneder. Og da må han gjennom en «detox». Han må bli kvitt alkohol og trene ekstremt mye. Det er ikke umulig at han kommer tilbake i en tittelkamp, sa Petäjämaa i oktober i fjor.

Petäjämaa var aktiv fra 1994–1998. Han bokset 15 kamper som proff og vant alle. 10 var på knockout.

Ønsket Joshua-kamp

Før tittelkampen mot Klitsjko i 2015 ble en godt trent Fury veid inn til 112 kg. Det var én kilo mer enn motstanderen. Triumfen sikret ham verdensmestertittelen hos tre forbund – WBA, WBO og IBF.

Tida etter har vært turbulent og Fury ble utestengt for bruk av narkotika. Ifølge britisk presse ble han tatt for kokain og har også slitt med depresjon. Alt bråket bidro til at 29-åringen ga opp VM-beltene sine. Seinere ble også to returkamper mot Klitsjko avlyst.

Men Fury har hele tiden nektet å gi seg.

Fury har også lenge hatt et ønske om tittelkamp mot landsmannen Anthony Joshua som vant VM-kamp mot Vladimir Klitsjko i fjor.

Det har derimot blitt mest snakk fra Furys side.

- Det er bare én kamp der ute. Den største kampen i verden og alle vet det. Det er tungvekt, og det er meg og AJ (Joshua). Ingen andre, sa Fury i fjor.

- Stil former kamper, men jeg er sikker på at jeg kan slå AJ med en arm bundet bak på ryggen, sa Fury videre.

Oppkalt etter Mike Tyson

Det er neppe helt tilfeldig at Fury ble en knalltøff motstander i ringen.

Han heter egentlig Tyson Luke Fury og ble født i Wythenshawe i Manchester. Faren ga Fury fornavnet Tyson etter boksestjerna Mike Tyson. Målet var allerede satt da.

Etter å ha bokset som amatør i England og Irland ble han proff i 2008.

Resten var egentlig en eventyrhistorie.

Fury gikk 25 kamper og vant alle. 18 på knockout. Og den siste kampen var hans største mot nevnte Klitsjko. Selv går han under kallenavnet sigøynerkongen.

Får bokse igjen

I desember ble Fury godkjent for boksing etter å ha inngått et kompromiss med Storbritannias antidopingbyrå.

Fury gikk med på en toårig utelukkelse, men den gjøres gjeldende fra desember 2015 og løper ut desember 2017. Dermed kan han gå i ringen så snart han sikrer seg profflisens.

- Gjett hvem som er tilbake? tvitret Fury.

I februar 2015 hadde Tyson Fury og hans fetter Hughie testet positivt på steroiden nandrolon, men Storbritannias antidopingbyrå anmeldte dem først i juni 2016, skrev NTB.

Fire måneder seinere inndro britiske boksemyndigheter profflisensen til Tyson Fury, som da hadde gitt fra seg VM-titlene og søkt behandling for mentale problemer.

Både Hughie og Tyson Fury har benektet å ha dopet seg med vilje. De påstår at den positive prøven var resultat av at de hadde spist et villsvin.

Saken ble komplisert av at Tyson i september i fjor testet positivt på kokain. Seinere medga han at han brukte det narkotiske stoffet som følge av depresjon knyttet til skade og dopingsaken.

- Bruddet på antidopingreglementet anses som bevist, innvendingene frafalles, og Hughie og Tyson Fury utestenges begge i to år, meldte UKAD i en uttalelse.

- Straffen gjøres gjeldende fra 13. desember 2015 og utløper ved midnatt 12. desember 2017.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!