Hatet:  Frank Lampard skulle være en stjerne for New York City FC, nå buer supporterne så fort han entrer banen. Foto: Gregory Vasil / Cal Sport Media
Hatet: Frank Lampard skulle være en stjerne for New York City FC, nå buer supporterne så fort han entrer banen. Foto: Gregory Vasil / Cal Sport MediaVis mer

Stjerne i Chelsea - hatet i New York

Dette har gått galt for Super Frank Lampard. Hans problemer med hjemmefansen har blitt symbolet på alt som er galt med MLS.

(FourFourTwo): Selv om han ødelegger sin egen troverdighet i prosessen er speakeren hos New York City FC en evig optimist. Hjemmelaget lå under 5-0 mot byrival New York Red Bulls. Supporternes tålmodighet holdt allerede på å renne ut i forhold til den skadeplagede midtbanestjernen. Over høyttaleranlegget  runger speakerens stemme «Inn kommer Super Frank Lampard!»

Stemningen på tribunen var allerede muggen. Lite overraskende var det at hjemmesupporterne så på dette som et dårlig bytte. Buingen overdøvet alt mens Lampard jogget inn på banen for å ta del i slutten av kampen. Hjemmelaget tapte hele 7-0 i Hudson River oppgjøret. Alt i alt var det neppe den hverdagen Lampard så for seg når han signerte for klubben.

Det var hans signering - eller hans utsetting av signeringen (mer om dette senere)  - som ligger til grunn for den nåværende misnøyen. Lampard sjarmerte virkelig ikke NYCFC supporterne fra starten, og siden den gang har det bare gått nedover. Britens nylige skademareritt har ikke gjort forholdet til supporterne noe bedre.

Det forsinkede ankomsten

«Frank Lampard skjønner det ikke. Han burde holde kjeft og spille» lød overskriften på en forbannet NYC supporters blogg etter tapet mot byrivalen. Supporteren svarte på en uttalelse Lampard hadde om sine skader, og at det ikke var hans valg å stå på sidelinjen i 10 uker. Slik tiltale kan virke streng mot en spiller som er kjent for sin profesjonalitet, men det gir mening når uttalelsen virker som å kaste bensin på bålet.

 Lyse tider: Frank Lampard ble presentert som en av klubbens hovedprofiler før hans låneopphold i Manchester City. Foto: AP Photo / Craig Ruttle
Lyse tider: Frank Lampard ble presentert som en av klubbens hovedprofiler før hans låneopphold i Manchester City. Foto: AP Photo / Craig Ruttle Vis mer

Lampards forhold til NYCFC supporterne slo sprekker allerede da Lampard forlenget sitt låneopphold i Manchester City med 6 måneder. Han skulle i utgangspunktet komme til New York ved starten av 2015, noe som ble endret i siste minutt.

Klubbene er søsterklubber (sammen med Melbourne City FC i Australias A-Liga) i fenomenet eid av Sheikh  Mansour og venner. Låneavtalen kom frem under en sky av kontroversielle administrative avgjørelser - Manchester City innrømmet at Lampard aldri hadde signert en offisiell avtale med NYCFC, men heller en avtale om betingelser for overgangen.

Da han endelig kom til New York i fjor Juli prøvde Lampard å forklare situasjonen. «Spørsmålet om å bli i Manchester kom fra øverste hold». Implikasjonen om at avgjørelsen var tatt i Abu Dhabi, fikk NYCFC til å fremstå som en lavere prioritet enn Premier League laget — noe som mildt sagt ikke falt i god jord.

Til tross for at klubben var ny hadde over 20 tusen supportere kjøpt sesongbillett. Lampard ble presentert som en av hovedspillerne, en som skulle lede vei på banen. Dermed forventet supporterne at briten skulle være med fra starten av klubbens første sesong.

«Vi fordømmer Frank Lampards avgjørelse om å utvide sin låneavtale til slutten av Premier League sesongen» het det i en pressemelding fra supportergruppen The Third Rail. «Mange supportere, inkludert våre medlemmer valgte å støtte klubben ved å kjøpe supporterutstyr og sesongbilletter da vi fikk inntrykk av at Frank Lampard skulle spille for New York City Football Club, og ikke Manchester City.»

 Blå legende:  Lampard spilte for Chelsea i 13 år og var elsket av supporterne. Foto: AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ
Blå legende: Lampard spilte for Chelsea i 13 år og var elsket av supporterne. Foto: AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ Vis mer

Usikkerhet rundt dedikasjonen

Da han endelig ble med laget, et helt år etter han først «signerte», fikk Lampard en respektabel start. Han spilte ti kamper og scoret tre mål på tampen av sesongen. I 2016 sesongen derimot, har han vært fraværende grunnet skader, noe som har ført til klager på at Lampard ikke er så dedikert som han burde.

I farvannet av en ny skade kom nyheten om at Lampard skal være en del av BBCs ekspert team under sommerens fotball EM (turneringen foregår samtidig som MLS sesongen, og Lampards bidrag skal være innspilt på forhånd). Nyheten var en bekreftelse på at briten ikke brenner for klubben. Han skulle være klubbens stjerne, men har spilt i mindre enn 1/4 av klubbens kamper.

Lampards lønn på 6 millioner dollar i året er mer enn hele budsjettet til rivalene NY Red Bulls. Laget som knuste NYCFC 7-0. Red Bulls har satset på et billig, tålmodig og jordnært mannskap. De har ingen stjerner. Bradley Wright-Phillips er på vei til å bli tidenes toppscorer i Red Bulls, men beholder en lav profil og satser kun på MLS. Alex Muyl scoret mål nummer fem i kampen-  han har vært i klubben siden han var 15 år.

Hos NYCFC er det rake motsetningen. Spillere som Andrea Pirlo og David Villa er deres stjerner (Lampard er kun ansett som en stjerne i forhold til lønn og verdiløshet denne sesongen). På en måte er Lampard kun et symbol på problemene i klubben, og ikke ansvarlig for dem. Han representerer det supporterne fryktet mest: verken eierne eller spillerne bryr seg.

Låneoppholdet: "Spørsmålet om å forlenge lånekontrakten kom fra toppen" forklarte Lampard da han omsider kom til New York. Foto:
Action Images via Reuters / Carl Recine
Livepic
Låneoppholdet: "Spørsmålet om å forlenge lånekontrakten kom fra toppen" forklarte Lampard da han omsider kom til New York. Foto: Action Images via Reuters / Carl Recine Livepic Vis mer

På avstand kan vi se usikkerhet blant supportere i hele MLS. Det virker som de ikke føler seg verdsatt. At deres liga ikke er bra nok. Noe som ble bekreftet under kampen mellom New York-lagene. Kampen ble utsatt i 35 minutter fordi den engelske FA-cup finalen gikk til overtid.

Aldrende superstjerner kan ikke fjerne fordommene

Mye har skjedd i løpet av den korte historien til MLS, men ligaen anses fortsatt som et «gamlehjem» for tidligere stjerner. Klubbene er avhengig av importerte stjerner i stedet for en naturlig og selvdrevet kvalitet. Så selv om spillere som Lampard og Pirlo kanskje har gode intensjoner, så krever de vannvittige lønninger som ikke står i stil med det de bringer på banen.

Ta denne problemstillingen. Legg til en fanskare som er ivrig etter å skape sin egen kultur og identitet, selv om omverdenen anser hele ligaen som u-autentisk. Legg til eiernes nedlatende holdning, forvent at supporterne skal sverme rundt «super Frank Lampards» føtter, bare fordi han kommer på banen. Midt i et knusende lokaloppgjør - vel det er oppskriften for en katastrofe.

Det er noen gode nyheter for supporterne. Frank Lampard ikke er fremmed for misnøye blant egne fans. Både da han spilte for West Ham og England opplevde han tilrop fra sine egne. Da gjorde han det nesten til en vane å ta en majestetisk helomvending og sikre en medalje, eller tre.

 Gamlehjemmet City: Supporterne er misfornøyd med eldre stjerner som krever en høy lønning, uten at de presterer på banen. Foto: Supplied by xposurephotos.com
Gamlehjemmet City: Supporterne er misfornøyd med eldre stjerner som krever en høy lønning, uten at de presterer på banen. Foto: Supplied by xposurephotos.com Vis mer

Klokken tikker dessverre ikke i Lampards favør. Han blir 38 denne måneden, i tillegg til at MLS sesongen pågår for fullt.

Lik Dagbladet Fourfourtwo på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.