Stjerne i sorg: - Et sjokk

Østerrikske Teresa Stadlober mistet brått smøreren sin før helgens renn i Lahti.

SORGTUNG: Teresa Stadlober mistet en nær venn i smøreren sin Rudi Janasch etter Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB
SORGTUNG: Teresa Stadlober mistet en nær venn i smøreren sin Rudi Janasch etter Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppladningen til verdenscupen i Lahti denne helga var alt annet enn optimal for den østerrikske stjernen. De siste ukene har nemlig vært preget av sorg etter at hennes egen smører, Rudi Janasch, plutselig gikk bort. De to hadde samarbeidet i åtte år og blitt gode venner.

Beskjeden om dødsfallet kom dagen etter at Stadlober hadde klatret opp slalåmbakken på den siste etappen av Tour de Ski.

- Han er den som alltid fikset skiene mine og han var med under hele Tour de Ski. Når vi dro fra hverandre på søndagen sa han «vi sees i Lahti!», for han skulle være med her. Men mandagen etter kom beskjeden om at han hadde gått bort, forteller Stadlober til svenske Expressen etter helgens renn i den finske VM-byen fra 2017.

- Et sjokk

Smøreren Janasch ble slått ut etter coronasmitte i november og det tok en stund før han var tilbake i verdenscupsirkuset. Men siden rennene i Davos før jul var 66-åringen tilbake i smøreboden.

Alt var tilsynelatende bra med smøreren under Tour de Ski, men dagen etter finalen, døde han av et hjerteinfarkt.

- Det var et sjokk da faren min ringte og fortalte meg dette. Han hadde akkurat snakket med Rudis kone (smørerens kone red.anm.). Jeg kunne ikke tro det var sant og det kjennes fremdeles helt uvirkelig, sier en tydelig preget Stadlober, ifølge den svenske avisa.

Det østerrikske landslaget har i dag kun Stadlober som aktiv utøver etter at store deler av laget ble tatt under dopingraidet under Seefeld-VM for to år siden.

- Merkelig

I Lahti leverte hun en sterk 8. plass på skiathlonen, men det var mye usikkerhet før de første konkurransene uten Janasch.

- Det føles så merkelig. Og det var mye usikkerhet før denne konkurransen. Hvordan ville vi bli påvirket av hans bortgang, men også hvordan alt skulle fungere rent praktisk. Men vi har klart det bra, slår hun fast.

Stadlober har de siste årene vært en fast gjenganger i verdenstoppen, men huskes nok best for å ha kjørt feil under OL-tremila i 2018. Den gang hadde østerrikeren tilsynelatende kontroll på en oppsiktsvekkende medalje, men tok feil i løypa to ganger og ble tatt igjen.

I årets verdenscup ligger hun for øyeblikket på en 13. plass i sammendraget etter å ha avsluttet Tour de Ski innenfor topp ti.

Formen ser med andre ord ut til å være i anmarsj for østerrikeren en snau måned før VM starter i Oberstdorf.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer