Stjerne trekker seg fra Tour de France grunnet dopingmistanke

Gamle verdier gir trøbbel.

MISTENKELIGE BLODVERDIER:  UCI mener Roman Kreuzigers blodverdier fra 2011 og 2012 minner om doping. Kreuziger har i samråd med arbeidsgiveren Tinkoff-Saxo derfor bestemt seg for å stå over Tour de France. Foto: Tim De Waele/TDWSport.com
MISTENKELIGE BLODVERDIER: UCI mener Roman Kreuzigers blodverdier fra 2011 og 2012 minner om doping. Kreuziger har i samråd med arbeidsgiveren Tinkoff-Saxo derfor bestemt seg for å stå over Tour de France. Foto: Tim De Waele/TDWSport.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(procycling.no): Alberto Contadors viktigste hjelperytter og fjorårets femtemann i Tour de France Roman Kreuziger sykler ikke årets ritt.

Det ble klart lørdag da Tinkoff-Saxo kom med en pressemelding som sier at de ikke lar tsjekkeren sykle Tour de France grunnet gamle blodverdier fra 2011 og 2012.

Det internasjonale sykkelforbundets (UCI) antidopingstiftelse (CAFD) har konkludert at Kreuzigers blodpass viser unormale verdier fra mars 2011 til august samme år og fra april 2012 til slutten av mai samme år.

Blodpasset ble innført i 2008 og ble opprettet for å gi dopingjegerne en profil av en rytters blodverdier. Da er hensikten at dopingjegerne skal kunne avsløre små endringer i profilen som tyder på doping.

Antidopingmyndigheter har lov til å utestenge ryttere om de mener blodpasset viser unaturlige verdier og er tegn på at rytteren doper seg.

28-åringen fikk en advarsel fra UCI om at CAFD fant dataene hans suspekte 28. juni i fjor.

Kreuziger baserte sin forklaring på to uavhengige meidisinske eksperters meninger. Begge mente at blodpasset til tsjekkeren sine endringer ikke var unormale og derfor ikke indikerte noen form for juks.

Forklaringen ble sendt til UCI i fjor høst. 30. mai i år fikk 28-åringen beskjed om at ekspertpanelet til CAFD ikke finner forklaringen troverdig og fortsatt synes blodverdiene er mistenksomme.

Kreuziger har den siste måneden fått en tredje uavhengig ekspert til å se på blodpasset hans.

- Hans foreløpige rapport konkluderer at uregelmessighetene i Kreuzigers blodpass ikke bare kan forklares med bruk av doping, skriver Tinkoff-Saxo.

28-åringen har også sendt ut en egen pressemelding lørdag ettermiddag. Der understreker han uavhengigheten til de tre ekspertene han har latt analysere blodpasset.

- Ekspertene som har undersøkt blodpasset mitt er respekterte, uavhengige og fra tre forskjellige nasjonaliteter. Jeg spurte dem om en helt objektiv vurdering, sier Kreuziger.

Tsjekkeren er også oppgitt over den korte svarfristen han fikk etter UCIs brev 30. mai. Hans svarfrist var én måned senere.

- Jeg fikk ikke lengre tid på meg selv om CAFDs eksperter trengte sju måneder på å vurdere mitt første svar som inneholdt vurderingene til de to første ekspertene. Likevel har den tredje eksperten også bekreftet at dataene i blodpasset mitt er helt normale og gir ingen grunn til å mistenke doping, forklarer 28-åringen.

Tinkoff-Saxo og Kreuziger har sammen bestemt at tsjekkeren ikke sykler ritt før det russiske laget får mer informasjon fra UCI om saken. 

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer