Alpinåpning til helgen:

Stjernefall når verdenscupen starter

Skader stopper Lund Svindal med flere.

PÅ VENT: Lindsay Vonn er bare en av stjernene som ikke starter når verdenscupen åpner i østerrikske Sölden.<br>Foto: AFP / JOE KLAMAR/ NTB Scanpix
PÅ VENT: Lindsay Vonn er bare en av stjernene som ikke starter når verdenscupen åpner i østerrikske Sölden.
Foto: AFP / JOE KLAMAR/ NTB ScanpixVis mer

Et solid knippe verdensstjerner blir ikke å se når verdenscupsesongen i alpint innledes i Sölden kommende helg. Aksel Lund Svindal er blant dem.

Det har i lengre tid vært kjent at de tradisjonsrike oktoberrennene på breen i Østerrike kommer for tidlig for den norske medaljegrossisten. Svindal er i opptrening etter sin alvorlige kneskade.

Det samme er den amerikanske skiyndlingen Lindsey Vonn. Også hun skrev nylig på sin Facebook-side at Sölden kommer for tidlig etter kneskaden hun pådro seg i et super-G-renn i Andorra i mars.

– Den kommende sesongen er det uansett utfor og super-G jeg satser på, meldte Vonn – som langt fra har gitt opp å slå Ingemar Stenmarks rekord på 86 verdenscupseirer. Vonn har nå 76.

Tålmodig Fenninger

Østerrikske Anne Veith, som het Fenninger før hun giftet seg, er heller ikke aktuell for Sölden-start. Sammenlagtvinneren i verdenscupen fra 2014 og 2015 er i rehabiliteringsfasen etter kneskaden hun pådro seg på trening for temmelig nøyaktig ett år siden.

– Sesongen starter nå, men jeg innser at jeg trenger mer tid, skrev Veith på sin Facebook-konto søndag.

Tyske Viktoria Rebensburg har ambisjoner om å jakte på krystallkula som går til beste storslalåmkjører i verdenscupen denne sesongen. Dermed kunne det ikke passet dårligere å måtte stå over kommende helgs åpning i Østerrike.

Rebensburg ramlet nylig på trening i Pitztal og pådro seg et brudd i beinet. Dermed må den tyske stjernen sette sin lit til at hun i stedet rekker storslalåmrennet i Nord-Amerika i slutten av november.

Legger opp eller ikke?

Den slovenske toppalpinisten Tina Maze opplyste i oppkjøringen til den kommende sesongen at hun ønsker å ta et sabbatsår. OL-mesteren fra Sotsji ville forsøke seg som TV-kommentator og i tillegg bruke mer tid på egen smykkekolleksjon.

Offisielt har hun ikke avsluttet karrieren, men det er ventet at Maze vil offentliggjøre planene rundt sin framtid som idrettsutøver denne uken. Om hun kan komme til å dukke opp i verdenscupsirkuset allerede i vinter, gjenstår å se.

Usikkerhet er det også rundt Bode Miller. Amerikaneren la opp i 2015, men tidligere i år røpet han at et comeback kan være på trappene. Miller skal i fjor ha inngått en avtale med sin gamle skileverandør Head om at han ikke ville representere andre dersom han vendte tilbake til alpinsirkuset, og den avtalen er nå til hinder for 39-åringens comeback.

Miller skal angivelig ønske å kjøre på ski laget av den lille italienske fabrikken Bomber, og har stevnet Head for å få avtalen med dem annullert. Et comeback etter nyttår skal være det mest aktuelle dersom Miller vinner fram.

(NTB)