Stjernelag i skireality

Du mister det store bildet av langrennssporten om du fortsatt nistirrer på Sperre-Sandra.

DENNE UKA har et ganske alminnelig turlangrenn vært den suverene reality-vinneren i Norge. De dramatiske web-TV episodene fra König Ludwigs Lauf med Sperre-Sandra og Pampe-Vegard i skurkerollene er til nå blitt sett av 400 000 på Dagbladet.no, og har fått med seg så oppglødde seere underveis at serien knapt hadde trengt Petter Northug på rollelista over gjesteskuespillerne.

Så er da heller ikke bråket rundt Sandra Hanssons stengetriks og juks på vei til seier i König Ludwigs Lauf sist søndag egentlig noe skuespill. Det er beinhard virkelighet om hvem som skal ha makten i internasjonal langrenn.

MEN I DEN populære TV-versjonen startet plottet først den siste kilometeren på vei inn til den bayerske byen Oberammergau der Sandra med midler som spontant sporskifte, klenging og bred armføring forsøkte å hindre sveitsiske Seraina Boner å gå forbi i en litt trang dobbeltsporet løype. Det klarte forøvrig den svenske jenta så effektivt, at det deretter bare var å skru opp farten i front og vinne.

Rent sportslig har internasjonalt langrenn knapt sett maken, og Sandra burde vært direkte diskvalifisert. Det skjedde ikke. Den stedlige delegaten fra det internasjonale skiforbundet (FIS) så aldri TV-bildene av den provoserende gåingen før han intetanende forlot åstedet mandag morgen. Først da kom klippene på nettet, og vips ble Sandra en nyttig figur i maktkampen mellom FIS og private aktører med eierinteresser i den stadig mer populære folkesporten distanselangrenn.

Hun ble realitystjerne og Sperre-Sandra.

BEHENDIG REDIGERT for nettbruk ble innspurten en publikumshit der godtfolks raseri gjennom uka rettet seg både mot triksene til den svenske jenta og FIS-sjef Vegard Ulvang som ikke fikk straffet henne. For hadde de samme FIS-pampene glemt at de under Tour de Ski hadde gitt Petter Northug sekundtrekk for en adskillig mildere form for sperring enn det Sandra Hansson ustraffet fikk lov til?

Dette ble rammene for en nettdebatt som raskt sporet av akkurat som mangt et reality-plott. Alt for lett ble Sandra Hansson til Sperre-Sandra og Vegard Ulvang til Pampe-Vegard med samme manglende presisjon som Runke-Robert, nøkkelfiguren i Håkan Nessers roman "Menneske uten hund", som i fylla onanerte i en Big Brother variant og offentlig ble benevnt deretter.

GÅR VIDERE: Seraina Boner har forlengst akseptert unskyldningen fra Sandra Hansson etter sperringen i König Ludwigs Lauf. Da er det ikke mye mer å hente ut av episoden enn litt ettertanke om hvordan den ble brukt. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
GÅR VIDERE: Seraina Boner har forlengst akseptert unskyldningen fra Sandra Hansson etter sperringen i König Ludwigs Lauf. Da er det ikke mye mer å hente ut av episoden enn litt ettertanke om hvordan den ble brukt. FOTO: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

Men også her gjelder det å lete bak det åpenbare.

FOR UNDERVEIS i dette voksende seer-raseriet vedtok arrangørene av den nye langløps-konkurransen Ski Classics å gi Sanda Hansson poengstraff i deres egen konkurranse. Da ble trefningene fra sporet med ett idrettspolitikk der det offisielle internasjonale forbundet følte seg truet av de private aktørene i Ski Classics.

Bak nettopp Ski Classics står det folk som kan det meste om mulighetene innen sportslig dramaturgi. Nyvinningen er snekret sammen av det veletablerte svenske rettighetsselskapet IEC in Sports som har fått arrangører, løpere og flere private langløpslag med på å konkurrere i en ramme av allerede FIS-godkjente renn.

Det er dette interessefellesskapet Ski Classics nå utfordrerer ved plutselig å danne sin egen jury for å straffe løpere de egentlig ikke har noen idrettslig jurisdiksjon over. På  eget initiativ besluttet IECs langrennssjef David Nilsson og Ski Classics-pådriver Nils Marius Otterstad å bruke en paragraf i sitt selvlagte reglement til å trekke Sandra for poeng, noe som fikk Vegard Ulvang til å reagere på refleks:

- Jeg er sjokkert over at Nils Marius Otterstad og Ski Classics går inn og leker domstol her. Det viser tydelig hvor farlig det er med private aktører, sa sjefen i FIS sin langrennskomite.

NETTOPP der står striden. Skal turløpsentusiastene og private forretningsfolk lage stemning eller butikk av distanseløpene må de på et vis underordne seg FIS.  Så lenge den offisielle sporten kontrollerer enkeltløperne, er det ikke rom til at andre gjør som de vil.

Det er dette rommet Otterstad og Ski Classics vil lirke seg inn i. Her er deres dom mot Sandra Hansson halvannet døgn etter rennet en bevisst provokosjon heiet fram av alle som bare ser de nye realitystjernene Sperre-Sandra og Pampe-Vegard og ikke de egentlige aktørene bak TV-dramaet.

FIS-TOPP: Vegard Ulvang.Foto: Lise Åserud / SCANPIX
FIS-TOPP: Vegard Ulvang.Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer